Politiker självkritisk om för stora barngrupper i Härryda

Hälften av barngrupperna i Härrydas förskolor har fler barn än vad Skolverket rekommenderar. Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden med ansvar för förskolorna, erkänner att politiken har misslyckats och välkomnar lagstiftning.
– Politiken lyckas ju inte. Då är det bra om det blir ett krav.

ANNONS

Sju av tio barngrupper är större än rekommenderat i Härryda. Så löd rubriken på det pressmeddelande som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund skickade ut i slutet av förra veckan.

Men i själva verket omfattar de 71 procenten endast de barn som är placerade i åldersindelade grupper. Grupperna med barn i blandade åldrar ingår inte i statistiken. Och i just Härryda kommun är endast 51 procent av alla barngrupper åldersindelade. Siffrorna baserar sig på statistik från Skolverket över 2021 års barngrupper.

Det betyder ändå att hälften av de åldersindelade grupperna överskriver Skolverkets rekommendationer. Det, menar de två lärarfacken, gör att Härryda kommun har en av de högsta andelarna i landet med större åldersindelade barngrupper än vad Skolverket rekommenderar.

ANNONS

Minska barngrupperna

Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden i Härryda kommun vars ansvarsområde innefattar utbildningsfrågorna, menar dock att det finns utsikter för viss bättring framöver. I den föreslagna budgeten som föreslås antas på kommunfullmäktige i november finns satsningar för att minska barngrupperna.

– Denna gången har vi fått igenom att i barngrupper mellan 1–3 år ska det vara mindre storlekar.

Kornevik Jakobsson säger att från politikens sida har förvaltningen ombetts ta fram förslag om kostnader för att inte ha fler barn än vad Skolverket rekommenderar.

– Då vill vi börja med de små barnen och sen fortsätta med de stora barnen, säger Kornevik Jakobsson.

Men välfärdsnämndens ordförande menar samtidigt att det är rektorerna som har ansvar för verksamheterna och därmed för storlekarna på barngrupperna.

– På nåt sätt är de ju nöjda med detta, säger hon och fortsätter:

– Jag vill inte ha det så. Jag vill att det ska vara färre barn i barngrupperna.

Hade politiken kunnat gör något annorlunda för att undvika den uppkomna situationen med för stora barngrupper?

– Ja, det hade vi säkert. Vi hade kunnat lagt ännu mer pengar, men det handlar inte om pengar. Det handlar om hur man prioriterar och professionen verkar tycka att de gör det på ett bra sätt.

ANNONS

”Politiken lyckas ju inte”

Att lärarfacken kräver att riksdagen bör lagstifta om barngruppernas maxstorlek får uppbackning av Maria Kornevik Jakobsson.

– Det tycker förmodligen inte mitt parti, men jag tycker att det är bra, säger hon och fortsätter:

– Det är nog det enda som jag vill att staten ska styra i de här frågorna, eftersom vi inte har lyckats. Politiken lyckas ju inte. Då är det bra om det blir ett krav. Om inte vi tar hand om ungarna, så blir det heller inte så bra framöver.

Samtidigt, poängterar Maria Kornevik Jakobsson, är det inte bara i Härryda som barngrupperna är för stora. Det är förvisso sant. Men när det kommer till de 71 procenten av de åldersindelade barngrupperna som har fler barn än riktlinjerna anger, är det betydligt högre än riksgenomsnittet på 48 procent.

Värt att nämna i sammanhanget är dock att Härryda dock har en högre andel personal med förskollärarexamen än snittet i både Västra Götaland och i riket som helhet. Här har 53 procent godkänd examen, i jämförelse med 40 procent i Sverige och 44 procent i Västra Götaland.

LÄS MER:Polis på väg till jobbet fick stanna fortkörande Härrydabo

LÄS MER:Delade meningar om framtida simhall i Härryda

LÄS MER:Landvetter IS och Landvetter IF 2003 diskuterar sammanslagning

ANNONS