Färdtjänst kan bli svårare att boka i jul- och nyår

Från och med nästa år blir det lite dyrare att resa med färdtjänst i Härryda kommun. Samtidigt aviserar kommunen och Västtrafik att det kan bli svårare att boka färdtjänst under jul- och nyår.

ANNONS
|

Från och med nästa år höjs färdtjänsttaxan i Härryda kommun. Höjningen är en så kallad indexhöjning som baserar sig på konsumentprisindex. Nuvarande priser har gällt i ett år och ska enligt kommunfullmäktige justeras en gång per år.

Färdtjänsten erbjuds personer som på grund av långvarig funktionsnedsättning inte har möjlighet att resa med reguljär kollektivtrafik.

De nuvarande avgifterna för enkelresor höjs med 6-14 kronor vilket motsvarar en prishöjning på 10,85 procent. Priset avgörs av vilken typ av enkelresa som görs.

Även avgiften för resa inom annan kommun höjs. Minimavgiften justeras från 53 kronor till 59 kronor och kilometerpriset höjs från 2,50 kronor till 3 kronor.

ANNONS

Kommuner får ta ut avgifter för färdtjänst men prissättningen får inte överstiga självkostnaden.

Indexuppräkning av färdtjänsttaxan börjar gälla den 10 januari 2023.

Bra att vara ute i god tid enligt Västtrafik

För de som önskar åka färdtjänst under jul- och nyårstiderna kan det vara bra att vara ute i god tid för bokningar. I slutet av förra veckan gick Härryda kommun ut med en uppmaning på sin hemsida att färdtjänsten kan vara svårare än vanligt att få färdtjänst då det råder brist på förare. Det är en upprepning av den annons som Västtrafik har varje år för att be resenärer att boka tidigt.

– Just på julafton och juldagen så vill alla resa ungefär samtidigt. För att vi ska kunna planera in resor och fordon så öppnar vi för att resenärerna ska kunna boka sin resa tidigare än vanligt, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig för den anropsstyrda trafiken till Härryda-Posten.

Även förarbrist är en av anledningarna till att det kan vara svårare att tillgodose allas önskemål om resor under främst julen.

–Vi har brist på förare, precis som det är förarbrist i hela Sverige. Det gör att vi hela tiden får jobba med att vi ska ha rätt antal fordon på varje plats. Trafikföretagen har inte alltid vikarier att sätta in. Det jobbar vi med hela tiden, säger Björk.

ANNONS

Västtrafik menar att resenärer får räkna med tidjusteringar, längre restider och mer samplanering än normalt.

– Vi är ju alltid tacksamma för att man bokar sin färdtjänstresa så tidigt som möjligt för det ger bättre förutsättningar både för oss och resenärerna.

PRO Mölnlycke beklagar förarbristen

En organisation som representerar Härrydabor som använder sig av färdtjänst är PRO Mölnlycke. Ordförande Karin Abrahamsson har förståelse för förarbristen men beklagar problemen i ett SMS till Härryda-Posten.

– Det är mycket trist om man missar helgfirande med nära och kära på grund av färdtjänstproblem.

För de som vill åka jul och nyår ska bokningar göras mellan den 1 och 16 december på telefon 020-91 90 90. För de som önskar riksfärdtjänst mellan 22 och 26 december ska bokningar göras allra senast 8 december på 016-15 05 50.

LÄS MER:Fortsatta gränskontroller på Landvetter flygplats

LÄS MER:Östermalmshallen i Mölnlycke vann hållbarhetspris

LÄS MER:Julpyssel och tomtebesök på Råda Rum i Mölnlycke

ANNONS