Sommaruppehåll för Härrydalagen – så tycker fotbollstränarna om första halvan av säsongen

Efter en intensiv första halva är det nu sommaruppehåll för nästan alla herrlag inom Härrydafotbollen. Härryda-Posten bad flera av tränarna att titta i backspegeln och bedöma den gångna halvsäsongen.

ANNONS
|

Bäst har det hittills gått för Mölnlycke IF som går in i sommaruppehållet med blott en poäng efter tabelledaren IF Väster i division 4B.

Att laget i sin sista match inför sommarledigheten avslutade med förkrossande 6-1 mot Eriksbergs IF, därtill efter fyra bortamatcher på raken, är ett styrkebesked. Tränaren Alan Wandi kan knappast vara missnöjd med ett sådant avslut inför halvtid i serien.

– Det betyder mycket att gå på uppehåll med medvind och veta att vi har vunnit de tre senaste matcherna och dominerat totalt i dessa matcher. Det är en härlig känsla genom hela truppen. Men vi är inte nöjda, det finns fortfarande mycket att jobba på, säger Wandi till Härryda-Posten.

ANNONS

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Vi har blivit jämnare, vår lägsta nivå är bättre och vi tar poäng när spelet inte riktigt fungerar. Många matcher har vi legat under men vi har vänt och vunnit. Vi har blivit mycket starkare som lag.

Och tvärtom – vad ser du att det finns mest utvecklingspotential för laget nu i halvtid?

– Vi har fortfarande mycket kvar att jobba med när det kommer till vårt spel, i sista tredjedelen måste vi bli mer kyliga och göra fler mål framåt är ett exempel. Vi skapar mängder med chanser varje match.

Alan Wandi lyfter fram inledningen av serien som det bästa minnet i halvtid.

– Vi startar starkt och tar 9 poäng på de tre första matcherna. Extra gott och slå seriefavoriterna Näset och Väster också.

Nu har Mölnlycke IF tre veckors ledighet att se fram emot.

– Sen åker vi på träningsläger en helg i slutet av juli, där vi kommer köra stenhårt försäsong i tre dagar och ska förbereda oss för hösten som kommer. Där är varje match en final för oss, avslutar Alan Wandi.

Landetter IS är där de vill vara

Två serier högre upp har Landvetter IS bitvis dominerat fullständigt. Under ett par veckor på sluttampen ledde laget andradivisionen. För tränaren Morgan Johansson är en fjärdeplacering inte fy skam, och ett visst lugn givet att laget tog sommaruppehål med 2-0 på Påskbergsvallen i Varberg för några dagar sedan.

ANNONS

– Det var hit vi ville komma. Det är en väldigt positiv känsla.

Men helt nöjd är han inte.

– Egentligen är det att få upp gruppen ännu bättre. Vi ska vara bättre tränade. Vi ska få vår spelidé ett steg till. Och det har vi gjort en del. Så det är en väldigt skön moral i gruppen, ändå. Sen har vi sagt att vi ska vara i topp tre.

Mest nöjd är Morgan Johansson dock med moralen och träningsintensiteten.

– Och viljan att vilja någonting. Det är jag mest imponerad av.

Vad ser du mest utvecklingspotential med, nu när halva serien spelats?

– Anfallspelet, svarar han rappt och lägger till: Och att få spetskompetensen att flytta fram.

Det handlar inte bara om avsluten, menar Johansson. Att få den där sista tredjedelen att harmonisera, men även uppbyggnadsspelet måste stärkas, menar han.

När Härryda-Posten når Landvetter IS-tränaren sitter han bakom ratten någonstans i Frankrike. Både han och spelarna behöver ladda batterierna. Det betyder inte att spelarna lutar sig tillbaka.

– De har fått ett program att följa. Det är mycket egen ansvar. Vi behöver vara ifrån det (matcher, red. anm.) nu allihopa ett tag faktiskt.

