Så stor är risken att svinpesten kommer till Härryda

Fagersta har fått Sveriges första fall av svinpest. Det är knappt 40 mil mellan orten i Västmanland och Härryda men enligt statsepizootologen Karl Ståhl finns ingen orsak till oro för närvarande. En kartläggning ska visa hur utbrett problemet är – och därmed hur stor risken är för vidare smittspridning.

ANNONS

I onsdags konstaterades landets första fall av afrikansk svinpest på ett vildsvin i Fagersta. Dagen efter införde myndigheterna hårda restriktioner i ett stort område i Mellansverige. De boende i den smittade zonen får inte ägna sig åt aktiviteter i skogen – det råder förbud på såväl skogspromenader, jakt, svampplockning och offentliga tillställningar som idrottsevenemang.

– Det finns en oro då det är ett allvarligt läge, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och grisbonde.

”Tusen frågor och få svar”

Medlemmarna i LRF vill bland annat veta hur myndigheterna agerar och vad de själva kan göra för att förebygga smitta.

– Just nu finns tusen frågor och få svar, men det kommer fler svar för varje timme.

ANNONS

Var det väntat att smittan skulle komma?

– Ja och nej. Vi har en stor vildsvinspopulation i Sverige men man vet aldrig om och var det sker.

 Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Bild: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Enligt Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har det funnits en kalkylerad risk i över tio år att smittan skulle nå Sverige från Europa. Sannolikheten var egentligen större att den skulle dyka upp i Västra Götaland än i Västmanland med tanke på västkustens närhet till kontinenten, färjetrafik och lastbilstrafik från utlandet.

Är det då lika stor risk att smittan kommer till Härryda från Europa som från Fagersta?

– Vilken risk som är störst är svårt att säga. Det beror på hur länge smittan varit i Västmanland och hur utbredd den är. Om vi har hittat smittan snabbt och den finns på ett begränsat område är risken mindre, är det ett stort område är risken lite större.

Sju döda vildsvin

Kartläggning pågår. I skrivande stund har sju döda vildsvin upptäckts inom ett begränsat område. Fler sjukdomsfall kommer att hittas kring Fagersta, tror Karl Ståhl.

– Smittan finns också i ett stort område i Europa och en kvalificerad gissning är att fler åker åker från Europa till Västra Götaland än från Fagersta, men det är klart att avståndet dit är kortare, säger han.

ANNONS
LRF styrelse 2019.
LRF styrelse 2019. Bild: Johanna Norin

Enligt Mikaela Johnsson finns en bra beredskap bland grisbönderna. De ser till att grisarna inte kan komma i kontakt med vildsvin och arbetar på andra sätt med smittskydd.

– Det är viktigt att tvätta händer och byta kläder innan du går in till en grisbesättning. Och vi är restriktiva med besök, säger hon.

Inte farligt för människor

Enligt lagen utfordrar bönderna inte heller grisarna med matavfall, då det är ett vanligt spridningssätt.

– Sen är det viktig att förstå att det inte är någonting som är farligt för människor. Det är inte farligt att äta griskött, det drabbar enbart grisar.

Karl Ståhl uppmanar allmänheten att rapportera fynd av döda vildsvin till SVA. Ett tydligt tecken på smitta är om det finns flera döda vildsvin inom ett ganska litet område.

Svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar europeiska vildsvin och grisar med allvarliga klinisk sjukdom. Symtomen är feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust. ett smittat djur dör oftast inom en vecka.

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter är matavfall ett vanligt spridningssätt till nya områden. Det är därför förbjudet att föra med sig kött och köttprodukter från tamgris och vildsvin från vissa zoner inom de länder där smittan upptäckts.

Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Människor löper ingen risk att smittas.

Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket

LÄS MER:Härryda kommun upphäver områdesbestämmelser runt Landvetter flygplats

LÄS MER:Ytterligare två cykelstölder i Mölnlycke

LÄS MER:Bar kniv och knark på flygplatsen – döms till fängelse

ANNONS