Efter veckans soliga vårdagar väntas vintervädret återvända till Västra Götealand under nästa vecka.
Efter veckans soliga vårdagar väntas vintervädret återvända till Västra Götealand under nästa vecka. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Våren får vänta – nu blir det kallare igen

I helgen väntas härligt vårväder med sol och milda temperaturer. Men nästa vecka slår en ny köldknäpp till över Västra Götaland. Under mitten av nästa blir det som kallast -13 grader i delar av regionen.

ANNONS
|

Den senaste vecka har milda temperaturer och soliga dagar gett hopp om att våren äntligen är här. Men prognosen pekar mot att vi tyvärr behöver dras med vintern ett litet tag till.

– Just nu finns en kallare luftmassa som ligger norrut i Skandinavien. Den kommer successivt att röra sig neråt. Men kommer märka av att det blir kallare redan i helgen, säger Ulrica Sivert, meteorolog på SMHI.

Solig men kyligare helg

Helgen bjuder alltså på fortsatt soligt väder men trots det blir det en kyligare temperatur som inledning på nästa vecka. I Härryda och Mark kommun beräknas det kännas så kallt som -13 grader när det är som kyligast.

ANNONS

– Under tisdagen kommer det komma in ett lågtryck med snöfall över Västra Götaland. Det är osäkert exakt vilka delar som berörs, säger Ulrica Sivert.

Typiskt marsväder

Denna typ av vädermässiga bergochdalbana kan kännas typiskt för mars månad. Men faktum är att medeltemperaturen i Västra Götaland faktiskt brukar ligga över nollstrecket vid den här tiden på året.

– En normal medeltemperatur ligger på ett par plusgrader i området. Men det kan ofta vara så att det känns som vår en dagen och sen kommer ett plötsligt bakslag av kyla, berättar meteorologen Ulrica Sivert.

ANNONS