ANNONS
Rävlanda AIS vid matchen mot Byttorps IF i Borås 11 maj 2023.
Rävlanda AIS vid matchen mot Byttorps IF i Borås 11 maj 2023. Bild: Malte Just

Nykomlingarna Rävlanda AIS i mitten av tabellen

Rävlanda AIS har förvisso en match kvar att spela nu på lördag mot Trollhättans IF, men går mot ett sommaruppehåll som inte går att vara annat än imponerad av. Debutlaget i division 5 Västra ligger med en match kvar i mitten av tabellen. Förra matchen gav övertygande 4-1 mot SK Mjörn hemma på Bråtaredsvallen.

Trots detta är tränaren Christian Skytting inte nöjd.

– Vi är inte nöjda med hur vi presterat under de 12 första omgångarna. Vi ligger 6:a, vilket kanske borde vara väl godkänt för en nykomling, men vi vet att vi kan bra mycket bättre, säger han självkritiskt.

Helt missnöjd är Skytting dock inte.

– Vi är nöjda med att många unga spelare har utvecklats och tagit kliv.

Skytting säger att han ser utvecklingspotential ”i alla delar” av spelet.

– Vi har släppt in för mycket mål. Så det kollektiva försvarsspelet, säger han om vad han ser mest utvecklingspotential med.

Bästa minnet från halvsäsongen då?

– Alla segersånger. Kanske derbymatchen och första vinsten för året mot Bollebygd hemma 5-1.

Framöver handlar det om att hämta andan för Rävlanda AIS.

– Vi laddar batterierna och försöker koppla bort fotbollen. Skönt om vi kan gå på ledigt efter denna helgen med fyra raka segrar, avslutar Christian Skytting.

ANNONS
Hemmamatch för Sjövalla FK tidigare under säsongen.
Hemmamatch för Sjövalla FK tidigare under säsongen. Bild: Carl Schöndell

Sjövalla vill upp till division 5

I division 6C huserar två Härrydalag, där Härryda IF ligger på åttonde plats i tabellen och Mölnlyckelaget Sjövalla SK är på fjärdeplacering. Huvudtränaren Paul Zaya säger sitt om den första halvan av säsongen:

– Jag är inte helt missnöjd med placeringen, den hade kunnat vara bättre, men det är en fantastiskt insats från spelarna trots många spelare som vi tappat under våren. Allt kan hända i serien, alla lag verkar kunna slå varandra. Vi har allt i våra egna händer fortfarande.

Zaya är öppen om vad han ser som styrkor och svagheter som noterats fram tills nu.

– Jag är mest nöjd med att vi fortsatt haft hög närvaro på träningarna och att de spelare som vi tappat under tiden har det funnits ersättare för som gjort det minst lika bra, säger han och fortsätter:

– Svårigheten i detta är väl att alla inte är riktigt samspelta. Jag är också väldigt nöjd över hur laget ser på förluster, men även när vi vinner och inte gör en bra insats ser dom det som en ”förlust” på grund av det dåliga spelet, men gör det bättre nästa match.

Sjövallatränaren dristar sig även till att välkomna spelare från ett annat Mölnlyckelag.

ANNONS

– Just nu har vi en del nya spelare som har börjat träna med oss, och förmodligen kommer det droppa in några till, förhoppningsvis division 4-spelare från våra konkurrenter Mölnlycke IF. Men även utifrån. Jag ser att vi kan utveckla vårt spel då vi är ett bolltryggt lag och har fantastiskt fina fötter i laget. Vi behöver dock bli bättre på att vilja göra mål, och det övar vi skarpt på just nu.

Vilket är ditt bästa minne från start fram till halvtid?

– Bästa minnet måste jag säga är derbyt mot Härryda. Att vi inte viker ner oss då vi ligger under, men lyckades vända matchen från 3-1 underläge till 3-3. Det kändes som en vinst för mig mentalt. Vi hade en fantastisk inställning den matchen. Pratar vi utanför serien så är ett minne också när vi bjuder upp på bra motstånd mot Landvetter i cupen, då vi tyvärr förlorade med 3-0 men ändå skapade lägen och hade en sjukt bra inställning, där märkte jag att vi skulle ligga i toppen i 6:an.

