Csaba Bene Perlenberg: Striden om idrottshallen är bara början på fyra långa år

Den politiska striden om idrottshallen vid Mölnlycke Fabriker är bara symtomet på ett nytt politiskt faktum: Härrydas kommunledning må sitta i förarsätet, men Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har var sin fot på samma broms.

ANNONS
|

Den nya mandatperioden i Härryda har inte ens börjat på riktigt – den gamla kommunstyrelsen sitter kvar till det att Edvin Fredins översättning av Tennisons Nyårsklocka har ersatts av smattret från nyårsraketerna – men den nya politiska verkligheten gör sig redan påmind.

I veckan har Härryda-Posten kunnat berätta om en politisk strid i flera akter: Den nästan färdigställda idrottshallen vid Mölnlycke Fabriker har blivit föremål för en rejäl politisk träta. Medan kommunledningen, ledd av Moderaterna och i övrigt bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sportpartiet och Kommunpartiet gärna ser att kommunen köper idrottshallen för att en rad föreningar och kommunala verksamheter ska kunna nyttja den slår Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna bakut.

ANNONS

S och SD menar, oberoende av varandra, att hallen är för dyr och att det går att få ut fler hallar för pengarna. Inte sant, säger både Per Vorberg (M) och förvaltningen, även de oberoende av varandra. S och SD vill också att det ska utredas var behoven är som störst.

Och medan Sportpartiet har riktat hård personkritik mot Socialdemokraternas Patrik Linde menar Sverigedemokraternas Peter Arvidsson att Wallenstam tycks ha byggt hallen på ren spekulation. Inte sant, menar Wallenstam, som till Härryda-Posten säger att hallen ursprungligen byggdes för att inhysa padelverksamhet, men att det blev överflödigt när Östermalmshallen kom på plats.

Många turer, många åsikter – och en del insikter tack vare Härryda-Postens rapportering.

Det är en politisk jordbävning.

Samtidigt är inte striden om idrottshallen den stora nyheten. Idrottshallen är bara ett exempel av många ärenden under den kommande mandatperioden där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna – om de hittar varandra i enskilda frågor och gemensamma intressen – kan sätta en hel del välplacerade käppar i hjulet för kommunstyret.

På riksplan är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna direkta politiska meningsmotståndare – i Härryda kan partierna, utan att direkt samarbeta, vara en mycket påtaglig politisk kraft när de finner gemensam yta i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Det är inte bara ett nytt faktum i kommunpolitiken i Härryda – det är en politisk jordbävning. Frågan är om det finns en annan kommun i Sverige där S och SD kan ha samma påverkan på en kommun som inte leds av något av partierna själva.

ANNONS

Härryda visar på att oppositionspolitiker är långt ifrån maktlösa. Inte minst när två politiska partier som trätar om mycket men enas om en del, röstar på samma sätt.

LÄS MER:Wallenstam säger att hallen vid Mölnlycke fabriker var tänkt att bli padelhall

LÄS MER:Gretas gamlingar står upp för klimatet: ”Våra barnbarn är stolta över oss”

LÄS MER:Nu kommer förrädiska ishalkan – ”Väldigt snabbt”

ANNONS