Anticimex har fått göra 50 procent fler saneringar i år jämfört med samma tidpunkt förra året.
Anticimex har fått göra 50 procent fler saneringar i år jämfört med samma tidpunkt förra året. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Anticimex: Fler getingar den här sommaren

Flera år lyste de stora getingsvärmarna med sin frånvaro – nu finns tecken på att de återkommer. Anticimex har märkt en ökning och är till skillnad från många andra glada över de gulsvarta insekternas återkomst.
– Det är nyttodjur, säger Eva Johnson på Anticimex.

ANNONS

Skadedjursexperten Håkan Rystrand, på saneringsföretaget Anticimex, hade nästan börjat tro att getingsommaren, alltså en sommar med väldigt många getingar, förpassats till historien.

– Tidigare har det varit getingsommar vartannat år, men 2020 bröts den trenden. Sedan dess har det inte varit någon sommar med jättemånga getingar, sade han i maj.

Vad det berodde på visste ingen, men misstanken var att vädret var boven. Det är försommarens förhållanden som avgör om drottningen överlever och kan föda en ny koloni. Är det för varmt torkar de nyfödda getingarna ut och regnar det för mycket förstörs deras boende.

Getingarnas återkomst

Det kan låta glädjande för vissa att den fruktade insekten har försvagats i antal de senaste åren. Men saneringsföretaget Anticimex har tvärtom varit bekymrade för utvecklingen.

ANNONS

– Det är nyttodjur, de pollinerar och äter myggor och andra insekter. Det är klart man blir orolig när både bin och humlor minskar, säger Eva Johnson, även hon expert på Anticimex.

Därför kom sommarens upptäckt som ett positivt besked för i alla fall Anticimex. Getingarna har nämligen ökat i antal den här sommaren.

– Vi har haft 50 procent fler saneringar den här sommaren jämfört med förra sommaren och 20 procent fler än 2021. Det har varit lite mer gynnsamt med vädret på försommaren, lagom varmt med mindre regn.

Att 2023 går till historien som getingsommar är dock för tidigt att säga. Men de skulle kunna gästa kräftskivan till augusti i stort antal; det är då de är som mest aktiva. Allt beror på vädret.

– Lagom temperatur och lite regn, svarar Eva Johnson på frågan vad som skulle krävas för att det blir en getingsommar.

Så gör du en fälla

Skulle getingarna göra sin återkomst under sensommaren och du råkar ut för en luftburen invasion under en middag ute på altanen har Eva Johnson följande tips:

– Ställ en liten petflaska med läsk eller vinäger en bit bort så kan man hålla dem borta.

Blir en enskild efterhängsen och surrar runt dig när du sitter och försöker njuta av din mat – var lugn.

ANNONS

– Undvik hastiga rörelser, håll dig lugn så försvinner den efter ett tag.

LÄS MER:Därför kan du se högar av döda humlor på sommaren

ANNONS