Fortsatta gränskontroller på Landvetter flygplats

Regeringens beslut i början av november att förlänga gränskontrollerna vid inre gräns innebär fortsatt arbete för gränspolisen på Landvetter flygplats. Exakta detaljer om vad det innebär är dock Mikael Holmgren, chef vid den operativa enheten för gränspolissektionen i region Väst, förtegen om.
– Beslutet ligger till grund för att förhindra gränsöverskridande brottslighet och hot mot Sverige, det är det vi jobbar med, säger han.

ANNONS

Sedan november 2015 har Sveriges regeringar återkommande förlängt beslutet att ha kontroller vid inre gräns. Under de senaste åren har kontrollerna förlängts var sjätte månad. Det innebär att även EU-medborgare från länder som ingår i Schengensamarbetet kan behöva visa upp pass eller nationellt id-kort vid inresa i Sverige. Det gäller även svenska medborgare.

Nyligen beslutade den nya regeringen att kontrollerna ska fortlöpa till mitten av maj nästa år. Det motiveras med att regeringen anser att det föreligger ett allvarligt hot mot allmän ordning och den inre säkerheten. Detta bland annat på grund av situationen i Ukraina som medför en ökad risk för att vapensmuggling och människohandel utförs av kriminella nätverk.

ANNONS

Just risken för vapensmuggling via Landvetter flygplats är dock liten, enligt Mikael Holmgren.

Vad är det polisen letar efter när ni gör kontrollerna?

– Det är en riskbedömning som ligger till grund för alla kontroller som vi gör.

Exakt hur många personer som stoppats under 2022 från att komma in i Sverige på flygplatsen kan han inte svara på.

– Men det jag kan säga är att skillnaden mellan att visa en resehandling vid incheckningsdisk och göra det hos oss är att vi gör en prövning av personens rätt att befinna sig i Schengen. Det behöver inte vara något fel på handlingen, då är det andra saker som inte stämmer.

Kan du ge exempel på det?

– Att man har fel syfte till att vara i Sverige. Man kan till exempel vara efterlyst. Du har rätt att vara här till exempel som turist, men kan man inte visa rätt syfte är det inte säkert att man ska vara här. Du måste kunna styrka vad du ska göra här, det är det som är själva grejen med kontrollen.

Omdebatterad fråga

De inre gränskontrollerna har varit föremål för debatt, vilket bland andra Dagens Nyheter har rapporterat om. Reglerna som styr Schengensamarbetet innebär att länderna inte får ha systematiska kontroller vid de inre gränserna mellan medlemsländer.

ANNONS

De tillfälliga kontrollerna får tillåtas som längst sex månader innan ett nytt beslut måste tas.

Huruvida kontrollerna innebär extra börda för gränspolisen vill Mikael Holmgren inte gå in på.

– Jag kommer inte kommentera hur mycket resurser vi lägger på det och inte heller kostnader. Men det jag kan säga är att vi hanterar det i vår linjetrafik. Det innebär att vi inte tar ut extra personal för det uppdraget. Det är en del av vårt ordinarie arbete. Vi har haft det i flera år och inte gått på extra styrka sedan dess.

Han betonar att gränspolisen anpassar kontrollen efter aktuell situation och att de kan välja metod efter behovet, kopplat mot underrättelseläget och genomförda riskanalyser.

Två av metoderna är att antingen kontrollera samtliga passagerare som går av ett särskilt flyg eller att välja ut enskilda personer efter bedömning i det enskilda fallet. Inte samtliga flyg kontrolleras.

Hur bestäms vilka ankomna flyg som ska kontrolleras?

– Allt arbete som vi gör är utifrån analyser vad gäller risker och underrättelsearbete.

Men vissa flyg är av större intresse för polisen?

– Ja, och de ändrar sig ganska ofta. Vi följer utvecklingen internationellt.

Vad får polisen för reaktioner från passagerare när de upptäcker att det är kontroller?

ANNONS

– Vi upplever ingen som helst frustration över att man tycker det är konstigt. Alla säkerhetsåtgärder upplever vi sedan länge att man bara uppskattar.

Enligt Landvetters flygplatschef Anna Strömwall ansvarar flygplatsen endast för lokalerna i frågan om kontrollerna, och hänvisar till gränspolisen i frågan om hur Landvetters övriga verksamheter och flygplatsens säkerhet påverkas.

– Vi har ju haft de här kontrollerna på flygplatsen under lång tid. Vi jobbar på enligt de rutiner och upplägg som vi haft de senaste åren. Det är inga förändringar för vår del, säger hon.

LÄS MER:Nytt nymmer av Härryda-Postens e-tidning

LÄS MER:Planer på ny idrottshall i Mölnlycke hotad – S och SD säger nej

LÄS MER:Mer öppenhet i kommunen med Härryda-Posten

ANNONS