Sverige säger ja till Kaftrio – Frida får medicinen som hjälper henne att andas

Efter över två års väntan och två nej av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) blev det till sist ett ja. Nu ska sjuka i cystisk fibros få tillgång till läkemedlet Kaftrio i Sverige.
– Jag har inte riktigt hunnit smälta det än tror jag. Men det känns helt fantastiskt, säger 26-åriga Frida från tätorten Härryda som Härryda-Posten träffade tidigare i veckan.

ANNONS
|

”Om det blir ett ja skulle det ju förändra hela mitt liv och min tillvaro. Men jag orkar typ inte hoppas. Jag får jobba med det jag har just nu. Det är som någon slags försvarsmekanism”, sa 26-årige Frida från Härryda när tidningen träffade henne i sin lägenhet tidigare i veckan.

När Härryda-Posten når henne under fredagseftermiddagen behöver hon inte längre hoppas. Det blev tredje gången gillt när Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) sa ja till Kaftrio under fredagseftermiddagen. Från och med första december ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet.

– Jag har precis varit på möte och handlat, så jag kom precis innanför dörren. Jag har inte riktigt hunnit smälta det än tror jag. Men det känns helt fantastiskt, säger hon, ett par timmar efter att beskedet kom.

ANNONS

Hur fick du reda på det?

– Jag höll lite koll under morgonen men blev lite orolig när det inte kom någonting. Sen ringde min mammas man när jag satt på möte och berättade.

Sedan hon fick reda på det säger hon att det är många som har hört av sig, men hon har ännu inte hunnit ta del av alla grattishälsningar.

– Jag är lite överväldigad just nu, säger hon.

Oklart exakt när Frida kan börja behandlingen

Beskedet innebär att över två års väntan för sjuka i cystisk fibros i Sverige är över. Två år som inneburit att Sverige fått medicinska flyktingar och som inneburit köp av livsnödvändiga läkemedel på svarta marknaden.

”Det är ett historiskt och livsavgörande beslut för alla som nu kan få behandling eller som har en familjemedlem som behöver det. Sverige tar äntligen steget och gör det enda rimliga genom att säga ja till Kaftrio. Drygt två års väntan efter att behandlingen godkändes i Europa är nu över”, skriver Johan Moström, förbundsordförande i Riksförbundet Cystisk Fibros, i ett pressmeddelande.

Exakt när Frida får tillgång till läkemedlet vet hon inte ännu.

– Men som jag har förstått det så blir innan årsskiftet. När jag pratade med min läkare sa han att: ”Tyvärr kommer det väl inte bli förrän i december någon gång.”

ANNONS

Men Frida som väntat i över 24 år sedan hon fick diagnosen tycker att hon kan vänta några veckor till.

– Det är ju jättesnart, säger hon.

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 46: Barnteater, julmarknad och husvagnsfest med Härryda-Posten

LÄS MER:Två män misstänkta för penningtvättsbrott

LÄS MER:Rullstolsburna Max riskerar att inte komma in på Liseberg

ANNONS