Spik och vass plåt riskerade djurs hälsa – man tvingas till vite

I början av februari förra året gjorde länsstyrelsen en kontroll hos en man som driver ett lantbruk i Härryda kommun. Många allvarliga brister uppdagades och mannen ålades att rätta till problemen.

ANNONS
|

När det gjordes en uppföljningskontroll en månad senare visade det sig att inget åtgärdats, vilket Härryda-Posten tidigare berättat om. Gårdens djur, 5 hästar, 14 nötkreatur och 22 getter levde under miserabla förhållanden. Det var smutsigt, getfodret hade kvar sitt plastemballage och dessutom bedömdes det att det var en riskabel och rent ohälsosam miljö för djuren.

Kornas ligghall var smutsig och saknade strö, flera skaderisker fanns i hagen såsom liggande staket och kravallgrindar, plåt, plast och liknande. Länsstyrelsen beskriver även getternas situation: Det fanns skaderisker i hagen såsom spikar och vass metall samt att staketet var dåligt underhållet.

ANNONS

Det fanns inga synbara förändringar sedan första besöket. Situationen för getterna hade delvis förvärrats i och med att det blivit tillökning i flocken med några killingar. Dessutom hade getterna tillsammans med sina killingar stängts in i ett utrymme som saknade ventilation. Bockarna hade inte någon som helst tillgång till ligghall.

Mannen uppmanas rätta till bristerna

I maj delgavs mannen länsstyrelsens beslut att rätta till bristerna. När det gjordes ytterligare en kontroll i juni för att se om han hörsammat uppmaningen att åtgärda bristerna, konstaterades att så inte var fallet.

Länsstyrelsen släppte inte fallet, utan gjorde ytterligare ett kontrollbesök i februari i år. Det hade således gått nästan ett år sedan det första besöket. Den här gången hade djurens förhållande försämrats ännu mer. Bristerna var ännu allvarligare. Liggplatserna för nötkreaturen var i miserabelt skick, smutsiga och på sina ställen saknade strö. På marken låg saker som djuren kunde skadas av: vass plåt och plast. Det fanns en glipa i väggen som, dels är farlig, dels utsätter djuren för väder och vind.

Getterna har det ännu sämre

Getternas situation var om möjligt ännu värre. Utrymmet de vistades i var fruktansvärt smutsigt och ”i behov av utgödsling”. Getterna fick inte tillräckligt med dagsljus och det saknades helt och hållet belysning. Dessutom fanns det bråte som de kunde skadas av. Men det absolut mest allvarliga var det faktum att de inte fick tillräckligt med vatten:

ANNONS

”De sju getter som hade killat fick inte tillräckligt med dricksvatten och deras foderhäck var för kort”, skriver länsstyrelsen.

I länsstyrelsens beslut att utdöma ett vite på grund av att mannen inte gett djuren den omsorg och omvårdnad som krävs, skräder de inte orden och skriver bland annat följande:

”Av utredningen framgår att bristerna i din djurhållning handlar om den grundläggande skötseln och att länsstyrelsen bedömer att djuren utsätts för risk för lidande.”

Dessutom skriver länsstyrelsen att detta tyder på bristande kompetens hos ägaren. Han svarade med att överklaga beslutet, men nu har förvaltningsrätten satt ner foten. Mannens överklagan godtas inte av förvaltningsrätten, utan han ådöms ett vite om 7 000 kronor.

LÄS MER:Förbo om de drabbade i Mölnlycke-branden: ”Försöker lösa boende”

LÄS MER:Grannar i chock efter lägenhetsbrand i Mölnlycke

LÄS MER:Taxiåkare rasar över nytt kösystem på Landvetter flygplats

ANNONS