Polis bosatt i Härryda misstänks för våldtäkt – riskerar avsked

En polis bosatt i Härryda kommun står åtalad för att ha våldtagit en ung kvinna på västkusten för några år sedan. Nu riskerar polisen att få sparken.

ANNONS
|

En polis åtalades i våras för våldtäkt och misstänks för att ”med våld och tvång” ha utfört sexuella handlingar mot en ung kvinna. Detta ska ha inträffat när polisen patrullerade på västkusten.

– Det här sker utanför arbete, på mannens fritid, sa Jim Westerberg, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren i våras till TT.

Nu har polisens ansvarsnämnd, i ett yttrande till domstolen, meddelat att polisen kommer att avskedas om han fälls för brottet.

”Våld och tvång”

Enligt åtalet ska mannen ”med våld och tvång” ha genomfört sexuella handlingar med målsäganden som är jämförbara med ett samlag. Han ska även ha tvingat henne till oralsex.

ANNONS

Händelsen ska ha skett under sommaren 2016, i en kommun på västkusten, men har anmälts först långt senare. Trots det bedömer åklagaren bevisläget som gott. Bland annat ingår förhör med flera vittnen samt sms-meddelanden.

– Det finns forskning och statistik på när man får framgång i rätten, och en framgång hos domstolar är om målsägaren reagerar och agerar i anslutning till gärningen och berättar vad som hänt. Det har skett i det här fallet. Så det ser jag som starkt i detta, säger Jim Westerberg.

Den misstänkte polisen förnekar brott.

LÄS MER:Mördaren från Landvetter blev styckmördad – skildras i ny dokumentär

LÄS MER:Polis på väg till jobbet fick stanna fortkörande Härrydabo

LÄS MER:Polis körde rattfull – stoppades av kollega

ANNONS