Stjärnkocken Dan Lexö visar tre enkla och goda påskrätter

Sill, ägg, potatis. Det är basingredienserna till middagsborden till jul, midsommar – och påsk. Men när stjärnkocken Dan Lexö svarar på Härryda-Postens fråga om smarriga påskrätter visar det sig finnas en hel del annat som kan slinka ner till påska.

ANNONS
|

Sommaren närmar sig, och med det öppningen av stjärnkocken Dan Lexös krog Sommarkök och Bar på Resö. Men innan dess är det påsk och återstoden av våren. I norra Mölnlycke har Lexö redan hunnit klart med alla sina rätter när Härryda-Posten knackar på. Och det är en ordentlig festmåltid som dukas upp.

Men först lite om den svenska matkulturen kring påsk.

– Sillen är ju någonting som har varit i våran matkultur sedan urminnes tider. Det fanns ju jättegott om sill. I Bohuslän fick man ju inte äta så mycket sill. Men vad skulle de göra? De var ju fattiga. Och sen har det utvecklats, säger Dan Lexö.

ANNONS

Men även lamm och kyckling har sin plats på påskbordet, menar krögaren och kocken.

– Förr var kyckling lyxmat. Och det var väl vid den här påsktiden som de började lägga ägg igen. Då blev det lite frossa i den här delikatessen.

– Och sen är det ju lika så med lammen. Att det är vid påsktid som man kanske styckar ett lamm då. Därför har lammet blandat sig in.

Laxen då?

– Den är rätt så ny i sammanhanget.

Kocken Dan Lexö gör påskmat till Härryda-Postens läsare.
Kocken Dan Lexö gör påskmat till Härryda-Postens läsare. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Budgetpåsk

Att bjuda till fest under påsken är kanske inte helt lätt för alla i dessa inflationstider. För den som behöver ha en ”budgetpåsk” har Dan Lexö ett tydligt tips:

– Rotfrukter. Alla pratar om de här paprikerna och tomaterna. Men de odlas ju inte här i Sverige. Det är ju inte så konstigt att det är dyrt. Paprikan har alltid varit dyr vid den här tiden, innan den börjar komma till sommaren. Men rotfrukter kan man ju göra väldigt mycket av som är gott, därför har jag gjort en ångkokt palsternacka som jag har gratinerat med parmesan. Och så har jag fräst lite spenat och lök. Och det känns ju påskigt med spenaten också.

En annan läckerhet som Dan Lexö tipsar Härryda-Postens läsare om är tre små bruschettas med olika toppingar.

ANNONS

– Här är då kycklingleverpastej med lite sardeller i. Det här är ju lite bruschetta från Toscana. Och en annan där jag har fräst blomkål och salvia. Och så en tredje med zucchini och vitlök.

Kycklinglevern har han malt själv.

Ett par olika bruschettas med topping som Dan Lexö har tillagat.
Ett par olika bruschettas med topping som Dan Lexö har tillagat. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Hur lång tid tar det här att slänga ihop?

– Alltså, kycklinglevern tar ju lite tid men du kan ju göra en sats. Istället för att du har leverpastej så tar du små askar och lägger in i frysen så har du. Det finns ju att köpa enkilos kycklinglever. Och det blir rätt mycket av en sån påse.

Något tydligt recept finns inte att uppbåda, men Dan Lexö förklarar pedagogiskt:

– Det är ju egentligen så enkelt så att du fräser lök, vitlök och kycklinglever i smör. Och när den är brynt, men inte genomstekt, så tar du det och bara lägger det i mixern. Och så kör du mixern och klickar i smör. Och så slänger du i lite sardeller för sälta och lite kapris där också – för syrans skull. För kycklinglever kan ha en bäska och då gillar den något som är söt som löken och syran från kapris. Och sen så får du ta det genom en sil. För då blir du av med senorna för att få en fin pastej. Och sen när den är kall så går det att äta. Och detta kan ju vara väldigt trevligt om man är flera stycken

ANNONS

Med bruschetta som bas kan man bjuda på mycket gott.

– För då kan man göra de här sakerna i olika skålar och så har du massor av rostat bröd. Och så kan man själv gå omkring och så tar man det och minglar. Jäkligt bra mingelmat.

Kocken Dan Lexö gör påskmat till Härryda-Posten
Kocken Dan Lexö gör påskmat till Härryda-Posten Bild: Csaba Bene Perlenberg

En annan sak som Dan Lexö tycker är enkelt – och gott – är en härlig äggröra med primörer, exempelvis sparris.

– Äggröran ska bli krämig.

Och hur blir den det då?

– Mycket smör, säger Dan Lexö och skrattar.

Receptet är enkelt: Ägg, smör, lite vatten, salt och svartpeppar.

– Och är du jäkligt lyxig och har fickorna fulla av tryffel, så hyvla i tryffeln i äggröran. Kanske lite gräslök till.

Men, och detta är viktigt påpekar Dan Lexö:

– Men man måste stå och röra hela tiden. Och när det börjar stelna i grytan så måste den direkt ner i nåt kallt.. Annars blir det kallt.

Ett vegetariskt alternativ är ångkokt palsternacka,

– Och sen när man känner att den är färdig upp med den. Och sen skiva och bara gratinera. Hur enkelt som helst för ett party. Palsternackan har ju sötman och det är ju väldigt trevligt.

ANNONS
Kocken Dan Lexö gör påskmat till Härryda-Posten
Kocken Dan Lexö gör påskmat till Härryda-Posten Bild: Csaba Bene Perlenberg

Och så finns givetvis matjesillen som serveras med bitar av sparrispotatis.

– Till det har jag vispat crème fraiche. Och sen smaksatt med Dijonsenap och pepparot. Det kan man inte ha ett recept på, för det är ju upp till var och en. Tycker man om mycket Dijonsinap eller vill man ha sting av pepparoten?

Hur många olika sillar tycker du man ska ha på ett påskbord?

– Säg att man har fem sillar, matjesilll och två olika klara sillar och två krämiga. Senapsillen kan ju vara väldigt bra för det är ju någonting som barn brukar lära sig att äta när det gäller sill. Fem sillar räcker.

När det kommer till dryck till påskbordet – och som sällskap till de tre rätterna som Dan Lexö tillagat för att inspirera Härryda-Postens läsare – rekommenderas både öl och vitt vin. Men även bubbel fungerar.

– Öl får du ju bli till när man har sill i alla fall. En lager funkar även om jag själv gillar pilsner. En ljus öl tycker jag är ju alltid är trevlig..Men sen kan du ju ha vitt och du kan ju ha nåt Toscana-vin till de här grejerna.

Och så en nubbe på det?

ANNONS

– Ja, givetvis. Och jag är ju från Göteborg så OP är ju grejen. Det finns inget annat.

LÄS MER:Så reser du bäst under påsk via Landvetter flygplats

LÄS MER:Fler ambulanser ses inte som lösningen för att öka responstiden

LÄS MER:Hälften av ambulanserna hinner inte i tid till Härryda kommun

ANNONS