Härrydatränarna om Zlatans pensionering – minnena, betydelsen och de snyggaste målen

Härrydatränarna är samstämmiga: Det finns ingen fotbollsspelare som Zlatan Ibrahimovic. Och frågan är om det någonsin kommer finnas en igen.
– Jag kommer sakna honom rejält, säger Mölnlycke IF-tränaren Alan Wandi.

ANNONS
|

Under söndagen kom beskedet som många befarat men hoppats slippa höra: Sveriges och Rosengårds stolthet Zlatan Ibrahimovic avslutar sin fotbollskarriär vid 41 års ålder. Detta efter en ojämförbar karriär i några av världens största fotbollsklubbar under två decennier. I Härryda är fotbollstränarna eniga: en era är över. Kvar är minnena – men Zlatan-effekten på svensk fotboll kommer leva kvar under lång tid framöver.

Rävlanda AIS-tränaren Christian Skytting är inte överraskad över gårdagens besked från San Siro. Rävlanda spelar i division 5 och ligger för närvarande på plats nio i tabellen.

– Det har känts som han skulle sluta ett tag nu.

ANNONS

Skytting menar att Zlatans betydelse inte bara ligger i hans spelargärning, och att svensk fotboll kommer få hantera något av en Zlatan-effekt även framöver.

– Hans sätt att vara på och hans spel på planen gör honom till en unik stjärna som de flesta svenska unga fotbollsspelare vill vara som. Det medför nog att fler vill ha de attribut som han har, och jag tror att det vi varit bra på i svensk fotboll innan, det kollektiva spelet, har skiftats mot ett mer individuellt spår. På gott och ont.

Christian Skytting har flera starka minnen av Zlatan Ibrahimovic

– Kvalmatcherna mot Danmark, bomben och avgörandet mot Ungern eller de fyra målen i Friends öppningsmatch, är något av det som Skytting nämner.

Alan Wandi, Mölnlycke IF: ”Har öppnat dörrar för oss som inte är födda i Sverige”

”Allt”, är svaret när Mölnycke IF:s tränare Alan Wandi svarar på frågan om vad Zlatan Ibrahimovic har betytt för svensk fotboll. Mölnlycke spelar i division 4B och leder för närvarande sin serie.

– Utan honom så hade nog inte många kollat på svenska ligan eller svenska talanger. Ja, vi har haft ett par proffs innan Zlatan, men det har ökat kraftigt efter att Zlatan slog igenom.

Alan Wandi är inte särskilt överraskad över Ibrahimovics besked att fotbollskarriären nu är över för hans del.

ANNONS

– Jag har misstänkt att hans nuvarande skada är betydligt allvarligare än vad Zlatan själv har meddelat. Så tyvärr kom inte beskedet så överraskande för mig. Men jag har hela tiden hoppats på att han ska spela minst ett år till.

Wandi pekar på den betydelse som Ibrahimovic har haft för inkludering och breddningen inom fotbollsvärlden.

– Zlatan har en enorm betydelse för mig personligen och han har öppnat otroligt många dörrar för oss som inte är födda i Sverige i svensk fotboll och även utomlands.

Det mest bestående minnet?

– Hans vackraste mål är nog klacken mot Italien (EM 2004, red. anm.) eller cykelsparken mot England (landslagsmatch på Friends Arena 2012, 4-2 målet, red. anm). Zlatan är en stor inspiration och förebild för mig. Jag kommer sakna honom rejält, säger Alan Wandi till Härryda-Posten.

Fredrik Prytz, Härryda IF: ”Det gjorde ont”

Fredrik Prytz tränar Härryda IF i division 6C, där laget för närvarande ligger på plats sju. Han menar att Zlatan Ibrahimovic är en av de bästa anfallarna i världen.

– Han satte sin egen prägel, alltid kaxig men ändå med glimten i ögat. Glömmer aldrig när han träffar våran kung i Paris. Han lägger sin arm och honom och säger: ”ta hand om Sverige tills den riktiga kungen kommer hem.”

ANNONS

Var du överraskad över beskedet att han avslutar sin spelarkarriär?

– Man ska sluta när kroppen säger ifrån. Så hatten av för en otrolig karriär.

Vilket är ditt bästa Zlatan-minne?

– Målet mot England så klart. Bissa spark på 35-40. Bara Zlatan som gör detta. Jag var på EM 2004 och VM-klacken mot Italien 2004 står så klart högt upp på listan. Jag stod bara 70-80 meter bort.

Fredrik Prytz bjuder också på en anekdot i andrahand:

– Min lillebror Anders som spelade med Öis i 18 år har mött Zlatan i ett par matcher. Enligt min bror så var han otroligt jobbig att möta. Vassa armbågar. Det gjorde ont enligt min bror, berättar Prytz.

Andreas Johansson, IFK Hindås: ”Får gåshud”

Andreas Johansson är tränare för IFK Hindås i division 7A. Laget ligger på plats sex i tabellen efter 0-3 på bortaplan mot BK Björkåsen i förra veckan. Han menar att Zlatan har betytt väldigt mycket för svensk, och internationell, fotboll.

– Han har ökat det redan höga intresset för fotboll i Sverige samt att han gått sin egen väg och visat alla att det spelar ingen roll vart du kommer ifrån, med rätt inställning kan du lyckas.

Andreas Johansson får frågan om han är överraskad av söndagens pensioneringsbeslut.

ANNONS

– Det som har överraskat mig är att han har lyckats prestera på den nivån så pass länge. Han går verkligen ut med flaggan i topp.

Vad är ditt bestående minne av honom?

– Enkelt! Cykelsparken mot England. Får gåshud bara jag tänker på det!

LÄS MER:Han är Sjövalla-målvakten som också släcker bränder

LÄS MER:Serieledande Landvetter IS tar emot Qviding – med debut för 16-åring

LÄS MER:Rävlanda AIS ber om ursäkt efter rekordförlusten

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS