Turismen ökar i Härryda – 2022 var högsta noteringen någonsin

Utomsocknes flockas till Härryda. Förra året noterades fler gästnätter än någonsin tidigare. Jämfört med pre-pandemiåret 2019 har gästnätterna ökat med 26,3 procent.
– Jättebra siffror, säger Maria Linde, vice vd på Turistrådet Västsverige.

ANNONS
LocationHärryda|
|

Föga överraskande är de som besöker Västsverige cirka 70 till 75 procent andra svenskar. Så ser det också ut på många andra håll i Sverige. Utöver svenskarna är norrmän den största gruppen, och sedan kommer tyskar, danskar. Även holländare har nästlat sig in på listan.

Av de 33 västsvenska kommuner som är med på listan ligger Härryda på plats 14, när det kommer till antal nätter. För att kvala in på listan måste man ha minst fem öppna anläggningar, vilket resterande 16 kommuner inte har. Under 2022 var beläggningen 154 713 ackumulerade gästnätter. Siffrorna inkluderar hotell och campingar, men inkluderar inte de aktörer som inte rapporterar in siffror till Tillväxtverket, som exempelvis privata stuguthyrare. Siffrorna är tillgängliga via Statistiska centralbyrån.

ANNONS

– Jättebra siffror, även om man jämför med 2019 då när det inte var pandemi så har man jättemycket fler turister. Det är verkligen en positiv utveckling, säger Marie Linde, vice vd och chef besöksnäringsinsatser på Turistrådet Västsverige om Härrydas utveckling som turistdestination.

Det har onekligen hänt mycket i Härryda kommun den senaste tiden som kan vara svaret på turistboomen. Bland annat Hällsnäs restaurang Signum, som nyligen fick sin första Michelinstjärna. Även den lokala juvelen Råda Säteri lockar till crepe-mys i lantlig miljö. Och fler destinationer blir det framöver. Som Linde nämner har ESS Group tagit över Hjortviken vilket också kan bli ett dragplåster i Hindås.

– Det kommer bli en fantastisk destination helt säkert, de brukar lyckas mycket bra, säger Marie Linde om Hjortviken.

Härryda kommun bra på att serva näringslivet

Kommunerna har flera områden de kan arbeta med för att öka turismen och besöksnäringen.

– Det man kan tänka på som kommun är att skapa bra förutsättningar för företagen som vill etablera sig i kommunen och för de som finns i kommunen. Att de ska känna att det är ett bra och positivt näringslivsklimat och att göra det enkelt för dem när de söker tillstånd till exempel. Härryda kommun gör ett bra jobb när det gäller det. Ska du starta en restaurang är det hur många tillstånd som helst. Kan du då ha en kontaktperson istället för att bollas runt till massa olika så underlättar det mycket, säger Linde och tillägger:

ANNONS

– Det är en jätteviktig del, att man som företagare känner sig sedd och välkommen och att man får stöttning från kommunen.

En annan sak som gynnar kommunerna är att ha tydlig och upplysande information online.

– Jobbar man inte med det så hittar inte turisterna till en, säger Marie Linde och förklarar att Härryda får skjuts av hemsidan vastsverige.se som har åtta miljoner besökare per år, mer än både visitnorway.se och visitsweden.se. Sociala medier spelar också en stor roll, främst för inspiration.

Härrydas lockbeten

Martina Johansson, besöksnäringsutvecklare Härryda kommun, har också några förslag på lockbetena som har gjort Härryda så populärt för turister.

– Vi har exempelvis Sammels gård, en gård som de har haft i flera, flera generationer där man jobbar ekologiskt och där man har fruktodlingar och ett jättefint café.

Johansson tipsar även om mountainbike-leder i Rävlanda och det naturreservat som finns där. Tillsammans med vildmarksleden utgör de en stor del av Härrydas lockande natur. Det som är unikt med Härryda går att sammanfatta i natur plus storstad.

– Om man tar ett exempel med en holländsk familj som vill ut i naturen, 15 minuter från Korsvägen är du ute i fantastiska naturområden med jättehärliga bad i sjön och hela den biten. Det är inte många storstäder som kan erbjuda en sån närhet, vi är närmst, säger Martina Johansson.

ANNONS

I Härryda finns sju hotell och ett antal vandrarhem. Dessutom hyrs många fritidshus ut på Airbnb.

– När man tänker Göteborg så tänker man skärgården, och det är inte konstigt för den är ju jätteunik och jättehärlig, men kommer man under höstlov eller något annat så kanske det är mysigare att gå en promenad i en skog. Vi har ju en lång säsong på det sättet, säger Martina Johansson.

LÄS MER:Lista: Här kan du hemestra i naturen i Härryda

LÄS MER:Hjortviken i Hindås blir ny destination när ESS Group satsar: ”En massa pengar”

LÄS MER:Himmel och pannkaka! – Nu öppnar creperiet i Mölnlycke

ANNONS