Sverigedemokraterna i Härryda: ”Beslut om Attendos LSS påskyndat”

Efter valet har ärenden skyndats på i kommunstyrelsen av det borgerliga styret för att förekomma skiftet till nästa kommunstyrelse, då samma konstellation kommer att styra i minoritet. Det menar Peter Arvidsson, lokal gruppledare för Sverigedemokraterna, som nämner beslutet att låta Attendo fortsätta bedriva LSS-verksamhet i Mölnlycke som exempel.

ANNONS
|

Som Härryda-Posten berättat tidigare har vårdbolaget Attendo fått fortsatt förtroende av kommunstyrelsen att bedriva sin LSS-verksamhet på serviceboendet Stenbrottet i Mölnlycke.

Under gårdagen kommenterade bolaget kommunstyrelsens beslut om att Attendo får fortsätta bedriva sin LSS- verksamhet så här till Härryda-Posten via mejl.

”Vi är glada för förtroendet att driva och utveckla Stenbrottet vidare genom god samverkan med Härryda kommun. Sedan mars 2022 driver Attendo ytterligare en LSS-verksamhet på uppdrag av Härryda kommun – Östra Backa gruppbostad i Landvetter.”

Sverigedemokraterna menar dock att verkligheten hade kunnat bli en annan om den nuvarande kommunstyrelsen inte haft så bråttom med att klubba frågan. Den nya kommunstyrelsen tillträder efter årsskiftet.

ANNONS

– Hade man redan nu bytt ut ledamöterna i kommunstyrelsen hade beslutet inte varit att driva det vidare, som det blev för någon månad sedan. I de frågorna där vi, S, V och MP har samma politik kan vi stoppa de blåaktiga. Det här är en av dem, säger Peter Arvidsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda.

Överens med vänsterblocket

Peter Arvidsson är tydlig med att SD, likt kommunstyrelsens andre vice ordförande Patrik Linde (S), inte har förtroende för Attendo.

Eftersom beslutet redan är taget att låta Attendo fortsätta bedriva LSS-verksamheten är det svårt att göra något mer utifrån det, resonerar Arvidsson. Men, hans parti ämnar fortsätta prata om det.

– Vi är överens om att Attendo inte är ett bra företag att ha i vår kommun.

I det gemensamma budgetförslaget från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Härryda kommun framgår det att parterna inte vill ha privata aktörer i välfärden i kommunen.

Sverigedemokraternas ståndpunkt gäller Attendo specifikt och inte privata aktörer generellt.

– Självklart finns det bra välfärdsaktörer på marknaden som folk är nöjda med och det finns dåliga. Vi vill ju inte ha de dåliga i kommunen. Frågorna nu kommer bli mycket mer från fall till fall i och med att det ser ut som det gör med tre minoriteter. Då får man möjlighet att välkomna de bolagen som är bra och säga nej till de som är dåliga.

ANNONS

Inte påskyndat enligt Vorberg

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) har tidigare påpekat att LSS-verksamheten har skötts bra och att det inte är samma del av Attendo som driver verksamheten i Mölnlycke som drivit äldreboendet Säteriet. Den senare verksamheten försöker kommunen nu avsluta avtalet i förtid med.

Till Härryda-Posten säger Per Vorberg att Peter Arvidsson ägnar sig åt ”politiksvingande” och att det var förvaltningen som pekat på att en förnyad upphandling borde göras. Han slår ifrån sig kritiken om att styret skulle försöka stressa igenom beslut innan årsskiftet.

– En upphandling tar den tid det tar. Det kommer ärenden på torsdagens kommunstyrelse som Peter Arvidsson säkert önskat att det hade beslutats annorlunda om. Så är det alltid.

Men, menar Vorberg, det betyder inte att beslut inte ska tas för det.

– Om Peter Arvidsson menar att LSS-beslutet har påskyndats efter valet så har han inte riktigt koll på upphandlingen.

LÄS MER:Fler barn ska få vård i hemmet – ny satsning av Sahlgrenska

LÄS MER:Kyrkoherdarna i Härryda om att präster kan fortsätta säga nej till att viga samkönade par

LÄS MER:Eurowings flyger ny direktlinje mellan Landvetter och Berlin

ANNONS