Något vidare sommaruppehåll verkar det inte bli för Sjövallas kämpar.

– Paus? Vi kör 2 träningar i veckan. Kanske lite mer spel och inte så mycket fys, men snart är vi igång igen med det också. Vi försöker även välkomna spelare utanför truppen att provträna, och det ser ljust ut. Vi ska ha en grym försäsong för att komma tillbaka och visa att vi förtjänar att spela i division 5, avslutar Paul Zaya.

ANNONS
Härryda IF herrlag under träning tidigare under säsongen.
Härryda IF herrlag under träning tidigare under säsongen. Bild: Malte Just

Härrydas andra lag i division 6C återfinns fyra placeringar lägre ner än Sjövallas fjärdeplacering. Härryda IF:s tränare Fredrik Prytz gnisslar tänder vid minnet av drabbningen med Sjövalla den 20 maj.

– Ja: åttonde plats kanske vi skall vara nöjda med men det svider lite när vi tappar 3-1 mot Sjövalla när det är mindre än 10 minuter kvar och har chanser att ”döda” matchen. Matchen slutar 3-3 och Sjövalla kan till och med ha gjort 4-3!

Mest nöjd är Prytz med att en hög lägstanivå.

– Vi är nöjda med att inte ha fallit igenom i någon match förutom andra halvlek mot Heden där de då gjorde 4 mål. Det är en jämn serie och hösten kan bli spännande.

Däremot kan det bli bättre närvaro på träningarna, menar Fredrik Prytz.

– Vi har bra närvaro generellt på träningarna men kan bli ännu bättre. Vi kommit överens om att höja intensiteten på träningarna och ”smälla på” lite bättre!. Egen löpning kan absolut bli bättre!

När det kommer till det bästa minnet i under den gångna halvsäsongen drar Fredrik Prytz fram följande ur minnesbanken:

– Bästa minnet måste ändå bli mot Kålltorp (sista matchen innan sommaruppehållet, 21 juni, red. anm.) där laget spelar fantastiskt bra och spelar med tydliga linjer och stort tålamod. En kombination av otur och oskärpa gör att vi ändå förlorar med 1-3 men där kedaren i Kålltorp sa att det var den bästa matchen under vårsäsongen. När vi gör jobbet då, spelar vi lika bra som topplagen, menar Prytz.

ANNONS

Nästa match lördagen den 19 augusti, hemma mot Johannebergs IF.

Andreas Johansson, tränare i IFK Hindås.
Andreas Johansson, tränare i IFK Hindås. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Sammanhållningen i IFK Hindås lyfts fram av tränaren

I division 7A är det liv i Hindås finest – en fjärdeplacering inför höstdelen av säsongen visar på ett lag som kämpat väl under de gångna omgångarna.

En fjärdeplacering måste ni väl vara nöjda med?

– Både ja och nej. Vi har några matcher vi känner att vi kunde gjort bättre men är ändå nöjda allt som allt, säger IFK Hindås tränare Andreas Johansson till Härryda-Posten.

Vad är du mest nöjd med, då?

– Truppen i sin helhet. Härliga grabbar som spelar fin fotboll och har bra sammanhållning samt tagit ett stort driv framåt.

Enligt Johansson kan ”allt” bli bättre och nämner större fokus på försvar och förflyttning i försvarsspelet.

Bästa minnet? Johansson tvekar inte:

– 8-1 mot Högaborg Kärralunds FC är ju givetvis svår att slå. Men samtidigt Maltaresan var rätt fin med.

Precis som övriga mål blir det nu lite vila för IFK Hindås.

– Nu tar vi och vilar några veckor, grabbarna kommer hålla igång ändå sen kickar vi igång på riktigt 2 veckor innan höstpremiären, berättar Andreas Johansson.

Fotnot. Härryda-Posten har sökt tränaren för Härryda IF.

LÄS MER:Bröderna Lillskog gav Rävlanda en storseger

LÄS MER:Han är Sjövalla-målvakten som också släcker bränder

LÄS MER:Härrydatränarna om Zlatans pensionering – minnena, betydelsen och de snyggaste målen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS