Angelica Meurk vid Starkare Crossfit tipsar om hur du bäst klarar av träning i värmen

Behöver man äta annorlunda? Krävs det mer vatten? Finns det något som man bör undvika? Angelica Meurk på Starkare Crossfit i Mölnlycke svarar på frågorna vi alla undrar över när det kommer till träning i värmen.

ANNONS
|

Angelica Muerk är instruktör på Starkare Crossfit som hon driver tillsammans med kollegan Bernice Wellsted i företagsparken i Mölnlycke.

Hennes roll av personlig tränare-karaktär har utvecklats med åren, men Meurk har personligen alltid varit intresserad av träning på ett eller annat sätt.

– Jag har alltid ridit. Men när jag slutade med det så fanns det mycket tid över och då lade jag mycket tid på gymmet. Och efter ett tag så kom jag in på crossfit, säger Angelica Meurk.

Crossfit är en träningsform som innebär ett slags gympass där de utövande tränar i grupp medan de tar hjälp ifrån instruktörer. Det är hela kroppen som tränas och innefattar allt från repklättring till rep till bänkpress.

ANNONS

– Fokus ligger på att bli bättre på övningarna, att orka lyfta mer. Det blir inte så stor kroppsfixering utan man fokuserar mer på resultat. Sen kommer kroppen också som en bonus, säger Angelica Meurk.

Tänk på när du tränar utomhus vid varma temperaturer

För hennes del så sker de flesta av träningspassen även i crossfitlokalen som hon själv instruerar i. Men inte samtidigt som besökarna.

– Nej, vi kör genomgångar och hjälper dem. Men meningen är inte att de ska göra det som vi gör, säger Angelica Meurk.

Men hur var det då med att flytta träningen ut i naturen under sommarhalvåret? För Angelica Meurk finns egentligen bara ett rätt svar: nämligen löpning.

– Om jag skulle träna ute så kör jag löpning. Det är supereffektivt och jag gillar trail i skogen.

Träningen kan optimeras med hjälp av andra faktorer. Det handlar inte nödvändigtvis om vad man stoppar i kroppen. I stället är det två andra förutsättningar som hon tänker på främst.

– När det är här såhär varmt ute är det viktigt att man undviker de tiderna som är varmast. Mellan 11:00 och 15:00 så skulle jag undvika att träna. Sen är det viktigaste sömnen. Att gå och lägga sig i tid. Vilket kan bli lite motsägelsefullt för det är bra att träna sent, men en bra natts sömn gör mer än att man ätit och druckit bra, säger Angelica Meurk.

ANNONS

Sportdryck är inte för alla

Med det är givetvis så att maten är viktig också. Men när det kommer till att träna, både i värmen och överlag, är det enligt Angelica Meurk viktigt att inte äta för tätt inpå träning. Och om man prompt måste stoppa i sig något så är det snabba kolhydrater som gäller.

– Det bästa är torkad frukt, till exempel torkad mango och ananas. Annars kan det vara bra med de klassiska sportdryckerna för de har lite salt i sig också, och det innehåller elektrolyter som är viktigt för oss.

Så det är lite av en myt att sportdrycker inte är bra för en?

– Lite. Men för gemene man som svettas måttligt och kör ett lugnt pass på 45 minuter så är det inget som är bra. Men om man springer en längre tid eller svettas väldigt mycket – då kan det vara väldigt bra med sportdryck för att orka med löprundan, menar hon.

Sportdryckerna och andra former av snabba kolhydrater kan alltså enligt Angelica Meurk hjälpa till när det känns som kroppen inte riktigt orkar. Men hon gör ingen större skillnad på om det är ute i värmen eller om det är under normala förutsättningar. Något som hon dock menar definitivt påverkar en är snabba svängningar i värmen.

ANNONS

– Alla är ju olika och påverkas olika mycket. Men det man vet är att om det blir väldigt varmt snabbt, och kroppen inte hinner ställa om, så kan det vara lite tuffare i värmen.

Hon säger också att det kan vara bra att dricka lite mer än normala mängder om man vill ut och springa och vet att det kommer att vara otroligt varmt.

Kan en proteinbar hjälpa?

– Nej, det skulle jag undvika. Behöver man äta något är det som sagt snabba kolhydrater som torkad frukt eller godisnappar. En bar hade inte hjälpt en för det finns fett i dem. Och det kan göra att man behöver avbryta sin löprunda för att gå på toaletten, säger Angelica Meurk.

LÄS MER:Sinclairs dansskola tar över Friskis och Svettis lokaler i Mölnlycke

LÄS MER:Mölnlyckebon Carolina cyklar till Paris – för att samla in pengar till Barncancerfonden

LÄS MER:Drömjobbet var för svårt att tacka nej till – nu ska Pixbo vinna SM-guld

ANNONS