Så förbereder du din trädgård inför hösten: ”Plantera nu”

Våren är för många förknippad med starten på påtandet i trädgården. Men det finns flera fördelar med att börja förbereda för nästa år redan nu.
– Det här en väldigt bra tid att börja plantera, säger Marie Skoog, som är trädgårdsarkitekt.

ANNONS
|

Många är av uppfattningen på att det är under våren som planteringssäsongen drar igång. Men våren kan vara väldigt torr, som den varit i år, menar trädgårdsarkitekten och Mölnlyckebon Marie Skoog.

– Och då är det ju risk för att växterna inte klarar sig om man inte är jätteduktig på att vattna och fixa med dem. Och det kan ju bli vattningsförbud, så som det blev i sommar. Så hösten är egentligen en bättre tid. Vid den här tiden sköter vädret det lite själv.

Det finns alltså flera anledningar till varför det kan vara läge att ”tjuvstarta” nästa års trädgårdsfixande redan under september månad, förklarar hon.

ANNONS

– Nu är det svalare i luften, växterna är mer i viloläge. Det är därför lättare att flytta runt dem, och dela sådana som blivit för stora, de är inte lika känsliga. Det är också fuktigare både i luft och jord. Planterar du växterna nu så har de hunnit etablera sig till nästa vår. Och då kan de verkligen komma med full kraft. Och, då ligger man litet ett steg före faktiskt. Vill man designa sin trädgård, är höst och vintern bästa tiden, för då står man startklar till nästa år.

”Finns ingen anledning att vara hysterisk på våren”

För att sprida informationen om fördelar med att höstplantera är det även flera blomsterbutiker i landet som har börjat med kampanjen ”Stora planteringsveckan”.

Den känner Marie Skoog till.

– Visst är det för att jämna ut säsongen lite. Det finns ingen anledning att vara hysterisk på våren med planteringarna. Jag har egentligen inte heller tänkt på det för än jag började plugga till trädgårdsarkitekt.

Hon fortsätter:

– Så länge det inte är tjäle i marken kan man plantera det mesta. Det är egentligen bättre att man sprider ut planteringen lite över året. Dels kan det vara så att du får tag i finare plantor och dels är det väldigt skönt att vara ute vid den här tiden, när det inte är så varmt. Hösten är fantastiskt.

ANNONS

Hur ska man tänka, kan man använda frön eller är det plantor som gäller?

– Inte frön. Det tar för lång tid, och hinner inte bli gro färdigt och växa till sig innan det blir frost. Spenat och ruccola som är snabba och kan trivas i kallt väder kan man möjligen så fortfarande. Bienner, som är tvååriga sommarblommor, där kan vissa gro och överleva, men det är ju undantag.

En annan sak att tänka på är att växter som inte fäller sina blad, utan är gröna året om, inte heller är ett bra alternativ för alltför sen höstplantering.

– Eftersom de är gröna hela vintern så behöver de etablera sig innan tjälen kommer.

Perenner, som kantnepeta och trädgårdsnäva, träd och buskar är exempel på växter som kan planteras nu. Annars är det inte alltför mycket att tänka på för de planteringssugna.

– Använd bara den jorden du har. Visst, du kan jordförbättra lite, gärna med trädgårdskompost och sådär, men egentligen behövs inte extra näring, i alla fall inte mycket kväverik näring.

Vad tänker du annars, är det enklast att plantera i kruka eller i rabatt?

– Om man vill man ha en hyfsat lättskött trädgård så skulle jag inte rekommendera krukor. Det är lustigt för många tror att det är tvärtom. Men jag lovar att en plantering i marken är mycket enklare att ha att göra med än krukplanteringar. För där måste du vattna, göda och hålla på hela tiden. Du kan lägga mycket mindre tid och arbete på växter som planteras i marken, än i kruka.

ANNONS

LÄS MER:Hon bytte bana från bilar till växter: ”Ville vara mer kreativ”

LÄS MER:Sex och satan poppis – här är regskyltarna som är förbjudna

LÄS MER:Hundratals missade medicineringar och signeringar på Hjortens gruppbostad

ANNONS