Kyrkoherden i Landvetter: ”Knäppgökarna tar över”

Reaktionerna efter koranbränningen i Stockholm i juni har väckt starka reaktioner. I söndags demonstrerade tusentals människor i huvudstaden i protest mot bränningen.
– Vi behöver tänka kärleksfullt, säger kyrkoherden Peter Bratthammar.

ANNONS

Det är semesterstiltje på kansliet i Landvetter och Härryda pastorat. Endast ett fåtal personer jobbar, bland dem – kyrkoherden Peter Bratthammar. Skönt med semesterlunk, tycker han, ”det behövs”.

Lugnet står i bjärt kontrast till den debatt som rasat efter koranbränningen utanför en moské vid Medborgarplatsen i Stockholm i början av juni. Senast i söndags gick tusentals människor ut i protest mot koranbränningen, rapporterar flera medier.

– Det är inte klokt. Så märkligt att man måste skända varandras symboler, säger Peter Bratthammar till Härryda-Posten som instämmer i kritiken av koranbränningarna:

– Jag tycker det är dåligt, det här handlar inte om yttrandefrihet, säg vad du tycker, men du behöver inte hålla på att bränna böcker och provocera.

ANNONS

Det viktiga: ”Det kärleksfulla sättet”

I förra veckan gick biskopen Åke Bonnier i Skara stift ut och fördömde koranbränningen i SVT och menade att myndigheter borde utreda ett förbud mot att skända heliga skrifter. Peter Bratthammar betonar att han inte är en ”vän av Islam” men att vi måste bete oss respektfullt mot varandra.

– Man måste vara väldigt noga med att man inte kränker varandra. Det är en religiös symbol, Bibeln är inte av lika stor betydelse för kristna så som Koranen och det måste man acceptera.

Bör det klassas som hatbrott?

– Att vara en människa handlar om att leva i gemenskap med andra människor, även om du inte är överens måste du ändå bemöta människor på ett korrekt sätt. Det här är människor som inte har alla hästar hemma– man gör inte så. Vi måste vara försiktiga med ord som hat, det leder inte vidare, säger Peter Bratthammar.

Vilken roll har du som kyrkoherde i Svenska kyrkan i detta?

– Jag skall fortsätta predika, skriva och samtala om det som är det viktiga, nämligen – det kärleksfulla sättet och att man inte kränker varandra. Så som du vill att människor ska bete dig mot dig ska du också bete dig mot dem. Jag håller mig till evangeliet, helt enkelt.

ANNONS
Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter och Härryda pastorat.
Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter och Härryda pastorat. Bild: Malte Just

Vill se över lagstiftningen: ”Knäppgökarna tar över”

Frågan om huruvida lagstiftningen bör skärpas har diskuterats flitigt i media det senaste. I Kyrkans tidning tar journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ställning mot ett förbud av koranbränningarna:

– Risken är att man urvattnar lagen om hets mot folkgrupp om den också innefattar religionskritik. Det är inte hållbart att använda en lag som ska skydda vissa grupper för att skydda personer mot religionskritik, säger han till tidningen.

Peter Bratthammar lutar åt andra hållet i frågan:

– Risken är att knäppgökarna tar över vårt samhälle och vårt sätt att leva fritt. Det blir lätt minoriteternas diktatur, att hela tiden det avvikande får lyftas fram medan den stora majoriteten av människor förvånat står och ser på.

Har ni pratat om detta inom församlingen?

– inte så mycket faktiskt, men jag tycker att jag pratar varje dag om människors lika värde och att stå upp för det. Den kristna tron är fundamentet för vår demokrati och vi har alla rätt att yttra oss, men det ska också ske på ett korrekt sätt som innebär att du inte underblåser klyftor och konflikter.

Bör yttrandefrihetsgrundlagen avgränsas i något avseende?

– En lagstiftning kan också bli gammal, världen förändras snabbt och ibland måste man ta hänsyn till rikets säkerhet och vår säkerhet. Man behöver kanske se över dem bitarna. Det är viktigt att vi diskuterar i öppna forum men också sätter gränser, säger Peter Bratthammar och fortsätter:

ANNONS

— Vi bränner inte varandras religiösa böcker i det här landet och vi accepterar inte heller hedersvåld mot barn och kvinnor. Men koranbränningar handlar om att provocera och trigga den här våldsspiralen, vi behöver istället agera mer kärleksfullt och omtänksamt mot varandra, säger Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter och Härryda pastorat.

LÄS MER:Edens kulle i Landvetter invigd – ny lekplats för fantasi och fri lek

LÄS MER:Prästen i Landvetter: ”Var är alla männen?”

LÄS MER:Prästen Karin leder quiz på Råda rum: ”Vi bygger relationer”

ANNONS