Oro för damm och sprickor i fasaden när Magasinsvägen borras och sprängs

Just nu pågår ett stort arbete där Magasinsvägen i Landvetter förlängs. Arbetet är en förberedelse inför den planerade stadsdelen Landvetter Södra. Några som påverkas är grannarna på Tomtevägen som menar att kommunikationen från Härryda kommun varit nästintill obefintlig.
– Har man skador så anmäler man det till oss och så tar vi det i projektet, säger kommunens projektledare Rafed Baban.

ANNONS
|

Rahul Kilpadi och Rebecca Hjertstrand flyttade till Landvetter och Tomtevägen under hösten 2021. När de flyttade så beskrevs byggprojektet som just nu pågår framför deras ögon som att “det kan hända om fem eller tio år”. Men så kom beskedet, som ett brev på posten, bokstavligen talat.

– Helt plötsligt låg ett brev i brevlådan där det stod att de skulle börja bygga om en vecka, berättar Rebecca Hjertstrand.

Och till en viss grad accepterade de det. Paret visste ju när de flyttade in att bygget eventuellt skulle ske. Men processen har enligt dem hittills varit ohållbar.

– Det har varit fruktansvärt. De skickar inte ut några varningar när de ska spränga. Och det kommer giftig rök som vi får in i våra ventilationssystem, menar Rebecca Hjertstrand.

ANNONS

För Rahul Kilpadi och Rebecca Hjertstrand som bor längst upp på Tomtevägen så har det varit extra jobbigt. För deras del så kapades vägen till deras hem och det ska så småningom byggas en bro. Och i början behövde de köra fyra kilometer för att ta sig till sin brevlåda.

– Så Postnord visste inte vilken väg de skulle ta. Sopbilen kom inte hit på två veckor. Och om nåt skulle hända oss så vet inte räddningstjänsten hur de ska köra hit. Nu har de flyttat brevlådan men vi har fortfarande inte fått någon post, säger Rebecca Hjertstrand.

Hälsofara att andas in damm

Sprängningarna innebär problem inte bara för Rahul Kilpadi och Rebecca Hjertstrand. Grannen Sanna Thornell menar att hon känner av andningsbesvär av dammet som skapas av borrandet och sprängningarna.

– Min dotter har fått flytta till mina föräldrar för tillfället. Jag vill inte att hon ska andas in det här. Och jag har själv känt av när jag är ute och går, att jag inte orkar lika mycket som jag gjort innan, säger Sanna Thornell.

Men det är inte bara dammet som har påverkat hennes vardag.

– Jag jobbar natt så de spränger på dagen när jag ska sova. Så jag har sjukskrivit mig nu för det är helt ohållbart att leva på det sättet, säger hon.

ANNONS

Dammet kan enligt information som de själva har tillskansat genom att prata med arbetare på platsen, vara skadligt. Det är av karaktären så kallad kvartssand. Påståendet att det kan vara farligt bekräftas av Arbetsmiljöverket som nämner att kvarts-stendamm medför risk för kol, silikos och cancer. Att berget är av sådan bergart som kan vara farlig går att se via Sveriges Geologiska Undersökning (GSU). De grannar som Härryda-Posten pratar med är besvikna på kommunen då de uppfattar att kommunen inte varit tydlig i sin kommunikation.

Kommunen svarar på kritiken

Tidigare har Härryda kommun på sin hemsida beskrivit problematiken som en olägenhet . Något som både Rahul Kilpadi, Rebecca Hjertstrand och Sanna Thornell stör sig på.

Rafed Baban är projektledare vid trafikavdelningen på Härryda kommun och svarar följande på kritiken:

– Vi har lagt ut information på hemsidan och om det har varit specifik information så har vi kontaktat fastighetsägaren.

Grannar upplever att det har skett oförberedda sprängningar?

– Vi skickar inte information innan varje enskild sprängning. Utan det är i form av ljudsignaler som går ut, säger Rafed Baban.

Och när det kommer till personskador så som andningsbesvär eller ytliga skador så som sprickor i fasaden lämnar Rafed Baban lugnande besked.

ANNONS

– Har man skador så anmäler man det till oss och så tar vi det i projektet. Och så gör vi en utredning på vad skadan kan berott på. Och så tar vi ett beslut därefter där vi kommer meddela fastighetsägaren vad som händer, säger Rafed Baban.

Han medger dock att det dykt upp problem som de inte räknat med.

– Vi har inte haft vädret på vår sida, det har varit både varmt och torrt. Vi har hela tiden dammbekämpat med vatten. Nu när vi har bevattningsförbud så tar vi vatten med tankbilar från andra ställen. Vi har också tagit ut centraldammsugaren för att eliminera dammet som kommer från borrningen. Men det har varit ogynnsamma förhållanden.

När Härryda-Posten beskriver problemet med andningsbesvär som en av grannarna vittnar så svarar Rafed Beban ungefär likadant som vid fastighetsskador.

– Det är naturligtvis tråkigt. Då ska man anmäla det till oss, till projektet. Och så utreder vi det och hanterar frågan i projektet.

Projektet pågår främst för att öka tillgängligheten till utvecklingsområdet Landvetters Backa men kommer också till användning i utvecklingen av nya stadsdelen Landvetter Södra. Planen är att vägen ska vara klar 2024 men några garantier vill inte projektledaren ge.

– Vi jobbar mot att bli färdiga sommaren 2024. Det kan dra ut på tiden något men kommer inte dröja mer än till hösten 2024, säger Rafed Beban.

ANNONS

LÄS MER:Efter branden – frustration och oro bland grannar

LÄS MER:Boende i Landvetter känner sig nedtystade – kan ej kommentera på Instagram

LÄS MER:Kritik mot inventeringar gällande Landvetter Södra: ”Dåligt gjorda”

ANNONS