Snöovädret kan ställa till det rejält för bilister på vägarna under onsdagen. Här syns en snötäckt riksväg 40. Arkivbild.
Snöovädret kan ställa till det rejält för bilister på vägarna under onsdagen. Här syns en snötäckt riksväg 40. Arkivbild. Bild: Kent Hallgren

Starka vindar och snöfall väntar Västsverige – SMHI varnar

Kraftigt snöfall och starka vindar som drar in över Härryda. Det är vad som väntar på tisdagen – och SMHI dubbelvarnar nu för ovädret.
– Det är ett omfattande snöfallsområde, och det kan bli en hel del snöhalka och trädfällning, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI. Totalt 20 centimeter: ”Lokalt kan det bli mer”

ANNONS
|

När måndag blir tisdag växer sig vindarna starkare i och kring Härryda. Då börjar ett dygn av både kraftig blåst och rejäla mängder snö.

Allra mest blir det under dygnets första 12 timmar.

– Då väntas det komma omkring – eller snarare drygt – 15 centimeter snö, säger Erik Höjgård-Olsen.

Mer snö lär det bli även under tisdagseftermiddagen och kvällen. Cirka 5 centimeter, enligt prognosen. Totalt väntas dygnet alltså bjuda på totalt 20 centimeter snö – tung och blöt sådan.

– Och lokalt kan det bli mer än så, säger Erik Höjgård-Olsen.

Snöhalka och vallar på vägar

Det intensiva snöfallet riskerar att ställa till det rejält för trafiken på vägarna under tisdagen.

ANNONS

– Det väntas bli en hel del snöhalka. Snön är ganska kompakt, då blir det lätt spårat på vägarna. Den kan lägga sig i vallar på olika ställen, säger Erik Höjgård-Olsen

Hårda vindar i alla riktningar

Och det kraftiga snöfallet kommer inte ensamt. När det drar in över kusten tar det med sig starka vindar, då det hör ihop med ett djupt lågtryck.

– Det går rakt över norra Halland. I kombination med den blöta snön, så kan det komma att bli en hel del trädfällning. Särskilt för klenare träd. Dessutom kommer vindarna att vrida sig. Det kommer att blåsa i alla olika vindriktningar vid olika tillfällen.

Gul varning uppgraderad till orange

De hårda vindbyarna väntas nå hastigheter uppåt 15 meter per sekund. SMHI utfärdade initialt gul varning med anledning av snöovädret.

– Just nu är det en gul varning, men den lär högst troligt uppgraderas till orange, säger Höjgård-Olsen vid 11-tiden på tisdagen.

En timme senare meddelade SMHI mycket riktigt att varningen skärpts från gul till orange.

LÄS MER:Eva fångade magiska bilden i Hindås: ”Sagolikt”

LÄS MER:Härrydas ”Salt Bae” rasar över halt väglag: ”Alltid samma sak”

LÄS MER:Våren får vänta – nu blir det kallare igen

ANNONS