Succétränaren om fotbolls-VM:s betydelse för damfotbollen

Sveriges damlag spelade under söndagen sin första VM-match i Nya Zeeland - och Mölnlycke IF:s damjuniorer vann Gothia cup-finalen i Göteborg. Trots framfarten för damfotbollen finns det fortfarande stora skillnader mellan dam- och herrfotboll.
– Det är nästan stötande hur mycket pengar de tjänar på herrsidan, säger Angelica Appelgren, huvudtränare för Mölnlycke IF:s damjuniorer.

ANNONS
|

Efter en minst sagt intensiv helg med en Gothia cup-vinst på söndagen når Härryda-Posten Angelica Appelgren, tränare för Mölnlycke IF:s damjuniorer, på måndagsmorgonen för att prata om dam-VM i fotboll på Nya Zeeland. På grund av tidsskillnaden har Appelgren svårt att se att Mölnlyckes damjuniorer kommer orka att se alla Sveriges matcher. Sverige spelade sin första VM-match klockan sju svensk tid på söndagen.

– Det är ju svårt att gå upp tidigt som det är och det är ännu svårare i den åldern, konstaterar Angelica Appelgren om damjuniorerna som är 15 och 16 år gamla.

Däremot menar Appelgren att intresset finns.

ANNONS

– Jag tror de har full koll på hur det gick första matchen. Min dotter som också spelar i laget var till exempel uppe och kollade tidigt.

Boom i publiksiffror

Appelgren förklarar att det är stor skillnad från när hon själv spelade fotboll som ung – det fanns inte alls samma intresse för damfotbollen.

– Framför allt att damfotbollen har fått ett sånt uppsving som de senaste åren, sådana enorma publiksiffror. Jag tror det är jätteviktigt för tjejerna och speciellt för de små tjejerna som börjar nu. De får se att det här är viktigt och intressant. Damfotboll har ju alltid varit stor i antal utövare, men intresset från publiken har inte funnits, säger hon och tillägger:

– Man blir tacksam för det. Dels för de som gick före oss, men också att det äntligen händer något.

Hon hänvisar till helgens åskådare, där även Härryda-Posten var på plats.

– Det var jättestort intresse när vi spelade Gothia och dessutom stor publik.

Stort lönegap mellan dam- och herrspelare i fotboll

Sveriges damlandslag rankas som tredje bäst i världen av FIFA till skillnad från herrarna som rankas som nummer 23 bäst i världen. Trots detta är lönegapet fortfarande stort.

– Det är nästan stötande hur mycket pengar de tjänar på herrsidan, det är ju en lång bit kvar, säger Angelica Appelgren.

ANNONS

Men det finns en ljusning - många klubbar satsar mycket mer på sina damlag än tidigare. Och under ihållande nyzeeländskt-regn agerade Sveriges damlandslag förebilder och tog hem vinsten med två mål under söndagen, med stort bollinnehav och genom två fasta situationer.

Hos familjen Appelgren är Sverige favorittippade.

– Vi har diskuterat lite olika, någon sa Spanien, någon trodde att Norge skulle överraska men ångrade sig efter första gruppspelet, säger Appelgren med ett skratt och fortsätter:

– Australien kan gå långt på hemmaplan men vi hejar så klart på Sverige, det måste man tro på.

LÄS MER:Det skulle Gothia cup betyda för restaurangen

LÄS MER:Om Gothia Cup i Mölnlycke: Klubbarna reagerar

LÄS MER:VM-matcher i ottan – går inte för O’Learys i Mölnlycke

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS