Härryda kommun ska dra lärdom av kenyanska skolor: ”Målinriktade elever”

Ungefär 900 mil fågelvägen söderut ligger Homa Bay, en kommun i Kenya. Den har Härryda kommun numera ett utbyte med kring hur unga kan stöttas i sina studie- och yrkesval.
– Vi ska lära oss av varandra. Deras verklighet är väldigt annorlunda. Men eleverna där är drivna. De har ofta bestämt sig för ett yrke tidigt och arbetar målmedvetet för att komma dit, säger Sanna Ingelstam Duregård, rektor och projektledare.

ANNONS

I mitten av november landade ett par rektorer, lärare, fyra elever från Hulebäcksgymnasiet, och Härrydapolitikern David Dinsdale (L) i Nairobi i Kenya.

Gruppen från Härryda kommun besökte bland annat fyra skolor i regionen Homa Bay för att lära sig mer om hur skolgången fungerar i landet.

– Många ungdomar där är supermotiverade. Vi pratade med en grupp i gymnasieåldern om hur de såg på sina framtidsutsikter. En sa att denna skulle bli läkare, en annan gynekolog, en tredje ingenjör, säger David Dinsdale (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, och fortsätter:

– Min erfarenhet är att svenska elever inte skulle svara lika målinriktat. Det är något vi behöver jobba på. Men hur? Det vet vi inte än. Det är lite för tidigt att säga vilka delar vi kan ta med oss. En stor del av deras gymnasieelever är på internat. Det finns knappt här. De har ett skolmotto, skolsång, skoluniform, det är tävlingar mellan skolorna och det finns en slags stolthet över skolan, som inte finns här.

ANNONS
Samra Najafi, Arbion Musa, Elsa Björk och Victor Hall från Hulebäcksgymnasiet.
Samra Najafi, Arbion Musa, Elsa Björk och Victor Hall från Hulebäcksgymnasiet. Bild: Privat

”Det bästa jag gjort i hela mitt liv”

En av eleverna som hängde med på resan var Victor Hall, som går sista året på Hulebäcksgymnasiet.

Han läser en kurs i entreprenörskap och fick bland annat berätta om UF-företag, företag som unga startar för att öva, på en kenyansk skola för mängder av elever.

– Detta projektet är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Man har så mycket förutfattade meningar. När man var där märkte man att eleverna pratade jättebra engelska, många bättre än svenska elever. Skulle inte förvåna mig om de kunskapsmässigt är förbi oss i Sverige om några år.

Är det något särskilt som du bär med dig från resan?

– En sak som jag reagerade på är att eleverna hade väldigt långa dagar. Vissa går upp klockan 04:30 för självstudier. Klockan 08:00 kommer läraren och så kör de på till 21-22-tiden på kvällen. Å andra sidan var det en internatskola. Men de håller igång enormt lång tid. Och de fick ju inte så mycket sömn. Jag hade själv inte funkat om jag sovit så lite.

Hur ser ni på sömn?” berättar Victor Hall att de frågade en rektor på Homa Bay High School på grund av de långa skoldagarna.

– Då sade de att de vant sig vid detta sedan länge tillbaka. Men att de hade funderat lite på om man ska lägga till en timmes sömn.

ANNONS
Utanför Homa Bay High School.
Utanför Homa Bay High School. Bild: Privat

Kenyanska representanter till Härryda

Tidigare har Härryda kommun haft ett samarbete med Homa Bay när det gäller att öka ungas inflytande i samhället. Meningen med det nya projektet, som också finansieras av Sida, är att dra erfarenheter i hur unga kan stöttas när de ska välja sina karriärval.

I april kommer kenyanska representanter från Homa Bay till Härryda kommun. Bland annat ska de ”skugga” lärare för att lära sig mer om hur man arbetar här.

Om ungefär ett år kommer det genomföras en ny resa från Härryda till landet.

– Lite slarvigt kan man tänka ”vad kan vi lära oss från dem?” Det är 70 till 80 elever på varje lektion. Skolgången är obligatorisk, samtidigt har många elever svårt att bekosta sin utbildning, säger Sanna Ingelstam Duregård, projektledare och biträdande rektor för Ekdalaskolan.

Hon fortsätter:

– Fattigdomen är påtaglig. Får du till exempel cancer är det lika med dödsdom. Det finns hälsocentraler, men de flesta har inte råd med mer avancerad sjukvård. Det finns en form av mikroekonomi. Vissa köper storpack och säljer på gatan, många överlever på lite.

– Men de arbetar hårt med sin studiegång och unga har oftast spikat sin yrkesgång tidigt. Det finns något att lära av motivation och att tänka långsiktigt.

ANNONS

LÄS MER:Mölnlyckes skateboardhall har förnyats: ”Vi är nöjda”

LÄS MER:Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

LÄS MER:Färdtjänst kan bli svårare att boka i jul- och nyår

ANNONS