Guide: Så blir du en bra e-sportare

Zackarias ”Zacke” Johansson gick från en orankad spelare till topp 13 i världen. Här är hans tips på hur du blir en bra e-sportspelare.

ANNONS
LocationHärryda|
|

Zackarias ”Zacke” Johansson spelar professionellt EA FC 24 (tidigare Fifa red. anm.) för Malmö FF:s e-sportlag i E-allsvenskan. Han har tidigare varit rankad topp 13 i världen, från att ha spelat fotboll fysiskt till att gå över till att tävla i Fifa, och numera arbeta vidare med spelet på heltid.

I veckan gästade e-sportstjärnan kulturhuset i Landvetter, vilket Härryda-Posten har rapporterat om tidigare. Härryda-Posten passade då på att be honom om hans allra bästa tips för att komma dit han har tagit sig.

– Det handlar mycket om drivet. Du måste lägga ner fler timmar än dina kompisar. Du måste nöta spelet för att lära dig varför spelaren tappar bollen i den här situationen. Varför gör han inte det i den här situationen, varför går det här skottet in och varför går inte det här skottet in, berättar Zackarias ”Zacke” Johansson.

ANNONS

Just att vara strategisk i sitt spelande är kanske det svåraste, enligt Zackarias Johansson.

– Jag förstod inte varför jag spelade på just det sättet. Behöver jag verkligen göra det här för att göra mål? Nu är jag mer analytisk, det är mer tänkande nu. Gynnas jag av det här?

Bra mat och att vila emellanåt är också viktiga aspekter att komma ihåg.

– Jag har också varit i en period där man bara spelar och spelar och man kommer ingenstans. Det är ofta så, om du inte tar några pauser eller käkar skit, då pallar du inte. Det blir så att du inte gör någon utveckling. Det är bättre att spela tills du märker att nu är jag skitförbannad, då måste du ut och göra något, förklarar han.

Han fortsätter:

– Vissa måste ta det ansvaret själva, nu måste jag ta en paus. Om man nu vill nå dit. Då måste man vara smart och planera sina tider.

E-sport

E-sport står för elektronisk sport och är ett samlingsnamn på tävlingsinriktade dator- och tvspel.

För att ett spel ska vara en e-sport krävs det att de tävlande möter varandra och inte spelar mot datorn.

Det är även den tävlandes prestation som ska vara det avgörande för vem som vinner och ingen slumpmässighet får finnas. Spel som, till exempel, poker eller lotterier är därför inte e-sport.

(Källa: Svenska E-sportförbundet)

LÄS MER:E-sportstjärnan gästade kulturhuset i Landvetter

LÄS MER:Det här kan du göra på höstlovet i Härryda kommun

LÄS MER:Hemmasittaren Teos pappa: ”Min son tror att han ska bli uteliggare”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS