Så skulle Härryda kunna tjäna på ett museum

I många kommuner är stadsmuseer en bärande del av besöksnäringen. Grannkommunen Mölndal har ett aktiv och välbesökt stadsmuseum – men Härryda står utan.
– Det finns ett värde av att ha en susning om orten man bor i, säger Mölnlyckebon och Mölndals museichef Karl Arvidsson.

ANNONS

Mölndalsån faller dånande ner vid Mölndals stadsmuseum. Gulärlan som trivs vid det forsande vattnet seglar kvickt fram i den fuktiga luften. Karl Arvidsson, museets chef, pekar ut var de har sina bon. Med tanke på platsens historiska värde – är det en given plats för ett museum: Det var nämligen här vid Mölndalsfallen som orten växte fram.

– Museet är samhällets gemensamma minne. Vi samlar ju foton och berättelser och vi vill ju ge en bred bild för att visa vad Mölndal är både för Mölndalsborna och besökare utifrån. Och vi vill ge en självkänsla och stolthet till de som bor här oavsett var i kommunen man bor.

ANNONS

Museets har funnits sedan 1987 och har legat i nuvarande lokaler sedan 2002. Karl Arvidsson har en lång erfarenhet av museiverksamhet främst i Göteborg och han betonar vikten av att ha ett stadsmuseum.

– Ett museum är en pusselbit i hela upplevelsen av en stad eller en kommun. Det jag hör när jag pratar med folk är att det är väldigt mycket återbesök och många tar med sig gäster hit för att ge en snabb beskrivning av Mölndal. Jag tror också att det finns en stolthet över att det här finns och att man kan se sig själv i museet – vilket också är ett av vara mål, säger Karl Arvidsson som också berättar att museet även har en betydelse för besöksnäringen med ett årligt genomsnitt på 40 000 besökare.

– Ikea drar ju mer folk, men museet innehåller ju andra värden, och museer överlag har ju extremt hög tillit hos medborgarna och det här är en plats man kommer till för att se hur saker är. Den där tilliten är vansinnigt viktig och i sin tur viktig för tilliten till kommunen, menar Karl Arvidsson.

Museets värde – vad Härryda går miste om

Klas Grinell är utvecklingsledare på kulturförvaltningen i Göteborgs stad, han har i en nyligen utgiven rapport undersökt hur man kan belägga museers värde. Han menar att museer är en viktig del i att skapa tillitsfulla och välmående samhällen. Och att de också bidrar till en orts attraktionskraft och stadsutveckling.

ANNONS

– Att ha institutioner som museer skapar mervärden i sociala effekter – att folk känner välbefinnande. Och om man tycker ens invånare behöver mer sånt så är museer ett kostnadseffektivt investering, säger Klas Grinell och fortsätter

– Vi alla strävar efter välbefinnande, och välbefinnande handlar om att på djupet känna sammanhang och mening. Och tillhörighet är en viktig dimension för att känna mening och därmed välbefinnande. Och man kan se att det korrelerar med större engagemang i lokalsamhället, berättar Klas Grinell och menar att museer just kan bidra till att skapa känsla av sammanhang och tillhörighet.

Finns det ekonomiska värden att vinna om Härryda skulle ha ett museum?

– Det blir snarare besparingar i andra kostnader som att möta hälsoproblem och andra problem som kan uppstå med minskat engagemang i ett lokalsamhälle. Men det är ju ingen ”quick fix”, många av de effekterna syns först efter lång tid.

Så det kan inte generera en ekonomisk vinning för besöksnäringen?

– Det kan det ju göra, kulturbesökare tenderar ju att stanna längre och då spenderar de ju mer pengar, säger Klas Grinell.

"De har ingen susning om platsen de flyttat till”

Karl Arvidsson på Mölndals stadsmuseum är också Mölnlyckebo och han är inne på ett liknande resonemang som Klas Grinell. Han tror att Härryda skulle gynnas av ett museum likt Mölndals:

ANNONS

– Jag tror man skulle tjäna på att känna till platsens historia. Exempelvis att det funnits textilindustri i Mölnlycke eller hur det kommer sig att det finns en flygplats i Landvetter. Jag tror ett museum skulle kunna berätta hur det blivit som det blivit i kommunen, säger Karl Arvidsson och berättar att många av hans grannar i Mölnlycke är inflyttade utifrån:

– Det är ju en inflyttningskommun och många har ingen susning om platsen de flyttat till och det finns ett värde av att ha en susning om orten man bor i. Tänk på barnen som växer upp på en plats, de förtjänar att inte vara historielösa, säger han och lyfter samtidigt fram att Härryda har viktiga verksamheter som Mölndal saknar:

– Jag kan förstå att man inte drar igång ett museum hur som helst, det kräver en ordentlig förstudie och det kostar att starta ett museum. Men det är ju att skapa känslan av samhörighet och minne för en plats, det har ett högt värde. Sedan tycker jag kulturhusen är jättebra i Härryda – ett museum skulle addera till det värdet.

Så finns det något negativt eller riskfyllt med att starta ett museum i Härryda? Klas Grinell igen:

ANNONS

– Har man ett kulturarv att förvalta så är det en kostnad naturligtvis men de allra flesta kommuner har byggnader och inventarier som är kulturarvsklassade på olika sätt så då handlar det ju bara om att man valt att paketera det man har i ett museiformat. Då skulle jag vilja påstå att man bara har att vinna på att göra det.

LÄS MER:Ultracyklisten Jimmy Rönn har vunnit VM-guld i Polen

LÄS MER:Turismen ökar i Härryda – högsta noteringen någonsin 2022

LÄS MER:Personer slet ut en man ur taxibil – misshandlades

ANNONS