Sportpartiet rasar efter hotet att stoppa ny idrottshall

S och SD kan sätta stopp för planerna att köpa upp den så gott som färdigställda idrottshallen intill Wallenstam Arena. Något som får Sportpartiet, en del av styret i Härryda, att gå i taket.

ANNONS
|

I september 2021 beslutade kommunstyrelsen att ge Härrydas förvaltning i uppdrag att ta fram förslag på hur behovet för ytterligare en idrottshall i Mölnlycke skulle tillgodoses. Förvaltningens slutsats blev att ett köp av den så gott som färdigställda och Wallenstamägda hallen i anslutning till Wallenstam Arena var det bästa alternativet.

Men om det blir verklighet återstår att se, eftersom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, kan sätta stopp för uppköpet av hallen.

Hallen ligger bara ett par korridorer från Pixbo Wallenstams hemmaarena som stod klar ifjol, och som, åtminstone just nu, inte är bokningsbar för andra föreningar. I samma komplex finns en nybyggd trampolinhall och en gymnastikhall.

ANNONS

Sportpartiet: ”Förvaltningen har kommit fram till det här”

Sportpartiet menar att det är den här typen av idrottskluster som är framtiden för att föreningsidrotten ska kunna överleva, och menar också att hallen kan utnyttjas till andra verksamheter, så som fritidsklubben.

– Det har ju lagts jättepengar på det här. Kommunen har lagt så mycket tid på det här att det inte går att göra en större utredning. Nu är det klart och då ska det stoppas i sista sekund, säger Jan Inge Forsberg, partiledare för Sportpartiet, när han och partikamraten Martin Tengfjord efter en lunch tillsammans möter upp Härryda-Posten vid Mölnlycke Fabriker.

De visar in i hallen och Jan Inge Forsberg viftar upprört med armarna innan han fortsätter:

– Det är kommunen och förvaltningen som oberoende kommit fram till att det här är det bästa alternativet vi har, och som har förhandlat och kommit överens med Wallenstam. Det är väl därför vi har anställd personal som jobbar med de här frågorna, säger Jan Inge Forsberg.

Martin Tengfjord fyller i:

– Förvaltningen har gjort ett fantastiskt bra arbete. De har kött på benen när de har gjort den här utredningen. Att göra något annat än att köpa hallen vore ett extremt slöseri med tid och skattepengar. Helt galet, säger han.

ANNONS

Anklagar S och SD för påhittade siffror

Prislappen för uppköpet av hallen är 46 miljoner kronor. I förra veckan sade Patrik Linde (S) till Härryda-Posten: ”det brukar kosta 25 miljoner”, och i en kommentar på Instagram har Peter Arvidsson (SD) skrivit att: ”enligt vissa kan vi bygga två hallar för samma pris”.

Något Sportpartiet inte köper.

– Pinntorpshallen i Landvetter som var klar 2018 kostade 42,5 miljoner kronor, och till och med dags dato är prislappen 54 miljoner kronor, säger Jan Inge Forsberg och fortsätter:

– Vem som helst kan ju säga att man kan bygga en hall för halva priset. Man kan också ta fram fakta och se hur saker ligger till.

Men Pinntorpshallen är väl en mer rejäl byggnad än det här med läktare och så vidare?

– Det är det absolut. Det råder ingen tvekan om det. Sen är det ju X antal år sedan den byggdes. Priserna har ju gått upp sedan dess, så det är ju en parameter.

Menar att det långsiktigt skulle bli dyrare att bygga en ny hall

Martin Tengfjord, som är nyinvald som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, anklagar Lindes och Arvidssons siffror för att vara tagna ur luften.

– Jag jobbar med kalkyler och har gjort det i 30 år. Så jag skulle vilja se den kalkylen, och skulle gärna vilja vara med i projekten som bygger såna här hallar för 25 miljoner.

ANNONS

– Om du tänker dig att du ska bygga en hall för 25 miljoner ska du också ha en tomt. Och även om kommunen har en bit mark i sin ägo behöver vi göra en detaljplan, vilket är en process på tre till tio år för att få börja bygga, och så innebär det att vi bygger på en yta som vi annars kan sälja. Lägger du på det värdet på själva byggnaden har vi en helt annan peng än de här 25 miljonerna.

Skulle ett uppköp av den här hallen kunna bli billigare i längden än att bygga en ny liknande hall?

– Ja, absolut. Det är klart att det är. Den här är ju färdig nu. Jag tror att varje timme för en tjänsteman kostar 1 050 spänn för kommunen. Lägger du på de timmarna som all förvaltning lägger ner är du snart uppe i miljonbelopp, bara på att sitta och utreda, utöver den utredningen som redan gjorts, säger han.

”Det är 40 miljoner kronor för hallen, och sex miljoner för förrådsutrymmena”, säger Jan Inge Forsberg. Pilen pekar på förrådsutrymmena han pratar om.
”Det är 40 miljoner kronor för hallen, och sex miljoner för förrådsutrymmena”, säger Jan Inge Forsberg. Pilen pekar på förrådsutrymmena han pratar om. Bild: Sebastian Nilsson

Dessutom, menar Jan Inge Forsberg, att prislappen 46 miljoner kronor är en sanning med modifikation. Han pekar på en karta över aktivitetsklustret vid Mölnlycke Fabriker.

