E-sportstjärna gästade kulturhuset i Landvetter

Den professionelle e-sportaren Zackarias ”Zacke” Johansson, gästade Landvetter kulturhus för att berätta om sin resa från fotbollsspelare till professionell Fifa-spelare.
– Jag vill ta med att inget är omöjligt, sade han.

ANNONS
LocationLandvetter|
|

Under onsdagseftermiddagen vankades det workshops, föreläsningar och en EA Sport FC 24-turnering, vilket är ett datorspel med fotbollstema, för gaming- och e-sportsintresserade unga på kulturhuset i Landvetter.

Noterbart är att detta är ett samarbete mellan kultur och fritid på Härryda kommun. Det är första gången de gör den här typen av arrangemang.

På plats befann sig Malin Jonsson, som är fritidsledare på Härryda kommun, och Anna Thomiasdotter, som är ungdomsbibliotekarie på kulturhuset.

– Förhoppningsvis kan vi nå olika typer av besökare som är på olika ställen. Det är vår förhoppning, berättade Anna Thomiasdotter.

Hon fortsatte:

– Det är därför vi jobbar ihop också, för att visa på bredden. Man kan göra många olika saker på fritiden och man är välkommen i alla verksamheter.

ANNONS

FC 24-turneringen var för barn mellan 12 och 18 år, men eftermiddagen var till för alla.

– Man kan rikta sig till alla egentligen, som är intresserade av gaming på något sätt, förklarade Malin Jonsson.

Den mentala träningen är avgörande inom e-sport: ”Små marginaler”

Zackarias ”Zacke” Johansson och Oskar Hemby var inbjudna till kulturhuset för att hålla workshops, föreläsning och slutligen utmana besökarna på EA Sport FC 24.

– Jag hjälper spelarna att strukturera sina dagar och ha så hälsosamma liv som möjligt för att även öka deras prestation, både fysiskt och mentalt. Med kostschema, träningsschema och olika mental träning för att prestera så bra som möjligt när det är tävling, förklarade Oskar Hemby.

Oskar Hemby är hälso- och prestationscoach inom e-sport, medan Zackarias ”Zacke” Johansson spelar professionellt EA FC 24 (tidigare Fifa reds. anm.) för Malmö FF:s e-sportlag.

Den förstnämnde jobbar med professionella e-sportare inom olika sporter, framförallt Fifa och Counter-strike. En av de han arbetat med tidigare är just Kungsbackasonen Zackarias ”Zacke” Johansson.

Hur stor del är det mentala inom e-sport?

– Riktigt stor del. Särskilt i ett spel som Fifa. I Fifa är det så små marginaler som avgör och mycket grejer som händer som du inte kontrollerar alltid, berättade Zackarias Johansson.

ANNONS

Han fortsatte förklara:

– I andra spel har du en person att styra. I Fifa har du elva gubbar, som i fotboll, det blir att du kan max styra två till tre gubbar. Vilket gör att du måste förlita dig på vad spelet gör. Därför blir mentaliteten väldigt viktig. Händer det saker du inte vill ska hända måste du lära dig att hålla dig lugn och acceptera det. Det är väldigt svårt för många. Det är därför många inte lyckas.

Besökaren William, 16 år: ”Spelar mycket hemma”

Flera nyfikna besökare hade letat sig till kulturhuset för att lyssna på killarna. En av de var 16–årige William Gustafsson från Landvetter.

– Jag kom hit för att ha det roligt och träffa nya vänner, berättade han.

Spelar du själv?

– Ja, jag brukar spela ganska mycket hemma.

Vad spelar du då?

– Garvour, Fifa 21.

Även Wilmer Nordgren och Viktor Själö var med på workshopen.

– Jag tyckte det var bra, konstaterade Wilmer Nordgren.

LÄS MER:Det här kan du göra på höstlovet i Härryda kommun

LÄS MER:Succétränaren om fotbolls-VM:s betydelse för damfotbollen

LÄS MER:E-sportevent lockade unga till kulturhuset i Landvetter

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS