Utredning om idrottshall klar – frågan tas ett varv till i kommunstyrelsen

Den omdebatterade frågan om kommunens köp av idrottshall fortsätter att leva. Senast det togs upp begärde Socialdemokraterna med oppositionsrådet Patrik Linde i spetsen att den skulle återremitteras. Han begärde att förvaltningen skulle göra en utredning för att svara på två frågor. Den är nu färdig.

ANNONS
|

I december förra året begärde oppositionen att frågan skulle återemitteras och en utredning svara på vad det skulle kosta att uppföra en ny idrottshall samt i vilken av kommunens orter behovet av halltider är störst. Detta eftersom kostnaden för att köpa idrottshallen vid Mölnlycke Fabriker ansågs vara för dyr enligt de rödgröna och Sverigedemokraterna.

Utredningen, som gjorts av sektorn för teknik och förvaltningsstöd, visar att kostnaden för att bygga en helt ny hall på kommunal mark skulle landa på cirka 41 miljoner exklusive byggherre- och infrastrukturkostnader. Det betonas också att:

”Den uträkning som gjorts är en ögonblicksbild av prisläget och kommer troligtvis inte vara densamma om en upphandling för att uppföra en idrottshall skulle genomföras senare under 2023. Detta beror bland annat på ett osäkert läge i byggbranschen samt stigande inflation.”

ANNONS

Behovet störst i Mölnlycke

Den ort där behovet är störst är Mölnlycke enligt samma utredning. Det motiveras utifrån beläggningsgrad, antalet aktiva föreningar som är i behov av halltid samt en befolkningsprognos.

Ärendet ska upp på kommunstyrelsens sammanträde på torsdag. Det andra förslaget som ligger på bordet är att kommunen köper den färdiga hallen i Mölnlycke fabriker till en kostnad av cirka 46 miljoner kronor.

Patrik Linde (S) är på det stora hela nöjd med utredningens svar.

– Man kan alltid vilja ha fler och mer och djupare svar på en utredning. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att det här ärendet går någorlunda snabbt eftersom vi vet att föreningslivet har ett behov i kommunen här och nu, säger han till Härryda-Posten.

Han menar att det möjligen finns ett mätfel i undersökningen gällande var behovet är störst.

– Jag får säkert svar på det på torsdag, men de är räknade som att de är uthyrda hundra procent och det är de formellt i vårt system naturligtvis. Men sen är frågan om de används 100 procent. Det är väl det som möjligtvis kan vara otydligheten i förvaltningens svar.

Kostnaden för att bygga en ny hall ligger i paritet med det andra förslaget, anser han.

ANNONS

– Det är jättebra. Det visar att kommen har gjort helt rätt i förhandlingen. Då gäller det bara att hitta den politiska viljan: Är det det här vi vill satsa pengar på eller på andra saker? Det finns andra behov i kommunen också men vi ser föreningslivet som otroligt viktigt, säger Linde.

Hur Socialdemokraterna och resten av oppositionen kommer att rösta kan han inte svara på under tisdagseftermiddagen eftersom de inte haft sitt gruppmöte än.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) svarar liknande på samma fråga.

– Vi har gruppmöte under tisdagskvällen, men jag har svårt att se att vi skulle ändra oss för vi hade redan fått svaret på frågorna i tidigare utredningar.

Vad tänker du om Lindes resonemang om ett eventuellt mätfel i hur behovet har utretts?

– Det är ju så att lediga tider disponeras och ska vara bokningsbara. Det är bara ett skott i luften. Men om de menar att det är felaktigt får de väl återemittera ärendet igen då. Det är väl mer för att hävda sin egen ståndpunkt sedan tidigare, säger han.

Sverigedemokraternas Peter Arvidsson har tidigare varit av samma åsikt som Socialdemokraterna, men hänvisar till att han inte har fått svar på sina frågor angående utredningen som han har begärt.

ANNONS

LÄS MER:Stavhopparen Michaela Meijer från Landvetter har hittat tillbaka efter svåra åren

LÄS MER:Susanne Gustafsson från Härryda vann en bil värd 620 000 kronor

LÄS MER:Flera bandmedlemmar lämnar Mustasch

ANNONS