Före detta polisen ville undvika fängelsestraff, men hovrätten fastslår tingsrättens dom.
Före detta polisen ville undvika fängelsestraff, men hovrätten fastslår tingsrättens dom. Bild: Hampus Eklund

Polis körde rattfull – stoppades av kollega

Den dåvarande polisen skulle köra från sitt hem i Härryda kommun till Göteborg. Problemet var att hen var rejält berusad. Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer till fängelse.

ANNONS
|

Det var i januari i år som personen skulle hämta upp en bekant. Men problemet var att hen var kraftigt berusad.

– Jag kommer aldrig att köra rattfull igen, men jag fattade det enormt dåliga beslutet att sätta mig i bilen, säger polisen senare i förhör.

Personen som bor i Härryda kommun har jobbat som polis i Västsverige. Vid tiden för händelsen var hen tjänstledig, enligt förundersökningen.

Tog R40 mot Göteborg

Trots att hen hade druckit både vin och öl satte hen sig i bilen och tog R40 in mot Göteborg. På vägen fattade en av medtrafikanterna misstankar. Körningen beskrivs som ryckig, över heldragna linjer och med oväntade hastighetsökningar.

ANNONS

”Bilen körde över heldragen linje och började köra väldigt snabbt,” står det i vittnets redogörelse från förundersökningen.

Medtrafikanten kontaktar polisen, och blir ombedd att följa efter bilen tills dess att polis kan ansluta.

Slog in rutorna

Polispatrullen möter upp när bilen stannat utanför akutmottagningen. De slår på blåljuset och kliver ur. När bilen börjar köra rusar polispatrullen efter:

– Jag laddar upp och slår min batong igenom förarrutan. Rutan går sönder men då bilen fortsätter att rulla så laddar jag på ett nytt slag och slår igenom sidorutan bak också, säger patrullen i avrapporteringen.

Först då stannar hen, chockad över den plötsliga smällen och överraskad av hela situationen.

Blev ”livrädd”

Den före detta polisen beskriver händelsen som omtumlande.

– Det bara smäller, jag blir chockad, livrädd, fattar ingenting, säger hen i förhör.

Hen får blåsa i polisens sållningsinstrument, vilket ger ett positivt resultat. Blodproverna, som kan tas på plats av ambulanspersonal, visar senare på en promillehalt på 2,26.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1 promille.

En månads fängelse

Tingsrättens dom föll i maj och polisen dömdes till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Personen blev också av med jobbet.

Personen överklagade för att slippa fängelsestraff. Men Hovrätten för västra Sverige, som har prövat ärendet, går på samma linje som tingsrätten.

ANNONS

I motiveringen står att det egentliga straffvärdet för den höga promillehalten bedöms ligga på två månaders fängelse. Men en månads fängelsetid anses rimlig med hänsyn till att hen förlorat sin anställning.

Den dömde före detta polisen har också i förhör berättat att hen har haft vissa problem med sin alkoholkonsumtion och sökt behandling för det, något som rätten tagit hänsyn till när den satt påföljd.

LÄS MER:Misstänkt knivbrott i Hindås

LÄS MER:Allt fler skadas av hundar: ”Viktigt att bygga förtroende och tillit”

LÄS MER:Man utsatt för bilstöld – spårade den med GPS

ANNONS