Här är bästa badplatserna i Härryda – experternas tips

Mitt i juli – sommarens hetaste månad – är rusningen till det svalkande havet ofta som störst. Men att hitta den perfekta badplatsen är få förunnat.
Så var ligger då guldklimparna, och vad är viktigast när det är dags att dyka i? Det har duon bakom Instagramkontot Badjävlarna ägnat åratal åt att utforska.
– Det finns ju över 130 sjöar i Härryda, så här har vi har inte hunnit gå igenom alla, säger Britta Sundvisson.

ANNONS
|

Det började med en värmebölja och två badsugna vänner. 2018 bestämde sig Britta Sundvisson och Ann Rask Samuelsson för att på allvar utforska den uppsjö av badplatser som finns längs Västkusten.

– Det finns guider till vandringsleder, kaféer och kanotleder. Men det första jag tänker, när jag tänker på västkusten, är ju bad med stora bokstäver. Ändå hade ingen gjort någon guide till badplatser, det var överraskande, säger Britta Sundvisson.

Då anade de inte att resan skulle resultera i ett Instagramkonto med 12 000 följare – och att deras badtips skulle ges ut i bokform.

– Vi hade inte fattat att det skulle bli en så stor grej, vi bara gillade att bada. Och efter fem år får vi mejl från våra följare som har frågor och ber om råd, eller tipsar om att vi borde betygsätta deras barndomsbad. Det är jätteroligt, en jättehärlig grej, säger Britta Sundvisson.

ANNONS

Följarnas frågor – detta vill folk veta

De frågetecken kring olika badplatser som följarna vill räta ut handlar om allt från tillgång till skugga och möjlighet att ta med sig sin hund, till var närmsta parkering eller hållplats ligger.

– Därför har vi gjort olika guider, och liksom försökt specificera upp våra olika bad. Man märker att det finns ett behov, säger Britta Sundvisson.

Men vad är det då som utmärker en helt perfekt badplats? Den frågan har kanske inte ens en expert ett enkelt svar på. Kanske måste var och en ställa den till sig själv.

”Vi brukar gå på helhetskänslan”

– Vissa tål kanske inte maneter, eller är rädda för fiskar. Andra känner att det är viktigt att det finns toalett eller en kiosk. Så det är helt beroende av vad man själv har i ryggsäcken. Men vi brukar gå på helhetskänslan, säger Britta Sundvisson.

Totalt har duon besökt och betygsatt 142 platser, från Stråvalla strand i söder till Bottnefjorden i norr, varav fem ligger i Härryda kommun.

Bland dem finns tre favoriter – om du frågar badgurun Britta.

Härrydas bästa badplatser

Sjöholmen

– Detta är en favorit, ett gulligt bad och en klassisk svensk badsjö med fin sandbotten. Och det är ganska mycket lummighet omkring om man vill ha lite skugga
Härrydas bästa badplatser

Ötjärn

– Ett supertrevligt bad. Här finns det både sandstrand, klippor och badbrygga. När vi var där hade det regnat mycket, men trots det var vattnet inte särskilt kallt, som det ofta brukar bli.
Härrydas bästa badplatser

Långenäsbadet

– Det kallas även för Frökens udde. Och kärt barn har många namn. Det är ett väldigt trevligt ställe med jättefin utsikt. Barnvänligt är det också.

LÄS MER:Lista: Här kan du hemestra i naturen i Härryda

LÄS MER:Misstänkt algblomning vid badplatser i Mölnlycke

LÄS MER:Svalkande listan: Här är Härrydas bästa badplatser

LÄS MER:Anticimex: Fler getingar den här sommaren

ANNONS