Filippa Helltén från Landvetter ny SM-mästare i passlöp

Filippa Helltén och hästen Jimmie vann under söndagen SM i passlöp 100 meter.
– Det blir orimligt viktigt för en, man är i en bubbla och det är det enda som finns där och då, säger Helltén om sin träning inför VM i höst.

ANNONS

När Filippa Helltén var tio år flyttade hon med sin familj till Eskilsby gård i Landvetter. Hon har ridit under stora delar av sitt liv, och under helgen försvarade Helltén och hästen Jimmie sin SM-titel i passlöp 100 meter. Det är Hellténs andra år med Jimmie och de har från början haft en långsiktig plan.

– Allt man gör grundar sig i att följa sitt mål och ta det här SM-guldet. Hela ens liv blir påverkat av upplägg inför det, det ligger jättemycket jobb bakom, säger Helltén om förberedelserna.

VM i Holland

Nästa mål för Helltén och Jimmie är VM – och under veckan kommer de få reda på om de är ett av de sju ekipagen som blir uttagna till Sveriges landslag. VM:et hålls i Holland och är det första på fyra år på grund av pandemin.

ANNONS

– Många har laddat och sett till att man har de absolut bästa hästarna och är i toppform. Vi är väldigt starka och har nog chans att komma väldigt långt i ett VM, spår Helltén om Sveriges chanser.

Jimmie är en ”kaxig häst”

Om sin och Jimmies relation berättar Filippa att den är utmärkt, vilket är en förutsättning för att ta sig till den höga nivån de tävlar på tillsammans.

– Jag och Jimmie är väldigt bra vänner, vi blir inte trötta på varandra. Det klickade väldigt tidigt mellan oss.

Att det är just Jimmie som Helltén har tagit sig så här lång med är ingen skräll. Jimmie beskrivs som en kaxig häst, men med rätt mindset. Filippa förklarar att hon som tränare ibland behöver ta ner honom på jorden – kanske befogat med tanke på att Jimmie har två VM-silver i bagaget med en annan ryttare.

Utöver att vara SM-medaljör jobbar Filippa Helltén 80 procent på ett vanligt kontorsjobb och rider ungefär fem hästar per dag. På frågan om hon tycker det är svårt att hitta en bra balans mellan alla bollar hon har i luften svarar hon:

– Både och, mitt liv har sett ut så väldigt länge att efter jobb och skola åker man till hästar och så kommer man hem vid nio, tio. Jag har inte tänkt så mycket på ett annat liv eftersom jag var uppe på elitnivå vid ganska tidig ålder, säger Filippa och tillägger:

ANNONS

– Men är det sådana här resultat när man har tävlat, då är det värt allt jobb.

LÄS MER:Teuta hjälper unga döva – unik i Sverige

LÄS MER:Hanna Ferm gästade Lotta på Liseberg

LÄS MER:Kvinna vägrade betala taxi i Mölnlycke – polis tillkallades

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS