Kritik mot SD efter debattartikel om idrottshallen

Sverigedemokraterna har i en debattartikel anklagat kommunstyrelsen för att gå fastighetsbolaget Wallenstams ärende. Såväl Per Vorberg (M) som Sportpartiets Jan-Inge Forsberg menar att SD skapar ett råare debattklimat och far med osanning, medan Peter Arvidsson hävdar att det är ett oppositionspartis roll att tillhandahålla ett alternativ.

ANNONS
|

Frågan om framtiden för Wallenstams tomma idrottshall vid Mölnlycke Fabriker har väckt rabalder inom lokalpolitiken. Alliansens förslag om att köpa idrottshallen av Wallenstam återremitterades på förra veckans kommunfullmäktigemöte av Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.

Debatten inför beslutet blev bitvis hård. Sverigedemokraternas gruppledare Peter Arvidsson riktade kritik mot minoritetsstyret i allmänhet och kommunstyrelseordföranden Per Vorberg (M) och Sportpartiet i synnerhet.

Från talarstolen anklagade Peter Arvidsson alliansstyret för att gå Wallenstams ärende. Bland annat pekade sverigedemokraten på en helsidesannons som Sportpartiet köpt i Lokalpressen, där partiet opinionsbildade för ett köp.

– Den här annonsen som ni satte ut som Wallenstams hallförsäljare. Det var bara absurt att läsa. Ett politiskt parti som går ut och säljer hall till Wallenstam. Det är fruktansvärt, menade Peter Arvidsson (SD) i torsdags.

ANNONS

SD kallar kommunstyret för ”Wallenstamstyret”

Nu fortsätter Sverigedemokraterna att kritisera minoritetsstyret för allt för nära kopplingar till fastighetsbolaget Wallenstam. I en debattartikel i Härryda-Posten kallas styret för ”Wallenstamstyret” av Peter Arvidsson tillsammans med föreningens ordförande i Härryda, Per Olov Risman. De två oppositionspolitikerna skriver bland annat:

”Vi konstaterar att ärendet om hallen inte handlar om att få mer träningstider för våra unga utan att göra värdeöverföringar av skattebetalarnas pengar till privata bolag. Varför vill ni att invånarna skall betala överpris för hallen?”.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) säger till Härryda-Posten att frågan om idrottshallen har hanterats enligt konstens alla regler.

– Vi har tagit alla beslut i demokratisk ordning, i demokratiska forum efter alla principer och regler vi har i Härryda kommun. Det är därför det kommer upp till fullmäktige, så att fullmäktige kan avgöra frågan.

– Hade vi velat driva igenom detta så att det skulle gå snabbt, hade vi kunnat göra det medan vi hade majoritet. Vi hade kunnat forcera igenom det, men vi har valt att göra saker i god ordning, i den takt det tar att ta fram olika underlag. Vi har gjort allt by the book.

Per Vorberg: ”SD gillar inte mig”

När Per Vorberg ges möjlighet att bemöta debattartikeln menar han att texten är ett sätt för SD att få uppmärksamhet och kallar det för en ren provokation.

ANNONS

– Det är hela deras koncept.

Påståendet att Moderaterna och övriga partier som ingår i minoritetsstyret i praktiken skulle vara köpta av fastighetsbolaget Wallenstam gör Per Vorberg upprörd.

– Det säger mer om SD än vad det säger om oss.

Per Vorberg säger att kritiken om styrets förslag att köpa idrottshallen till vad SD menar är ett överpris är det senaste exemplet på en allt mer tuff retorik i lokalpolitiken.

– Sedan SD och Peter Arvidsson kom in i politiken har debattklimatet och det politiska klimatet blivit mycket råare och tuffare. Vi har människor som inte tycker att det är roligt att engagera sig i politiken för att SD beter sig som de gör. De har ingen som helst respekt för det demokratiska perspektivet.

Per Vorberg säger till Härryda-Posten att SD:s kritik har övergått från sakpolitik till personkritik.

– De får jättegärna kritisera vår politik, men om man läser vad de skriver så finns det en underton i att det är mycket ”Per Vorberg”. Jag vet inte vad jag har gjort dem för ont, men de gillar inte mig. De använder sig av den typen av retorik kontinuerligt, säger han.

Vorberg menar även att SD ägnar sig åt svartmålning.

ANNONS

– Den svartmålning av kommunen som Sverigedemokraterna använder sig av konstant, där de påstår hur dåligt allt är bidrar ju inte till något positivt.

På det svarar Peter Arvidsson (SD):

– Det är Pers vanliga retorik att hävda att det är kommunen vi svartmålar, när det i själva verket är vissa politiker som vi kritiserar, säger han och fortsätter:

– Jag vill ta debatten i ämne för ämne, i sak. Jag ställer gärna upp på live-debatt med bara Per och mig där allmänheten och media får ställa frågor.

Peter Arvidsson menar att Sverigedemokraterna vill ha en öppen och offentlig debatt och berättar att han efter årsskiftet kommer att yrka på att nämndsmöten, så även kommunstyrelsen, ska vara offentliga så långt det är möjligt.

– Att vi är i aktiv opposition och presenterar ett alternativ för medborgarna är vår roll som oppositionsparti.

Sportpartiet: ”SD har ingen aning om vad de pratar om”

Även Jan-Inge Forsberg, partiledare för lokala Sportpartiet, reagerar starkt på Sverigedemokraternas debattartikel.

– Jag vet inte ens om det är värt att bemöta. Det är så dumt. De har ingen aning om vad de pratar om helt enkelt. De är så oerhört dåligt pålästa och det är så oerhört korkat, säger Forsberg till Härryda-Posten.

ANNONS

Partiledaren menar att Peter Arvidsson är fientligt inställd till Wallenstam.

– Istället för att göra det som är bäst för kommuninvånarna bedriver Arvidsson en egen agenda mot Wallenstam.

Jan-Inge Forsberg menar att SD:s retorik potentiellt skulle kunna skada kommunens relation till Wallenstam och andra bolag.

– Ja, det tror jag. Absolut. Jag tycker inte att det är en bra samtalsnivå. Jag tycker inte att man agerar på ett schysst sätt mot varken företag, föreningar eller medmänniskor i kommunen.

Härryda-Posten frågar Peter Arvidsson om han bedriver en kampanj mot Wallenstam och får till svar:

– Verkligen inte. Vi måste ta hand om våra företagare. Politiken kan inte prioritera vissa bolag.

LÄS MER:Nya rekommendationer om munskydd för besökare i vården

LÄS MER:Anna vill ha en kravlös jul: ”Kanske inte firar alls”

LÄS MER:Härrydabo vann i ARN – får ny jacka

ANNONS