Härryda kommun upphäver områdesbestämmelser runt Landvetter flygplats

Nu kan det bli lättare att bygga bostäder närmare Landvetter flygplats. Detta efter ett beslut i kommunstyrelsen om att upphäva de ålderdomliga riktlinjerna för bostadsbyggande kring flygplatsen.

ANNONS
|

När kommunen på 80-talet upprättade så kallade områdesbestämmelser kring flygplatsen var det ett stort område som togs i anspråk. I detta område ansåg nämligen dåvarande myndigheter att det fanns en högre risk för att bli utsatt för flygbuller, och området skulle alltså ingå i den så kallade bullerzonen.

Områdesbestämmelserna har inneburit restriktioner när det kommer till bostadsbyggande, både för den som vill bygga nytt, men även för befintliga fastigheter och byggnader – även om de är äldre än själva flygplatsen.

Fastighetsägare har inte heller kunnat stycka av tomter till försäljning.

Sedan Härryda kommun spikade områdesbestämmelserna på 80-talet har Trafikverket genomfört ett antal bullerutredningar, den senaste år 2017, som har lett till att bullerzonen kring flygplatsen har minskat och preciserats.

ANNONS

Trots detta har kommunens områdesbestämmelser legat kvar, vilket har inneburit fortsatta restriktioner för bostadsbyggande inom ett större område än den bullerzon som Trafikverket på senare tid har kommit fram till.

Men nu blir det ändring på det.

Härryda kommun har nämligen beslutat om att upphäva områdesbestämmelserna kring flygplatsen och enbart utgå från den uppdaterade bullerzon som Trafikverket har tagit fram.

Detta medför att den som vill bygga inom de 20 kvadratkilometer mark som tidigare omfattades av områdesbestämmelserna, nu har betydligt större chans att få bygglov för det.

Enligt Maja Andersson, verksamhetschef för bygglov på Härryda kommun, innebär det också att den som tidigare har fått avslag kan prova igen.

– Det har ju blivit lättnader, så om man tidigare fått avslag så kan man prova igen och så får vi göra en ny bedömning utifrån de förutsättningar som finns nu.

Har ni sett att det har kommit in fler bygglovsansökningar eller ansökningar om förhandsbesked nu i och med detta?

– Nej, vi gick ut med den nyheten förra veckan, så nej, än har det väl inte blivit någon anstormning, säger Maja Andersson.

Bostadsbyggande inom den bullerzon som Trafikverket har specificerat är dock fortsatt förenat med restriktioner för bostadsbyggande.

ANNONS

Detaljplanelagt område

Att ett område ligger inom detaljplanelagt område innebär att kommunen har upprättat en styrande plan som reglerar mark- och vattenanvändningen och hur området skall se ut. Det kan exempelvis vara hur höga husen får vara eller på annat sätt hur de skall se ut.

Om en bygglovsansökan avviker från detaljplanen är möjligheten att få sitt lov beviljat begränsad.

I de fall en detaljplan saknas för ett område kommer en bedömning i stället att göras i varje enskilt fall. Då kan det å andra sidan i stället vara enklare att utföra vissa åtgärder utan att ansöka om bygglov, exempelvis att byta färg på huset.

Källa: Härryda kommun, Göteborgs stad & Boverket

LÄS MER:Oro för damm och sprickor i fasaden när Magasinsvägen borras och sprängs

LÄS MER:Härryda måste planera för framtidens elförsörjning – redan idag

LÄS MER:Härryda kommun vill riva Davids olagliga hem – mot hans vilja

ANNONS