– Du ser att det finns en liten bit här med. Det är förrådsutrymmen. Det finns alltså inget investerat för förråd för mässor och så vidare. Så de här 46 miljonerna, det är 40 miljoner kronor för hallen, och sex miljoner för förrådsutrymmena.

ANNONS

Sektorschefen: ”Om vi skulle bygga en ny hall hade det troligtvis blivit billigare”

Men om det faktiskt är så att en ny motsvarande hall i slutändan hade kostat mer är osäkert, enligt Per-Arne Larsson, sektorschef för teknik- och förvaltningsstöd.

– Det är jättesvårt att ha någon åsikt om det. Det beror precis på var den marken ligger och vad den skulle kosta i så fall, och även vad gäller utredningskostnader är det kopplat till var.

– Sen är ju själva byggkostnaden förenat med en upphandling, och där vet vi att det kan slå lite från fall till fall beroende på hur konjunkturen ser ut. Jag sitter inte med den kristallkulan att jag med säkerhet kan uttala mig om det.

Samtidigt menar representanter för S och SD att de skulle kunna finnas möjlighet att bygga två hallar för samma pris. Är det rimligt?

– Jag vet inte vad de bygger det på. Det vi kan titta på är att Pinntorpshallen kostade 42,5 miljoner kronor inklusive garantiåtagande. Men det säger inte vad nästa hall kostar. Men jag kan säga att om vi skulle bygga en ny hall hade det troligtvis blivit billigare, säger Per-Arne Larsson, som också poängterar att Pinntorpshallen har funktioner som inte Wallenstams hall innehåller vilket gör att de inte är fullt ut jämförbara.

ANNONS

Pixbogrundaren Jan Inge Forsberg säger att han inte springer Wallenstams eller Pixbos ärenden

Jan Inge Forsberg är förutom sin roll inom politiken grundare för Pixbo Wallenstam. På frågan om ett uppköp av hallen inte framförallt hade gynnat Pixbo, med en ny hall precis intill Wallenstam Arena, svarar han:

– Det är just för andra idrotter det här är till för. Det har inget med innebandy alls att göra. Sen är det ju bra att man kan ha stora evenemang som innebandyturneringar, fotbollsturneringar eller gymnastikuppvisningar här. Att man inte behöver åka över hela Härryda för att lösa detta.

– Men det är kommunen, och inte Pixbo, som sätter spelreglerna för vem som ska ha hallen.

Du springer inte heller Wallenstams ärenden givet deras koppling till Pixbo?

– Jag förstår inte riktigt, hinner han säga innan Martin Tengfjord tar över:

– Jag har fått den frågan av Socialdemokraterna. Hur mycket bidrag får ni i Sportpartiet av Wallenstam? Det är bara: ”vad fan säger du, är du inte klok?” Gå in och titta i vår budget får du se. Vi får lika mycket bidrag som alla andra partier beroende på hur många mandat man har.

Jan Inge Forsberg fortsätter:

– Jag ser ju bara vad som händer i Mölnlycke, och hur många som flyttar in här. Det är klart att vi behöver möjligheter för att få till mer idrottande.

ANNONS

Patrik Linde (S) och Peter Arvidsson (SD), som båda motsätter sig uppköpet, har meddelat att de först vill ha en utredning om det faktiskt är i Mölnlycke som behovet av en ny idrottshall är som störst.

– Patrik Linde ställer det här i paritet med att man ska renovera Rävlandahallen. Det är väl klart att vi ska renovera i Rävlanda, men om de så får guldgolv och vad de än vill ha, så blir det inte det 50 miljoner. Vi pratar kanske två miljoner, det är två helt olika saker, säger Jan Inge Forsberg och fortsätter:

– Självklart ska vi titta efter behoven på andra ställen också. Det ska alltid ställas emot varandra, ska det vara en gräsplan i Landvetter eller en klättervägg i Mölnlycke? I vår värld ska vi ha bägge delar.

Kan det inte vara att ekonomin inte går ihop för två nya idrottshallar helt enkelt?

– Det är ju redan avsatt pengar för detta, säger Jan Inge Forsberg.

Men om man inte använder pengarna till den här hallen kan man ju använda det till något annat?

– Det kan man ju göra med alla pengar man har i sin budget.

Men om Patrik Linde, som röstade nej till att dra igång en utredning i Mölnlycke, får den utredning som Socialdemokraterna vill ha och det visar sig att behovet till exempel är större i Landvetter, då kanske det skulle vara ett bättre sätt att använda pengarna?

ANNONS

– Jag tror att han är emot idrott överhuvudtaget. Jag tycker inte att Patrik Linde och Socialdemokraterna på något sätt främjar idrotten, någonsin. Jag tycker att vi ska säga ja till hallen i Mölnlycke och till ytterligare en hall i kommunen där det finns behov.

– Jag tänker att när man har lagt in en hall i Mölnlycke i budgeten, måste det ju vara av någon anledning man gjort det.

Fotnot. Härryda-Posten har intervjuat Patrik Linde som har fått möjlighet att bemöta kritiken från Sportpartiet. Den intervjun publiceras senare under torsdagen.

LÄS MER:Pixbo auktionerar ut tavlor till förmån för Hjärt-Lungfonden

LÄS MER:Läs nya e-tidningen av Härryda-Posten

LÄS MER:Härryda kommun ska dra lärdom av kenyanska skolor: ”Målinriktade elever”

ANNONS