MP-förslaget: Utred legalisering av dödshjälp i Sverige

Schweiz, Nederländerna och Luxemburg har det. Miljöpartiet vill att Sverige blir nästa land att införa dödshjälp i någon form. Janine Alm Ericson, som representerar Härrydas valkrets i riksdagen, föreslår i en ny motion att en utredning ska undersöka förutsättningarna för dödshjälp.

ANNONS
|

En av de som propagerat för rätten att själv bestämma hur personer med obotliga, dödliga sjukdomar ska möta döden vid slutet av sitt liv var författaren och före detta näringslivschefen Björn Natthiko Lindeblad. Efter att ha blivit diagnosticerad med nervsjukdomen ALS, som även ishockeylegendaren Börje Samling gick bort i för några dagar sedan, valde Lindeblad i början av året att ända sitt liv. Lindeblad talade öppet om rätten till dödshjälp och föreslog att en sådan lag skulle kunna heta Lex Natthiko.

Miljöpartiet har tidigare tagit ställning för dödshjälp. Nu lägger Janine Alm Ericson tillsammans med två övriga partikollegor i riksdagen Nicklas Attefjord (MP) och Annika Hirvonen (MP), en ny motion under den så kallade allmänna motionsperioden. Alm Ericson representerar Västra Götalands västra valdistrikt, där Härryda ingår.

ANNONS

– Det behöver tas fram mer information och mer kunskap om dödshjälp. Vi vill naturligtvis se hur det skulle vara möjligt att ha mer inslag av dödshjälp i Sverige om det skulle visa sig att det låter sig göras rättssäkert och att människor känner sig trygga i vården, berättar Janine Alm Ericson för Härryda-Posten.

Dödshjälp, det vill säga att antingen aktivt hjälpa patienten att ända sitt liv eller att genomföra handlingen som leder till patientens förtida död, är inte tillåtet enligt svensk lagstiftning. Däremot får läkare avbryta livsuppehållande behandling då patienten inte längre svarar på behandlingen och då fortsatt vård endast innebär ett förlängt lidande.

Dödshjälp är en kontroversiell fråga

Frågan är kontroversiell. Bland annat Sveriges Läkarförbund är i grunden negativt inställd till dödshjälp i sina olika former, men skriver på sin hemsida att förbundet är ”positivt till en allsidig debatt och en nyanserad belysning av frågan.”

Under förra året genomförde Läkarförbundet en enkät som sändes ut till 6 800 medlemmar för att ta reda på deras inställning till dödshjälp. Av de drygt 3 300 som svarade menade fyra av tio att de var positiva till legalisering av dödshjälp. En tredjedel av negativa medan en fjärdedel valde svarsalternativet ”Jag vet inte”.

I dag finns dödshjälp i olika former i ett 20-tal länder. Janine Alm Ericson har inte själv genomfört studiebesök i något av länderna för att ta reda på mer om hur det fungerar, men säger att det är dags att Sverige undersöker förutsättningarna för införande även här.

ANNONS

– Det finns andra länder som har dödshjälp och Miljöpartiet tycker att det är dags att vi tar ett ordentligt grepp om frågan.

Ytterst är det en fråga om egenmakt, menar miljöpartisten.

– Som individer ska vi ha så mycket kontroll och inflytande över våra egna liv som möjligt. Men dödshjälp är ett fråga där vi inte har det. Man kan inte säga, fast man är svårt sjuk och är i sista stadiet av livet, att man vill slippa att genomlida en sista svår och smärtsam fas. Det är väldigt många som efterfrågar den rätten. Och då finns det ett glapp mellan vad människor efterfrågar och vilka möjligheter som finns idag.

Miljöpartiet har inte tagit ställning till samvetsfrihet för läkare

2017 utredde Statens medicinsk-etiska råd frågan om dödshjälp i en rapport.

Ett av de mer vanligt förekommande argumenten mot dödshjälp är att personer inte längre skulle kunna förmedla om de ångrat sig, om de förlorat motorisk kontroll över sin kropp och därmed inte kan kommunicera. Janine Alm Ericson tillstår att det är en komplex fråga.

– Har man en sjukdom som ALS eller cancer som man vet kommer leda till döden inom en ganska snar framtid har man nog tänkt igenom det väldigt, väldigt noga innan man yttrar att man vill avsluta sitt liv. Att man då skulle ångra sig när man mår ännu sämre än vad man gjorde då man tog beslutet, är väldigt osannolikt. Men det är därför vi vill utreda frågan. Det här är väldigt komplext.

ANNONS

Huruvida svenska läkare skulle kunna beviljas samvetsfrihet, det vill säga rätten att avstå att hjälpa dödligt sjuka patienter med att ända sina liv, har Alm Ericson inte tagit ställning till.

– Så långt har vi inte kommit, men det är en sådan sak som utredningen också får titta på. Där har vi ingen fast åsikt.

Vill själv ha möjligheten

Hur hade du själv agerat om du skulle hamna i en situation med en dödlig sjukdom. Skulle du vilja ha rätten till dödshjälp?

– Det är en svår fråga eftersom det är en otroligt svår situation att sätta sig in i. Det är nästan omöjligt att säga om man kommer vilja det eller inte, för det beror på så många olika faktorer. Men om jag hamnade i den situationen och skulle vilja ha hjälp, då skulle jag vilja att möjligheten fanns.

Vänd dig hit om du mår dåligt

SOS Alarm 112

Ring alltid 112 vid akut läge eller tankar på självmord. Det går också att be om att prata med jourhavande präst alla dagar mellan 21:00-06:00.

Mind Självmordslinjen 90101

Föreningen Mind har en stödlinje för personer med självmordstankar. Linjen är öppet dygnet runt. Ring 90101.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivningen kan berätta var du vid behov hittar närmsta psykiatriska akutmottagning. Ring 1177.

LÄS MER:Julpyssel och tomtebesök på Råda Rum i Mölnlycke

LÄS MER:Härryda Hockey J20 är klara för spel i juniorettan

LÄS MER:Nytt nymmer av Härryda-Postens e-tidning

ANNONS