Sex och satan poppis – här är regskyltarna som är förbjudna

BITCH, FYFAN och FUCK – vad har de orden gemensamt? Jo, alla är önskemål på personliga registreringsskyltar som Transportstyrelsen har förbjudit.
Allt fler förslag nekas, men några av Härrydabornas önskemål har blivit godkända.

ANNONS
|

Varje år får Transportstyrelsen in önskemål från bilägare som vill glida omkring med egendesignade registreringsskyltar på sin bil.

Sajten Newsworthy har sammanställt förra årets ansökningar om personliga registreringsskyltar i Härryda och övriga länet.

Totalt 634 personliga skyltar godkändes i Västra Götaland varav 13 i Härryda. Av dessa var åtta helt nya och fem av dem var förlängningar av redan existerande skyltar.

LEVLIV1, SNUGGA och KLASSE är exempel på regskyltar som man kan se på Härrydas vägar och gator.

De förbjudna orden – sex, svordomar och djävulen

Men långt ifrån alla förslag som har skickats in till Transportstyrelsen genom åren har fått godkänt. Varje år avslås ungefär 200 önskemål.

ANNONS

Newsworthy har gått igenom alla förslag som blivit avslagna sedan 2009 till mars i år.

Många av de förbjudna orden kretsar kring svordomar, sex och satan. FUCK, 666 och FAN är några av dem.

– Svordomar och könsord är vanliga. De flesta kombinationer med 666 får också avslag. Det kan man tycka är lite konstigt, men då ska man komma ihåg att andra religiösa budskap – som JESUS och GUD – också avslås, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen, till Newsworty.

De personliga skyltarna ger upphov till många kreativa stavningar. Till exempel skrivs orden baklänges, på svengelska eller så byts bokstäverna ut mot liknande siffror.

– Det händer absolut att vi blir överraskade av varianter. Man är inte alltid på topp, och en variant på ASSHOLE baklänges slank nästan igenom. Men det är klart att man får rutin efter ett tag, säger Daniel Augustini.

Personliga registreringsskyltar

Sedan 1988 kan bilägare skaffa en personlig registreringsskylt.

Vid årsskiftet fanns cirka 25 000 personliga skyltar i Sverige, varav 19 000 i trafik.

En skylt kostar 6 200 kronor och är giltig i tio år, men kan förlängas efter en ny prövning. Pengarna går till Skyltfonden, och finansierar trafiksäkerhetsprojekt.

Skylten måste ha minst två och max sju tecken. Den kan innehålla alla tecken i svenska alfabetet, mellanrum och siffror men får inte se ut som ett registreringsnummer. Dessutom får skylten inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet.

LÄS MER:Superpolisbilen ser allt – den avancerade tekniken på väg till Härryda

LÄS MER:Nu skärps reglerna för A-traktorer – det här gäller

LÄS MER:Då finns det fler parkeringar i Mölnlycke centrum

ANNONS