Så tänker Härrydaborna om det höjda priset på drivmedel

Under dagen höjdes priserna på drivmedel. Härryda-Posten åkte till två mackar för att prata med bilister om höjningarna.

ANNONS
|

Riktpriset för 95-oktanig bensin på bemannade stationer höjdes under onsdagen med 25 öre till 19:95 kronor per liter. Dieselpriset gick upp med 55 öre, vilket innebär en kostnad på 23:31 kronor per liter och etanolen (E85) höjdes med 30 öre till 16:39 kronor per liter.

Pierre Basmanji, 29, från Mölnlycke har precis avslutat ett köp i kassan inne på Circle K i Mölnlycke. Han kör en hybridbil.

Kände du till att priserna höjdes i dag?

– Ja, jag läste om det i nyheterna.

Påverkar det dig?

– Det påverkar väl mig lika mycket som alla andra när priserna höjs. Jag tycker priset flyger upp och ner hela tiden så jag är inte förvånad.

ANNONS

Vad tänker du om höjningen?

– Med tanke på att priset redan är såpass högt tycker jag att det är dåligt. Man har ju gjort prisreduktioner för att bensin och diesel ska vara billigare, men varje gång det har gjorts har priserna gått upp till samma nivå som det var innan så det blir ingen skillnad på om regeringen sänker skatten eller inte på bensin och diesel så det är dåligt.

Utanför butiken står Kristina Strömberg, 50, från Rävlanda. Hon kör på diesel och kände inte till att priserna höjts.

Påverkar det dig?

– Ja, jag tänker på att inte använda bilen lika mycket som vanligt men det är svårt att undvika.

Vad tycker du om höjningen?

– Det är klart att det är jobbigt.

Josefine Lundkvist, 42, från Mölnlycke håller på att tanka bensin vid en av pumparna.

Kände du till att priserna höjdes i dag?

– Yes. Jag märkte det när jag tankade. Det har ju varit upp och ner i flera månader. Generellt sett är det betydligt dyrare. Jag har företagskort så jag får månadsfakturor och då ser jag att det varierar.

Påverkar det dig?

– Det är en kombo av alla saker med mat och el och bensin och ökade räntor. Så ja, det påverkar absolut.

ANNONS

Vad tycker du om höjningen?

– Jag tycker väl i och för sig att man behöver se det ur ett helhetsperspektiv. Att man inkluderar hållbarhet där och jag förstår att drivmedelspriserna går upp men någonstans måste man dra i handbromsen. Jag förstår att inflationen måste hämmas men det blir svårt när allt går upp samtidigt.

Leon Ammar, 25, från Hisingen har stannat till på Shell i Landvetter. Han tankar sällan sin privata bil som är en hybrid. Däremot har han bättre koll på dieselpriserna eftersom han kör på drivmedlet i jobbet.

– Det senaste året har jag fyllt min jobbil för 900 kronor nu betalar jag 1 700 kronor varje kväll. Det är en stor skillnad. För ett år sedan var det mycket billigare.

Påverkar höjningen dig?

– Oj, för mycket! Tidigare brukade jag köra till min familj i Stockholm. Jag försöker använda elen men det kommer jag bara 40 mil på så jag behöver tanka med bensin. Jämfört med två år sedan är det mycket dyrare så jag åker inte till Stockholm längre. Jag åker bara till jobbet och hem. Och jag försöker använda elen så mycket det går för min egen bil.

Vad tänker du om höjningen?

ANNONS

– Oj, det är otroligt! Det ska inte vara så. Jag tror att Sverige har de dyraste priserna i hela världen nästan. Matpriserna, räntorna... allt går upp på grund av drivmedelspriserna.

Landvetterbon Michl Oarvch, 44, följer inte prisutvecklingen så noggrant.

– Du måste betala det du måste betala ändå.

Påverkar höjningen dig?

– Nej inte så mycket, jag kör vanligtvis inte så långt och det är en liten del av totalkostnaden för en bil.

Vad tänker du om höjningen?

– Jag gillar inte några höjningar. Det är fortfarande ganska rimligt men det klart att det vore trevligt med billigare bensin.

LÄS MER:Förslaget: Ingen simhall i östra delarna av Härryda

LÄS MER:Utredning om idrottshall klar – frågan tas ett varv till i kommunstyrelsen

LÄS MER:Susanne Gustafsson från Härryda vann en bil värd 620 000 kronor

ANNONS