Revansch för Landvetterduon – uttagna till EM i konståkning

Ett krossat knä var nära att ta isdrömmarna ifrån dem. Men med hård rehab, svett och tårar så har de tagit sig tillbaka. Nu tar tvillingparet Greta och John Crafoord, 21, revansch – med siktet inställt på EM i konståkning 2023.

ANNONS
LocationLandvetter|
|

Landvetter ishall. Kväll. Ett par dagar innan julafton. En smäktande symfoni dånar inför tomma läktare. Konståkarna i Landvetter konståkningsklubb drar fram över isen som en flock starar. Synkroniserat rör de sig i tvära kast över isen, de plötsliga vändningarna får isen att pulveriseras.

Det råder ingen tvivel om att de är tvillingar, de blå ögonen, leendet, färgerna. Greta och John Crafoord, 21, är Sveriges stora, och just nu enda hopp inom paråkning. Uppväxta i Örgryte, men sen 2009 har de levt i USA, Tyskland och nu Nederländerna. För tillfället är de hemma för julfirande och lite okynnesträning, trots ledigt, med hemmaklubben Landvetter konståkningsklubb. Innan julfirandet har de också hunnit vinna SM – som enda deltagare.

ANNONS

– Normalt tävlar man mot femton andra, men här, ja, vi värmer upp själva, gör vår grej, fick våra poäng och sen var kategorin slut när vi var klara, säger John och skrattar.

– Vi är de enda paråkarna i hela Sverige, det finns inga andra, säger Greta.

SM-guldet är deras fjärde och varje gång har de varit ensamma i sin kategori, så segern har automatiskt tillfallit dem. Att konkurrensen inte existerar i Sverige tror syskonen beror på att så få killar över huvud hittar till sporten, än färre har styrkan att lyfta en tjej på isen.

– Det är svårt att organisera också, två behöver kunna hålla sams och ha samma schema varje dag under lång tid, säger John.

Där har syskonen ett försprång, de gör nämligen allt ihop: de bor ihop, de pluggar ihop och framförallt åker de skridskor ihop. De tillbringar dygnets alla timmar med varandra och beskriver sig som bästa vänner.

”Konståkning har varit hela mitt liv, och ibland känns det som ett arbete men när man förstår att man kanske aldrig ska stå på isen igen så insåg jag att jag älskar konståkning” säger Greta Crafoord.
”Konståkning har varit hela mitt liv, och ibland känns det som ett arbete men när man förstår att man kanske aldrig ska stå på isen igen så insåg jag att jag älskar konståkning” säger Greta Crafoord. Bild: Malte Just

”Knät var förstört”

Precis när tvillingduon tog steget från junior till senior och kvalat till EM och VM så hände det som inte fick hända. På träning i Tyskland körde Greta in i sargen, fick en fraktur i käken och slog ut ena framtanden. Vad hon först inte visste var att knät också hade krossats.

ANNONS

– Jag förstod inte att knät var förstört, svullnaden gick inte ner på tre dagar. Vi isade knät och så men inget hjälpte.

Så kom röntgenplåtarna, den tyske läkaren sa att knät var delat i två. Greta fick flyga till USA för operation. Utsikterna för att komma tillbaka till isen var dålig.

– Läkarna sa att det inte var säkert att jag skulle kunna åka igen och de lutade åt att jag inte borde, säger Greta.

Vad gick igenom ditt huvud då?

– Konståkning har varit hela mitt liv, och ibland känns det som ett arbete men när man förstår att man kanske aldrig ska stå på isen igen så insåg jag att jag älskar konståkning och att jag måste göra all rehab för att komma tillbaka, säger Greta.

Blev du orolig för framtiden som åkare?

– Absolut, men jag kände att hälsan var viktigast, att kunna gå igen, eller kunna springa, jag hade alltid ont. Det kändes lite ”Varför just jag?” men jag hade hela familjen bakom mig och jag hade inget val än att kämpa. Men att komma tillbaka på isen var ju drömmen.

Hur var det för dig John att din syster skadat sig så illa?

ANNONS

– Det kanske var jobbigare för dig, säger Greta och skrattar.

– Det är klart svårast för Greta, men det är svårt att bara sitta där och veta att jag kan inte göra något åt det. Jag var kvar i Tyskland och Greta åkte till USA, så jag kunde bara stötta henne och träna själv. Många i konståkarvärlden byter partners varje år, men vi som tvillingar tänker inte så. Kan inte Greta åka så kommer jag också sluta, säger John.

Greta Crafoord efter den otäcka olyckan i oktober 2021, när knäskålen gick itu.
”Jag hade inget val än att kämpa” säger Greta Crafoord som gick igenom en tuff och smärtsam rehab. Bild: bild: privat

Mot alla odds – uttagna till EM i Finland

Den sista operationen var så sent som i september, knät är läkt men än sitter skruvarna i. De har fått lägga om sina rutiner för att undvika smärta och – det kan gå sönder igen, men det är värt risken, enligt Greta.

Hon har varit tillbaka på isen i endast tre månader och redan lyckats bli uttagen till EM i Helsingfors i slutet på januari.

– Från början trodde vi inte att vi skulle åka skridskor alls. Sen trodde vi att vi inte kunde åka den här säsongen och nu har vi varit på två grand prix och ska till EM och sen kanske VM, säger John.

– Men vi har inga krav eller ingen press, säger Greta.

ANNONS

– Vi är så otroligt tacksamma att vi kan göra en comeback och fortsätta tävla, fyller John i.

Vad betyder EM för er?

– Det ska bli kul att representera Sverige i paråkning, det har inte varit något par i EM på många år, säger Greta.

– Det känns overkligt. vi har vuxit upp med att titta på de här tävlingarna på tv och nu ska vi vara med, säger John.

Så ni ska tävla mot era idoler?

– Det var lite så på grand prix nu. Man värmer upp och sitter bredvid personer man bara sett på tv, säger John.

Hur känns det?

– Det känns ”oj!”. Vi är här och vi förtjänar att vara här och ja, det känns väldigt konstigt, säger Greta.

Duon ska bland annat tävla till Coldplays ”Fix you”, en passande låt, enligt tvillingarna, med tanke på Gretas skada och återkomst till isen. De ser fram emot en lång karriär, ännu är de unga och många når sin pik runt trettio. Men redan nu kan de titulera sig som bäst i världen – som tvillingar i konståkningsvärlden är de nämligen ensamma.

– Det finns några syskon men inte i paråkning, men i isdans fanns ett tvillingpar. Men ja, jag tror vi är världens bästa tvillingar i konståkning, säger John och skrattar.

ANNONS

Greta och John Crafoord kommer representera Sverige i konståknings-EM i Helsingfors 25-29 januari.

LÄS MER:Kritik mot SD efter debattartikel om idrottshallen

LÄS MER:Så mycket används idrottshallarna i Härryda kommun

LÄS MER:Härrydaborna visar hur julen är – på riktigt

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS