Stor oro när omtyckta Ponnylyckan i Landvetter kan läggas ner

Ridskolan Ponnylyckan i Landvetter riskerar att behöva lägga ner sin verksamhet när de inte längre kan hyra marken. Drygt 250 elever och 18 hästar skulle i så fall påverkas.
– Jag tycker det är väldigt tråkigt för här är som ett andra hem. Jag brukar vara här en gång i veckan men varannan vecka är jag här lite extra, säger Agnes Jacobi, 11 år.

ANNONS
|

Christel Oscarsson har drivit ridskolan på Gamla Partillevägen i Landvetter sedan 2009.

– Då var det 70 elever i uppstarten. Vi började med sex hästar, säger hon.

Sedan verksamheten startat hyr hon Slamby gård med stallar, manege och hagar. Det ligger på privatägd mark. I två år har hon känt till att markägaren haft planer på att bygga bostäder och att Ponnylyckan därför på sikt behövt hitta en annan plats att bedriva sin verksamhet på.

– Vi får ha våra läger här i sommar och har till sista juli på oss att städa undan men i dagsläget finns det inget alternativ, säger Christel Oscarsson.

ANNONS

Förhoppningsvis ska hon träffa en gårdsägare i mitten av april.

– Men annars kan vi bara avvakta och se om det kommer fler ställen till salu, säger Christel Oscarsson.

Nyligen informerades eleverna om situationen. Många av dem har ridit i flera år.

– Det är väldigt tråkigt för jag har vuxit upp här. Då vill man ju inte lämna det här stället. Jag har ridit här i nästan tio år, säger Vera Stigendal, 11 år.

– Det är väldigt jobbigt för det är så många som gillar Ponnylyckan och kan komma hit och känna att det här är ett tryggt hem och att man får lära sig om det man tycker om. Jag har ridit här sedan 2018, säger 17-åriga Linnea Svelid.

Även Emelie Häyrinen, 11, betonar att Ponnylyckan är en trygg plats.

– Det är väldigt tråkigt, man har gått här så länge och man känner sig trygg här, säger hon.

Svårt att hitta mark att köpa

Faktorer som bidrar till att det är svårt att hitta mark till ett rimligt pris är enligt Christel Oscarsson bland annat att de som äger mark i området vill sälja den som tomt- eller industrimark. Det blir för dyrt för ridskolan.

– Vi kan tänka oss allt som har mark så att man kan hålla hästar med kanske en äldre lada. Även om det inte finns ett ridhus finns det möjlighet att leasa tälthallar. Jag kan inte bedriva den här verksamheten enbart utomhus. Ridskoleverksamheten kräver en manege eller tälthall.

ANNONS

Många undrar nu vad som kommer att hända med hästarna.

– Om jag måste kommer jag att leasa ut dem till andra ridskolor som jag vet bedriver seriös verksamhet. Någon kanske kommer säljas men jag tänker inte sälja så länge jag tror att jag kan hitta ett ställe. Jag har givetvis fått mycket frågor från barnen om det. Jag svarar på mejl och sms men kan tyvärr inte ge besked i dagsläget, säger Christel Oscarsson.

Hur känns det för dig?

– Det är oerhört tråkigt. Det är något jag har byggt upp. Jag hade gärna kunnat driva det i alla fall fem år till. Nu har jag 18 stycken väl fungerande ponnyer som är handplockade för att passa ridskoleverksamheten. Vi skapar en bra miljö för dem. Vi köper in råmaterial. Det innebär att vissa hästar inte är inridna. Utbildningsbiten kan jag göra tillsammans med de duktigare eleverna som samtidigt får utbilda sig i att rida in och vidareutbilda oerfarna hästar, säger Christel Oscarsson.

LÄS MER:Saga vill förändra mansdominerad bransch – prisas av Microsoft

LÄS MER:Landvetter Södra, Wendelstrand och Lakehouse presenterades för M-riksdagspolitiker

LÄS MER:Teos mamma: ”Skolan gjorde min son till hemmasittare”

ANNONS