Vargjakt nära Hindås: ”Den har ett oönskat beteende”

Under de kommande dagarna fortsätter skyddsjakten på en varg som fällt får i närliggande Bollebygd. Jaktområdet angränsar till Hindås.

ANNONS
LocationHindås|
|

Under den gångna veckan har det bedrivits en andra omgång av skyddsjakt i närheten av Hindås, i jakt på en varg av hankön som misstänks ha fällt fyra får i slutet av förra veckan. Efter angreppet fattade länsstyrelsen ett omedelbart beslut att fortsätta med skyddsjakten under ytterligare en period, fram till den 1 augusti. Hindås tätort ingår inte i området. Området närmast utgörs av Bollebygds kommun och på östra sidan av Östra Nedsjön.

– Men det är nära Hindås. Vi försöker följa naturliga barriärer, och det här följer vägen däremellan. En kommungräns som går mitt i skogen är svår att följa, säger Joakim Carlsson, vilthandläggare på viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

Länsstyrelsen avråder dock inte allmänheten från att vistas i naturen. Det gäller exempelvis de som ägnar sig åt friluftsliv och svamp- och bärplockare.

– Om man är orolig, kan man se till att man hörs tydligt när man är ute och rör sig i skogen. Om djur och varg hör en så kommer de vara långt borta innan vi människor ens förstår att djuret varit i området. Om man beter sig normalt, så skulle jag vilja påstå att man aldrig kommer stöta på en varg. Sen kan de ändå komma nära så man ser dem, om man inte ger sig tillkänna.

Länsstyrelsen: ”Vargen har ett oönskat beteende”

Länsstyrelsen har gjort topsningar på de djur som blivit angripna. Provsvaren visar att det är en varg av hankön som kommer från ett revir som heter Gryten 1 i Södermanland. Den är född antingen 2021 eller 2022.

– Detta är nog en varg som vi kallar vandringsvarg, säger Joakim Carlsson.

Är det vanligt med den typen av individer?

– Ja, det är ju vanligt att vargar vandrar varje år. Reviren växer varje år. Ungarna vill ju i stor utsträckning ta sig ut och utforska områden runt omkring. Och även hitta egna nya områden. Det gör ju att vargar kan ta sig långa sträckor. Det är inte bara de angränsande reviren som det kan komma vandringsvargar ifrån.

ANNONS

Är det en ovanligt aggressiv varg? Eller gör den det som vargar brukar göra, om de får tillfälle till det?

– Vi har ju fattat ett beslut om skyddsjakt. På det viset har den ju ett oönskat beteende. Om vi nu kan konstatera att det är den som också är skyldig till de övriga angreppen, men det ligger ju nära till hands att tro det i de här fallen.

– En varg som angriper får en gång, det får man nog ändå anse vara att en varg beter sig som en vanlig varg. Men är det upprepat och den får vad vi tycker är en problematik, då har den ett oönskat beteende. Och då ser vi gärna att man vid skyddsjakten skjuter den.

Om man råkar observera eller stöta på vargen, vad ska man göra då?

– Man får gärna tipsa länsstyrelsen. Sen finns det en tjänst som heter ScandOps. Där man kan gå in som att man observerar olika rovdjur. Där kan man också gå in och rapportera och lägga in bilder av att man har observerat rovdjur.

Joakim Carlsson menar dock att den som får se en varg i vilt tillstånd får vara med om något speciellt.

ANNONS

– Jag skulle vilja påstå att det är en upplevelse. Sen behöver man kanske inte gilla vargar, men det är ett vilt djur som är ett stort rovdjur i Sverige och det är inte ofta man får se det i vilt tillstånd. Den kan stanna upp och titta lite nyfiket på den, men då kan man bara backa undan och fortsätta ge ljud ifrån sig.

Men det finns inte anledning att vara orolig för sin egen säkerhet?

– Nej, vi har vi inte haft några fall där människor skadats.

Skyddsjakten pågår till tisdagen den 1 augusti.

LÄS MER:Turismen ökar i Härryda – 2022 var högsta noteringen någonsin

LÄS MER:Här är bästa badplatserna i Härryda – experternas tips

LÄS MER:Elev glömdes bort på toaletten i över två timmar

ANNONS