Uppskattad gåfotboll i Landvetter: ”Svårt att inte springa”

Landvetter Idrottssällskap har börjat arrangera gåfotboll för pensionärer. Det är ett uppskattat initiativ för att behålla engagemanget i föreningslivet. Härryda-Posten fick följa med in på planen.
– Man vill ha något att göra och bollen är ju den som suger, säger Kurt Steffner, 84, från Landvetter.

ANNONS
|

Intresset att vara med och spela – och njuta av det hembakade fikat efteråt – var stort under onsdagsförmiddagen på Landvetter Idrottsplats.

16 personer dök upp – regnet till trots. Träningarna hålls på onsdagar klockan 10.

– Det var snö i gräsmattan och skorna är inte anpassade efter sånt men vi kan inte köpa skor för alla väderförhållanden. Man får göra det bästa möjliga, säger Kurt Steffner som har spelat fotboll i Landvetter sedan 1956.

Hur är det att spela gåfotboll?

– Det är svårt att inte springa när bollen är framför en. Det är meningen att alla ska kunna vara med och träffas och vara med i föreningen, säger Kurt Steffner.

ANNONS

Skulle någon råka springa blir det frispark för andra laget.

Hur gick det i dag?

– Det blev 3–3, säger Kurt Steffner.

Är du nöjd med din prestation?

– Ja, det gick bättre än sist. Det känns som att man har två stödjeben när man inte spelat fotboll på tjugo år. Man måste kunna ha balans på ett ben och slå med det andra. Och det är många som aldrig har spelat fotboll, säger Kurt Steffner.

”Alla ska kunna vara med”

Att alla ska kunna vara med är en viktigt del. Mette Grefsrud Persson sitter i styrelsen för Landvetter Idrottssällskap och berättar om initiativet.

– Huvudsaken är att man ska komma ut och röra på sig och gåfotbollen är väldigt roligt. Gåfotboll är också ett satsningsområde för Svenska fotbollförbundet. Vi vill nå ut till en ny målgrupp och att Landvetter IS ska vara en förening för hela livet, säger Mette Grefsrud Persson.

En av dem som levt med sporten hela livet och bland annat varit tränare för årskullen född 1974 är Weine Johansson, 73, från Landvetter.

– Man kommer hit och träffar gamla kompisar. Det är alltid roligt, säger Weine Johansson.

Vännen Leif Bengtsson, 77, även han från Landvetter har starka band till föreningen. Han började i pojklaget och slutade i A-laget.

ANNONS

– Jag har vuxit upp här. Det är jättekul att kunna fortsätta spela. Man får utnyttja sina förmågor som man haft genom åren. Det är roligt för föreningen också. Jag känner så mycket för den, jag har varit medlem sedan 1959. Jag försöker hålla igång så mycket det går med att orientera och åka skidor, säger Leif Bengtsson.

Vad finns det att säga om dagens match?

– Det blev kallt om fötterna eftersom det var så blött.

– Du får ha stövlar nästa gång, flikar Weine Johansson in.

Vid bordet bredvid sitter Ola Zachrisson och Roland Johansson.

– Det är den social biten, man träffas och har roligt. Bollen är världens bästa leksak, säger Ola Zachrisson

– Man ser många som man spelade ihop med när man var liten, konstaterar Roland Johansson.

LÄS MER:Stor oro när omtyckta Ponnylyckan i Landvetter kan läggas ner

LÄS MER:Pixbos damer kan ta sig vidare till semifinal

LÄS MER:Luna, 19, har släppt en singel via Musikens hus i Landvetter

ANNONS