Rotary i Härryda arrangerar språkresa på räls till Stockholm

Tidigt på tisdag morgon rullar ett tåg mot Stockholm med en grupp elever i svenska och deras färdkamrater – som förhoppningsvis lär känna varandra genom att prata svenska.
– Det är ett bra sätt för mig att lära mig bättre svenska och jag hoppas att jag träffar nya vänner, säger Mahzad Hedayati.

ANNONS
|

Britt Nedestam är pensionerad SFI-lärare och numera president i Landvetter Råda Rotaryklubb.

På sitt tidigare jobb arrangerade hon tågresor till Stockholm för att hennes elever skulle få möjlighet att prata med svenskar i lugn och ro och dessutom få en dos samhällsorientering på köpet. Konceptet var lyckat, och hon tog med det som förslag till den lokala Rotarystyrelsen.

I morgon bär det av för sjätte gången. Väl framme i Stockholm får de nio eleverna och deras reskamrater besöka riksdagen och Nationalmuseum.

– Riksdagen är jätteviktigt, att man förstår hur Sverige styrs. Museet är också intressant för att det är kultur, säger Britt Nedestam.

ANNONS

Kravet på att få åka med är att personen behärskar svenska på motsvarande de två högsta nivåerna av SFI.

Intresset för resan har varit stort och eleverna ser fram emot det, enligt Nedestam.

– De tycker det ska bli jättespännande. De flesta av eleverna har inte varit i Stockholm.

Eleverna i gruppen kommer bland annat från Afghanistan, Turkiet, Ungern och Sudan. Åldersmässigt varierar det mellan 18 och 59 år. De flesta bor i Härryda kommun och några strax utanför.

”Det är fantastiskt!”

En av de som ska åka med är Mahzad Hedayati, 31, från Iran. Hon studerar till barnskötare med hjälp av språkstöd i Mölnlycke.

– Jag kanske är lite nervös för att jag inte ska förstå men jag kan använda Google Translate om jag inte förstår. Det här är en bra chans för mig att lära mig svenska och jag är intresserad av att få information om politiken och riksdagen och hur det funkar, säger hon.

Hon har bott i Sverige i två och ett halvt år tillsammans med sin man. För att ta till sig språket i vardagen har hon olika metoder.

– Jag kollar Youtube och pratar med äldre människor. Om jag inte förstår frågar jag och jag skriver och repeterar för mig själv varje dag ungefär, säger hon.

ANNONS

Hennes modersmål är persiska – som skiljer sig mycket mot svenska.

– När du ska säga till en annan person till exempel en chef eller viktig man eller kvinna säger du han, hon och du. I persiska måste du först säga ett viktigt ord som visar på respekt och sedan säger du vad han eller hon heter.

Det svåraste med att lära sig svenska är grammatiken. Och att skriva, tycker hon.

Vad tänker du om att du ska åka på resan i morgon?

– Det är fantastiskt!

En av volontärerna är den frilansande reportern Bosse Hansson.

– En kompis till mig är med i Rotary och tipsade mig för att han tyckte att det skulle passa mig, säger han.

Han tror att upplägget med att sitta ner och prata på ett tåg är bra för lärandet.

– Om man håller på att lära sig ett språk är ju det enda sättet att bli bättre att lära sig är att prata. Nu blir det givna förutsättningar att den som går och lär sig vet att den ”får” prata med oss volontärer en hel dag och då blir det nog lättare att slappna av, säger han.

Varför åker du med?

ANNONS

– För att jag tycker att det är en bra idé och det kan vara spännande för mig själv också. Jag har nog inte varit i riksdagen på 15 år. Dels känns det som ett bra sätt att få ”hjälpa till”.

LÄS MER:Julpyssel och tomtebesök på Råda Rum i Mölnlycke

LÄS MER:MP-förslaget: Utred legalisering av dödshjälp i Sverige

LÄS MER:Färdtjänst kan bli svårare att boka i jul- och nyår

ANNONS