Teuta hjälper unga döva – unik i Sverige

IVO ger tummen upp till Mölnlyckebon Teuta Beka Ljungqvist. Hon blir först i Sverige att starta verksamhet som ska hjälpa döva barn till teckenspråkiga familjehem.
– Det känns jättekul! säger hon till Härryda-Posten.

ANNONS
|

Teuta Beka Ljungqvist hade inte ens hunnit få godkänt av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, innan uppdragen började trilla in.

– Det visar ju också på hur stort behovet är, så gör ju kommuner inte vanligtvis, säger Teuta Beka Ljungqvist när Härryda-Posten når henne på telefon.

Tanken är att Teuta ska hjälpa kommuner runt om i Sverige att hitta teckenspråkiga familjehem till döva barn och unga men också utreda, utbilda och handleda familjehem som tar emot barn.

– Döva barn har farit illa på grund av felaktiga placeringar, berättade Teuta Beka Ljungqvist till Härryda-Posten när tidningen första gången uppmärksammade hennes unika ambition.

ANNONS

”En fråga jag brinner för”

Men nu är det alltså klart: IVO har godkänt Teutas tillståndsansökan.

– Det känns jättekul och jätteviktigt! säger hon och tillägger att processen gått fortare än vad hon trott.

– Jag fick sätta igång lite snabbare än vad jag tänkt, Jag har inte hunnit bygga upp någon hemsida eller andra saker för jag tänkte det skulle dröja.

Det finns fem statliga specialskolor , som riktar sig till döva och hörselskadade i Sverige, enligt Teuta Beka Ljungqvist, i Vänersborg, Lund, Örebro, Stockholm och Härnösand. Och det är främst på dessa orter hon kommer arbeta för att hitta familjehem. Så det kommer bli mycket körande från hemmet i Mölnlycke, och mycket till semester blir det inte:

– Det är ju så mycket i början, större utmaningar än vad man tänkt. Och ibland behöver familjehemmen mycket stöd och de kan ju ringa mig dygnet runt, berättar hon och fortsätter:

– Men det här är ju en fråga jag verkligen brinner för och så länge jag ser barnet och ungdomen först, så får det kosta min semester, berättar Teuta Beka Ljungqvist.

LÄS MER:Teuta vill se till att fler familjehem är teckenspråkiga

LÄS MER:Kyrkoherden i Landvetter: ”Knäppgökarna tar över”

LÄS MER:Kvinna vägrade betala taxi i Mölnlycke – polis tillkallades

ANNONS