Två män sålde hundratals kilo cannabis – omsatte miljoner kronor

Två män har hanterat omkring 800 kilo cannabis, som de sålt i bland annat Mölnlycke. De båda får nu fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott.

ANNONS
|

Den tredje november ifjol landar en man i 40-årsåldern på Landvetter flygplats. Han blir upphämtad vid 13-tiden av en annan man, som är i samma ålder.

Knappt en timme senare möter männen upp en lastbil som är registrerad i Litauen, där båda männen är medborgare.

De lastar över lådor med isoleringsskivor till sin vita skåpbil. Det som de inte vet just då är att svensk polis iakttar dem, och har gjort det under en tid. Och att de senare samma dag kommer att gripas.

Efter att kört vidare och lastat ur innehåll och kartonger på en adress i Jörlanda, där männen hyrt in sig i en bostad, och i ett lager i Kungälv, grips slutligen de båda utanför en butik.

ANNONS

Polisen hittar männens dagboksanteckningar över knarkleveranser

Polisen hittar nästan 200 kilo cannabis och drygt 100 subotextabletter efter att ha gjort husrannsakan på adresserna i Jörlanda och Kungälv.

De finner också ett anteckningsblock där datum, platser, märke på narkotikan samt hur mycket som levererats beskrivs. Även kontantsummor förekommer.

Från första juni ifjol fram tills att de båda männen greps ska de hanterat omkring 800 kilo cannabis, som de bland annat åkt runt och överlämnat till personer på olika platser.

Bland orter som förekommer i deras dagboksanteckningar är Kungälv, Mölnlycke, Mölndal och Göteborg, men de har också befunnit sig i Norge och i Stockholmstrakten.

Omkring 4 miljoner kronor ska verksamheten i deras led ha omsatt. Enligt rätten bedöms gärningarna som ”synnerligen grova”.

Döms till fängelse och utvisning för synnerligen grovt narkotikabrott

Båda männen nekar till brottsanklagelserna. Den ena mannen menade att han var i Sverige för att arbeta och visade ett anställningsavtal och uppgifter till Skatteverket som avsåg arbete som målare som bevis.

Men eftersom företaget hade sin adress i Stockholm och mannen hade hyrt ett hus på västkusten, tyckte rätten att uppgifterna var motsägelsefulla. I övrigt menar rätten att åklagaren hade stark bevisning i form av anteckningar, iakttagelser av polisen, foton och dylikt.

Tingsrätten bedömer att båda har haft likvärdiga roller, men att den ena mannen varit mer aktiv i narkotikahanteringen. Han får därför 7,5 års fängelse och den andra 7 år för synnerligen grovt narkotikabrott.

ANNONS

De båda utvisas också ur Sverige och förbjuds att återvända hit.

LÄS MER:Genom helvetet på två hjul – Jimmy Rönn tävlar i världens tuffaste cykellopp

LÄS MER:Flumeride kan försvinna från Liseberg

LÄS MER:Äldre man från Härryda kommun döms efter att ha jagat barn med bil

ANNONS