Pickleball – racketsporten som kan ta över världen har landat i Landvetter

Sjöholmsparken i Landvetter står sedan ett knappt år tillbaka som ett alternativ för den som vill spela tennis, boule eller padel. Men i år blev även den senaste banan på anläggningen klar. Nämligen pickleballbanan.

ANNONS
Locationsjöholmsparken|
|

Det är Henrik Björklund som tillsammans med kollegorna Jon Läbom och Jonas Cronander har dragit igång ett slags aktivitetscenter bredvid den östra delen av Landvettersjön.

– Vi hade en idé om att öppna en utomhusanläggning med olika sporter, säger Henrik Björklund.

Av kommunen fick de snabbt ett ja. Men processen dröjde då det var en privatperson som hade problem med bygglovet.

– Det tog ganska lång tid, nästan två år, säger Henrik Björklund.

Ett centrum för racketsporter

De driver padelskola och har ett samarbete med Landvetter Tennisklubb. Men nu har de även utökat med ytterligare en racketsport: pickleball.

Pickleball är en sport som går relativt fort. För det neutrala ögat ser det ut som stora pingisrack med en innebandyboll, på en plan som ser ut att vara tennisaktig, fast mycket mindre.

ANNONS

– Det är egentligen en exakt kopia av en badmintonplan, säger Nicolas Brulay, eldsjäl inom pickleball.

Och det finns flera aspekter som gör det intressant även ur en affärsmässig syn.

– Det får ju plats ungefär tre pickleballbanor på en tennisbana. Så runtom i världen, och främst i USA, så är det många som bygger om tennisbanor till pickleballbanor, säger Niclas Buray.

Racket kostar mellan 800 och 2 000 kronor men ser ut att hålla lite längre än andra racketar. Ytan är hård och oftast gjord av kompostmaterial. Det påminner om ett pingisrack utan gummi, men till storleken ser det mer ut som ett badmintonracket.

– Jag tycker de håller ganska bra jämfört med andra racketsporter. Om man inte är proffs så håller det nog i några år, säger Nicolas Brulay.

Pickleball är en sport för alla

Det går att spela singel eller dubbel, och det är först till elva som gäller. Men poäng tilldelas bara när det är en själv som servar. Sedan finns det också ett förbudet område som kallas “köket”. Det är den första rutan närmast nätet. Där inne måste bollen studsa innan den får slås tillbaka. Ganska simpla, klassiska racketregler helt enkelt. Och det är också därför sporten attraherar.

– Det är en tillgänglig sport, lite som padel. Tennis är ju väldigt svårt, medan pickleball spelar många äldre, menar Henrik Björklund.

ANNONS

Det är just den där tillgängligheten som gör att det lockar även för en aktiv utövare som Nicolas Buray.

– Jag tycker om att det fungerar att spela för alla. Om man kan spela strandtennis så kan man spela pickleball. Sedan tycker jag om att det är väldigt taktiskt också, säger han.

Till och med så mycket att Henrik Björklund själv provat på, trots att han inte har någon långvarig bakgrund inom racketsport.

– Jag spelade fotboll och innebandy, så jag har alltid hållit på med idrott. Men jag drog igång med padel när det kom för några år sedan, säger Henrik Björklund.

Många tror att sporten kan komma att växa och att det finns en möjlighet för en boom likt den som padeln gick igenom i Sverige för några år sedan. Men oavsett hur snabbt det går så är i alla fall Henrik Björklund, Jonas Cronander och Jon Läbom bland de första på bollen.

LÄS MER:Angelica Meurk vid Starkare Crossfit tipsar om hur du bäst klarar av träning i värmen

LÄS MER:Sinclairs dansskola tar över Friskis och Svettis lokaler i Mölnlycke

LÄS MER:Trots överetablering – padeldöden kommer inte till Härryda

ANNONS