Sprakande isshow i Landvetter: ”Gud kommer jag trilla?”

Landvetter konståkningsklubb bjöd under fredagen på en isshow. Disneyfilm var årets tema och åkare mellan fyra och tjugo år stod på isen. Josephine Högberg, 15, var en av åkarna som deltog.
– Ens vänskapsrelationer utvecklas så mycket när man har kul tillsammans, säger hon.

ANNONS
LocationLandvetter|
|

Ishallen ligger i mörker. Mot entrédörrarna piskar ett horisontellt snöoväder. Det luktar kaffe och hembakta bullar. På isen kan man urskilja siluetter av ett fyrtiotal mörkklädda skridskoåkare. De ställer sig i formation, redo att öva för sista gången innan publiken kommer. Abbas ”Happy new year” tonar upp. Några av siluetterna på isen höjer sprakande tomtebloss mot taket. Gnistorna faller ner mot isen samtidigt som åkarna tar fart.

Det är den årliga vintershowen i Landvetterishall som ska gå av stapeln, om en knapp timme börjar det och åkarna övar för fullt medan påpälsade föräldrar hjälper till vid sidan av rinken.

ANNONS

Josephine Högberg, 15 glider av isen, andfådd och rosig om kinderna. Trots sin unga ålder är hon luttrad i sammanhanget, hon har varit med i klubben i över tio år. Idag ska hon vara med i fyra nummer, både som åkare men också som tränare och hjälpa de yngre åkarna. Bland annat ska hon vara Belle från filmen Skönheten och Odjuret.

– Det känns bra att få visa familj och vänner vad man gjort under året och hur man utvecklats. Det är väldigt roligt att göra program tillsammans för ens vänskapsrelationer utvecklas så mycket när man har kul tillsammans.

Det är inte din första gång men är du nervös?

– Inte lika mycket som förut men visst finns det. Precis när man går på isen kommer tankarna ”Gud kommer jag trilla eller tänk om jag glömmer programmet”. Men sen när man väl kör hinner man inte tänka på att vara nervös, säger Josephine Högberg.

Vintershowen – en årlig tradition

Det är en tapper skara som trotsat snörusket utanför och tagit sig till ishallen. En av dem, Maria Norling, är ordförande i föreningen, hon far omkring i entrén med programmet i ena näven och en dotter i släptåg. Hon fixar det allra sista innan showen ska börja. Hon svarar på frågor från föräldrar, instruerar vilka omklädningsrum som ska användas och mitt i allt svarar hon hjälpsamt på Härryda-Postens frågor.

ANNONS

– Showen är ju till för barnen och åkarna så de kan visa upp vad de tränat på. De brukar tycka det är jätteroligt att få göra något annat som inte är vanlig träning så man får klä ut sig och åka ett program.

Vintershowen är ett årligt event som arrangeras av Landvetter konståkningsklubb i samband med jul eller trettonhelgen. Årets tema är Disney och samtliga konståkningsgrupper från fyra års ålder upp till dryga tjugo ska delta. Cirka hundra medlemmar är det som uppträder till musik från bland annat Djungelboken, Skönheten och Odjuret och Pinocchio.

– Men vi vill också anordna en sevärd show. Vi har också lite äldre åkare som är duktiga och visar upp konståkning i jättehög klass.

– Sen är det ju en ekonomisk aspekt, vi är en ideell förening så vi tar lite entréavgift och har lotteri och kafé så det blir klirr i kassan, säger Maria Norling.

Vintershowen brukar vara fullsatt, hallens 300 platser fylls främst av föräldrar, syskon och vänner men också en och annan nyfiken.

– Nu är det dock snöstorm så vi får se hur många som kommer, säger Maria och nickar mot snön som vräker ner utanför fönstret.

ANNONS

Hur är det med nerverna bland åkarna?

– Jo, men bra tror jag, det var lite nervöst igår på träningen för vissa men jag tror det kommer gå bra. Det är en spänning som gör att man skärper till sig, så att man åker bra, säger Maria Norling.

”Jag har gjort klänningen med mamma”

Saga Johansson och Isabella Zachariasson, båda tio år gamla, är två av åkarna som ska uppträda. Saga ska åka till musik från filmen Modig, som utspelar sig i medeltidens Skottland, så dagen till ära bär hon en blå klänning inspirerad från filmen.

– Jag har gjort klänningen med min mamma.

Hur känns det inför ditt uppträdande?

– Lite nervöst, säger Saga.

– Vi ska åka till Djungelboken, och vara lite djungelaktiga, så vi ska ha lite bruna och gröna kläder, säger Isabella och tittar ner på sina gråbruna byxor.

Hur har du förberett dig inför det här?

– Jag har tränat ganska mycket och gjort kläder och så.

Vilka kommer och tittar?

– Min mamma och min lillebror.

Hur känns det?

– Det känns spännande, säger Isabella Zachariasson.

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson till Sydkorea

LÄS MER:Inbrott på Food Factory i Mölnlycke: ”Vissa spår”

LÄS MER:Inget svar från IVO: Attendo Säteriet fick fortsätta

ANNONS