Inget svar från IVO: Attendo Säteriet fick fortsätta

Härryda kommun inväntade inte beslutet på tillsynsärendet som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) höll på att utreda innan boendet fick tillstånd att fortsätta sin verksamhet genom Lagen om valfrihetssystem. Bristerna som utreddes bestod bland annat av att äldre lämnats ensamma på demensavdelningen. Beslutet har nu kommit och bristerna anses åtgärdade.

ANNONS
|

I mitten av december meddelade kommunen via ett pressmeddelande att Attendo Säteriet fick grönt ljus för att fortsätta bedriva sin verksamhet genom Lagen om valfrihetssystem (LOV).

Förvaltningens granskning som låg till grund för det nya LOV-beslutet bestod av flera delar. Samtidigt hade Ivo påbörjat ett tillsynsärende – som inte var klart vid tillfället för kommunens beslut.

– Utifrån den sammanväga bedömningen vi gjorde utifrån LOV-utredningen som kommunen gjorde såg vi att vi kunde godkänna LOV-ansökan fast vi inte hade fått Ivo:s bedömning. Den gällde händelser under sommaren. Vi har ju gjort en egen granskning utifrån hur det såg ut från det att ansökan kom in, berättar sektorchefen Malin Johansson vid Härryda kommun till tidningen.

ANNONS

Attendos ansökan om att driva Säteriet utefter LOV inkom den 7 oktober. I LOV-beslutet konstaterar kommunen uttryckligt att: ”Den 8 december 2022 har Ivo ännu inte meddelat beslut i tillsynsärendet varför kommunen inte haft möjlighet att beakta det."

I LOV-beslutet går att utläsa att förvaltningens ”sammanvägda bedömning” var att det inte fanns fog för att neka Attendo att fortsätta bedriva sin verksamhet. Detta bland annat med hänvisning till att den inkomna rapporten från den samverkande vårdcentralen visade att samarbetet fungerade bra mellan den och boendet och att Arbetsmiljöverket dragit tillbaka begärande av åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider. Samtidigt pågick fortfarande Ivo:s granskning av Attendo Säteriet.

Dementa lämnades ensamma

Efter att ha genomfört ett verksamhetsbesök i juli 2022 konstaterade Ivo att utformningen med sex avdelningar fördelade på tre våningsplan, i kombination med nattbemanningen på tre personer, ”måste ha inneburit att demensavdelningar någon gång lämnats obemannade nattetid.”

I Socialstyrelsens riktlinjer för demensboenden står det att personal ska finnas tillgänglig dygnet runt som ”utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp".

Vid ett kompletterande samtal i oktober 2022 med den dåvarande tillförordnade verksamhetschefen bestod bemanningen fortfarande av tre personer, men de var i stället fördelade på två våningsplan. Vilket enligt Ivo innebär att ingen demensavdelning längre lämnas utan uppsyn och bristen anses åtgärdad.

ANNONS

LÄS MER:Attendo fortsätter driva Säteriet i nytt avtal med Härryda kommun

LÄS MER:Skomakaren Thomas i Mölnlycke: ”Fattar inte hur regeringen tänker”

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson till Sydkorea

ANNONS