Så mycket används idrottshallarna i Härryda kommun

I en artikelserie i flera delar granskar Härryda-Posten frågan om idrottshallar i Härryda kommun. I den tredje delen har vi begärt ut statistik på beläggningen av de olika hallarna och gymnastiksalarna.

ANNONS
|

Härryda-Posten har begärt ut statistik på beläggningen av samtliga idrottshallar och gymnastiksalar i kommunen under föreningsprioriterad tid, vilket för de flesta hallar innebär klockan 16-22 på vardagar och 8-22 på helger. Siffrorna visar att efterfrågan är betydligt större på idrottshallarna än på gymnastiksalarna.

Allra störst tycks trycket på halltider vara i Landvetter. Pinntorps idrottshall och Önnerödsskolans idrottshall, de båda fullmåttshallarna i orten, är belagda nästan 90 procent av tiden under vardagskvällar.

Önnerödsskolan var den mest belagda hallen på både vardagar och helger under hela fjolårssäsongen ifjol, och likaså under november månads högsäsong i år.

– Vad som är bra att veta är att det inte sällan förekommer att föreningar låter bli att avboka. Det är lite synd, för då står det tomt. Så förmodligen är beläggningsgraden på hallarna lite lägre, säger Marie Westergård, enhetschef för föreningsservice på Härryda kommun, och fortsätter:

ANNONS

– Ofta är det att man har en säsongsbokning och kanske glömmer bort att avboka, och ibland kanske man struntar i det för att det är så billiga taxor.

Hindås idrottshall, också den av fullstora mått, är på vardagar klart mindre belagd än fullmåttshallarna i Mölnlycke och Landvetter. Däremot var det bara Önnerödshallen som nyttjades mer under helger i november i år.

Rävlandaskolan klart minst nyttjad av idrottshallarna

En hall som sticker ut är Rävlandaskolan som var belagd blott 17,4 procent av tiden under fjolårssäsongen. Under högsäsong i november uppgick dock beläggningsgraden till 49,2 procent.

Av gymnastiksalarna står de allra flesta hallarna tomma majoriteten av föreningsprioriterad tid. Här sticker Hindåsskolan ut som var belagd 49,8 procent av vardagskvällarna under fjolårssäsongen, samt 70,4 procent av tiden i november.

Hallarna i Mölnlycke Fabriker; Wallenstam Arena samt gymnastik- och trampolinhallarna saknar statistik eftersom de inte är bokningsbara via kommunen.

– Men jag vet att alla de hallarna används jättemycket, säger Marie Westergård.

Även för Vällsjöskolans gymnastiksal i Mölnlycke saknas statistik.

LÄS MER:Gott om idrottande ungdomar i Härryda – men långt ner på listan gällande fullmåttshallar

LÄS MER:Sju av elva hallidrottsföreningar i Härryda får tacka nej till ungdomar

LÄS MER:Vad får de östliga delarna i Härryda Kommun?

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS