Så mycket stöd får partierna i Härryda kommun

Kommunfullmäktige i Härryda kommun väntas under torsdagen klubba igenom nästa års partistöd. Valresultatetet innebär inte bara omfördelat inflytande utan också omfördelning av pengar.

ANNONS
|

Socialdemokraterna var det parti som tog störst kliv uppåt i kommunvalet i Härryda och knep fjorton mandat i kommunfullmäktige jämfört med tidigare tio platser. Fler mandat innebär inte bara större möjlighet att påverka utan också mer i partikassan. Det kommunala partistödet som årligen tilldelas partierna i fullmäktige är i direkt relation till antalet mandat. Nästa år kommer Socialdemokraterna håva in 336 000 kronor, en ökning med drygt 100 000 kronor jämfört med 2022. Kristin Arplöw är ordförande för Socialdemokraterna i Härryda.

– Det är en stor fördel att ha ett gott partistöd. Det handlar om att nå ut, det kostar mycket mer att vara i opposition, man får vara påhittig för att nå ut.

ANNONS

Vad kommer de här pengarna gå till?

– Utbildning av medlemmar och annonsering. Så köpa annonser eller litteratur och föreläsningar.

M ökar trots förlorat mandat

Moderaterna backade från tretton till tolv platser i fullmäktige. Vad gäller partistöd är dock slutsiffran nästintill densamma. Moderaterna mottar 294 000 kronor under 2023, en ökning med drygt 4 000 kronor jämfört med föregående år.

Tredje största partiet Sverigedemokraterna gick fram med två mandat, från sju till nio platser. I partistöd blir det en ökning med 60 000 kronor där slutsumman landar på 231 000 kronor.

Liberalerna backar

Flera av de mindre partierna backar däribland Liberalerna som förlorade hälften av sina mandat. Fyra stolar blev två i fullmäktige. I pengar innebär det en minskning till 84 000 kronor jämfört med 115 920 kronor 2022. Anders Halldén är ordförande för Liberalerna i Härryda.

– För oss är det väldigt mycket pengar vi förlorar, så det bekymrar oss lite grann. Men man ska komma ihåg att merparten av vårt arbete är helt ideellt.

Hur påverkar detta er verksamhet?

– Det kommer bli färre annonser och utskickade flygblad från vår sida. Men vi får ta igen med ideella krafter och skicka insändare istället.

Inflationen pressar upp partistödet

Partistödet utgår från prisbasbeloppet som i sin tur baseras på det allmänna prisläget. Beloppet räknas fram av Statistiska centralbyrån (SCB) och fastställs av regeringen. Prisbasbeloppet har successivt stigit över åren men har gjort ett drastiskt hopp från 48 300 kronor 2022 till 52 500 kronor 2023, en ökning med 4 200 kronor. Vilket är den största ökningen sen 1991. Den drastiska ökningen kan förklaras av den kraftiga inflationen.

ANNONS

LÄS MER:Så röstar de västsvenska riksdagspolitikerna i kritiserad grundlagsändring

LÄS MER:Vem betalar för detaljplanen på Bocköhalvön?

LÄS MER:När Sven-Bertil Taube kom till Hindås

ANNONS