Gott om idrottande ungdomar i Härryda – men långt ner på listan gällande fullmåttshallar

Politikerna i Härryda är oense om på vilket sätt bristen på idrottshallar i kommunen ska lösas. I en artikelserie i flera delar granskar Härryda-Posten frågan. I den första artikeln har vi granskat utbudet av fullmåttshallar i Härryda i relation till övriga kommuner i landet. Resultatet: Det finns utvecklingspotential.

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har Härryda-Posten återkommande rapporterat om en politisk strid gällande den nästan färdigställda idrottshallen vid Mölnlycke Fabriker.

Det avgående majoritetsstyret vill köpa hallen eftersom de menar att det råder brist på idrottshallar i Mölnlycke, medan S och SD planerar att sätta stopp för köpet eftersom de tycker att den är för dyr och först vill veta var i kommunen behovet är som störst.

Så har granskningen gått till

Härryda-Posten har ställt följande fråga till Sveriges samtliga 290 kommuner: ”Hur många bokningsbara idrottshallar med fullmått (innerplan på 20x40 meter) finns i er kommun?”.

I en första enkät frågade Härryda-Posten efter samtliga fullstora idrottshallar i kommunerna. Men eftersom det visade sig finnas utrymme för tolkningar i vilka hallar som skulle ingå, och eftersom inte alla kommuntjänstemän hade information om förenings-/privatägda hallar, skickades en ny enkät ut med frågan efter bokningsbara hallar.

Skulle Wallenstam Arena räknas in hade Härryda i teorin hamnat på plats 177 på listan. Då ska det dock tas i beaktande att det är vanligt att kommuner har icke-bokningsbara hallar.

För att få fram antalet bokningsbara idrottshallar med fullmått per 10 000 invånare har vi använt oss av Statistiska Centralbyråns befolkningsstatistik från 2021.

Observera att den mänskliga faktorn kan innebära att listan kan avvika på marginalen men resultatet bör ge en god bild över hur utbudet på fullmåttshallar ser ut i Sverige.

Som ett första steg i en granskning i flera delar har Härryda-Posten skickat ut en enkät till landets samtliga 290 kommuner med frågan om hur många bokningsbara idrottshallar med fullmått som finns, för att på så vis ställa utbudet i Härryda i relation till övriga kommuner i landet.

ANNONS

Härryda-Posten har sedan utifrån befolkningsmängd räknat ut hur många idrottshallar i fullmått det finns per 10 000 invånare i respektive kommun. Bland 290 kommuner i landet har 271 kommuner återkommit med svar. Det innebär en svarsfrekvens på drygt 93 procent.

Många idrottande ungdomar i Härryda – men sämre ställt med hallar

Det finns ett tydligt mönster som visar att det generellt är bättre ställt med fullmåttshallar sett till invånare i glesbygd jämfört med i storstäderna.

Härryda i sin tur, med de kommuner som saknar fullstora hallar inräknade, hamnar på plats 198 bland de 271 kommunerna som svarat på enkäten. Tittar vi istället på utbudet i Västra Götaland hamnar Härryda på plats 34 bland 45 svarande kommuner.

Samtidigt visar statistik från Centrum för idrottsforskning att Härryda år 2019 låg på plats 52 av landets alla 290 kommuner sett till antal deltagartillfällen per invånare bland flickor och pojkar 7–20 år. Den statistiken gäller dock alla idrotter, och inte bara hallidrotter.

De fullstora och bokningsbara hallarna i Härryda kommun är Pinntorpshallen i Landvetter, Önnerödshallen i Landvetter, Hindås idrottshall och Mölnlycke A (gamla Wallenstamhallen) i Mölnlycke.

Utöver det äger kommunen Wallenstam Arena som inte är bokningsbar. Däremot nyttjas den av Pixbo Wallenstams olika innebandylag, vilket ger en positiv effekt för övriga föreningar eftersom det lämnar utrymme för fler bokningar.

ANNONS
Magnus Pettersson ansvarar för intressepolitiska frågor på RF-SISU Västra Götaland.
Magnus Pettersson ansvarar för intressepolitiska frågor på RF-SISU Västra Götaland. Bild: Pressbild

Också mindre hallar fyller en viktig funktion

Utöver fullmåttshallarna som åtminstone sett till storlek är ändamålsenliga och godkända för seriespel för samtliga hallidrotter, finns också en rad mindre hallar och gymnastiksalar i kommunen.

– Anläggningsfrågan är komplex och varje kommun lever lite grann sitt eget liv med behoven som finns kontra hur man tillgodoser de behoven, så det är svårt för mig att kommentera en enskild kommun, säger Magnus Pettersson som ansvarar för intressepolitiska frågor på RF-SISU Västra Götaland och fortsätter:

– Men generellt sett är fullmåttshallar ofta någonting som efterfrågas av idrotten, och vi brukar tycka att det är bra när fullmåttshallar byggs, och att man är noga med att inte bygga idrottshallar som i slutändan inte motsvarar föreningarnas behov. Sen ska man också komma ihåg att det inte är alla idrotter som är i behov av fullmåttshallar. Så även gymnastiksalarna och idrottshallarna som är byggda med andra mått är jätteviktiga, säger han.

På vardagskvällar är efterfrågan stor, säger Marie Westergård, enhetschef för föreningsservice på Härryda kommun.
På vardagskvällar är efterfrågan stor, säger Marie Westergård, enhetschef för föreningsservice på Härryda kommun. Bild: Presssbild

Marie Westergård, enhetschef för föreningsservice på Härryda kommun, har också tagit del av resultatet av granskningen.

– Det är lite intressant, för när det gäller konstgräsplaner hamnade vi nästan i topp för några år sedan. Sen tänker jag att barn och ungdomar till stor del använder de lite mindre hallarna och gymnastiksalarna, så det kan vara lite svårt att jämföra på det sättet, säger hon.

ANNONS

Enhetschefen: Ingen större efterfrågan på matchtider

Hon säger också att det inte kommit till hennes kännedom att det efterfrågas tider för matcher i någon större utsträckning.

– Matcherna ligger ju ofta på helgerna, och då har man hela dagarna för att hitta en tid. Däremot finns det en stor efterfrågan för träning på framförallt vardagskvällar. Och jag kan förstå det, för barn och ungdomar kan ju inte träna hur sent som helst. Alla vill ha samma tider.

Tycker du att det behövs fler idrottshallar i kommunen?

– Jag kan inte riktigt bedöma det, mer än att jag som jag sa vet att efterfrågan är stor vissa tider. Sen ser det lite olika ut i olika delar av kommunen. Det jag har fått till mig är att i Göteborg får man vara beredd att åka ut till förorterna och flytta på sig, och det kanske man också får börja tänka här. Att det kanske faktiskt är så att man får nyttja Hindås även om man inte bor där. Och det görs redan av vissa föreningar, säger hon.

Enligt Magnus Pettersson på RF-SISU Västra Götaland är det inte ovanligt att det är hård konkurrens om träningstider på främst vardagskvällar.

– Det är en jätteutmaning för många kommuner nu med världsläget och den kommunala ekonomin som kanske kommer vara lite stramare under kommande år. Men icke desto mindre tror vi från idrottens sida att det blir ett plusresultat för både folkhälsan och ekonomin i slutändan, om man vågar satsa på lokaler och anläggningar för idrott. Det kostar mer att folk inte kan idrotta, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Striden om idrottshallen är bara början på fyra långa år

LÄS MER:Wallenstam säger att hallen vid Mölnlycke fabriker var tänkt att bli padelhall

LÄS MER:Sportpartiet rasar efter hotet att stoppa ny idrottshall

ANNONS