Påsken: Ett drama med sorg, glädje och förlåtelse

För den som väljer att gå in i påskfirandet är långfredagen en tung dag ämnad åt att reflektera. Men påskens stora budskap är både glädje och trygghet i att förlåtelsen kommer.
– Rent teologiskt skulle man kunna säga att påsken är viktigare än julen för kyrkan eftersom Jesu död och uppståndelse är viktigt för förlåtelsen till varje människa, säger Cissi Glittvik som för några år sedan var pastor i Equmeniakyrkan Mölnlycke-Landvetter.

ANNONS

Härryda-Posten möter upp pastorn Cissi Glittvik i Equmeniakyrkan i Mölnlycke. Ett stort örhänge med ett kors hänger i hennes vänstra öra. Kragen är på. Just i den här lokalen har hon tillbringat mycket tid med att predika och möta människor på många andra olika sätt. För tillfället fyller hon in i rollen som pastor eftersom tjänsten är vakant.

Hon växte upp i en familj där tron var närvarande och valde att välja samma spår. Nu har Cissi Glittvik varit pastor i över 20 år.

– Jag tänker att jag inte valde det, jag tänker att jag blev vald. Som med många andra yrken finns det någon slags kallelse. Jag hade inte tänkt att jag skulle bli pastor och när jag var ung ville jag inte prata inför folk. Men livet har utvecklat sig på lite olika sätt och så landade det i att jag gick på en bibelskola ett halvår och där upplevde jag att jag skulle läsa vidare.

ANNONS

Hon beskriver sin egen tro som vardagsnära.

– Jag tänker att Gud alltid håller sin hand om vår värld. Jag tänker att det händer mycket som vi inte vill, men jag tänker på hur det hade sett ut om Gud inte varit här. Sedan finns det klassiska teodicéproblemet: ”hur kan Gud vara god när det händer eländiga saker i världen?” Jag vet inte.

Equmeniakyrkan i Mölnlycke och Landvetter har mycket samverkan. En absolut majoritet av medlemmarna, cirka 140 stycken, hör till Mölnlycke. Cissi Glittvik tror inte att det kommer att bli en rusning till kyrkan i helgen. Det är allra vanligast vid jul.

– Julen är en större kyrkohögtid när det gäller besökarantalet. Julen är också större samhällsmässigt. Men det är också ett lättare budskap, att ett barn föds än att en vuxen man korsfästs och uppstår.

Den som vill fira påsken i sin helhet kan välja att ”ta del av dramat” som börjar med palmsöndagen.

– Ska man gå in i påskdramat tycker jag att man ska gå in i en Getsemanestund som ofta är i kyrkan på skärtorsdags kväll. Det var då Jesus åt sin sista måltid med sina lärjungar. Det är där nattvarden grundas. Sedan går man in i långfredagsgudstjänsten. Ibland har man fem rosor som symboliserar de fem spikhålen. Han fick ett svärd i sidan när de kollade om han var död eller inte. Går man in i det lidandet blir långfredagen en ganska svår dag. Och sedan glädjen i att Jesus uppstår och är tillbaka på påskdagen.

ANNONS

En del av påsken är fastandet. I år inföll den mellan 22 februari till 6 april. Den är inte central för alla, men för en del är det viktigt – Cissi Glittvik har hört berättelser om olika varianter.

– En del matfastar, en del fastar från sociala medier, en del äter bara vegetariskt.

Påskens budskap: Förlåtelse

Påsken firas som bekant för att Jesus uppstod. Den för också med sig ett budskap om att människorna förlåts för sina synder.

– För många inom kyrkan är det ett väldigt stort fokus på förlåtelse och synd.

Cissi Glittvik anser att det också bör vara fokus på välsignelse. För att många bär runt på skam och skuld.

– Ganska många människor kan känna igen sig i att känna skam och skuld och det förlåter vi inte bort. Det välsignar vi bort, så tänker jag. Välsignelsen bär oss vidare. Sedan behöver vi förlåtelse också, säger hon och fortsätter:

– Synd betyder att inte riktigt nå målet och det tänker jag att vi väl på sätt och vis missar hela tiden. Ingen människa är fullkomlig men det kanske vi inte behöver vara heller. Vi finns ju där för varandra och få vara människa med de brister vi har.

ANNONS

Vad betyder det för dig att få fira påsk?

– Jag tycker det är skönt att gå in i berättelserna. Det är skönt att vara i det som är dramat kring det här. Det är skönt att få följa Jesus på den vandringen och få låta våra egna tillkortakommanden få finnas där på långfredagen och att få bära korset lite ihop med Jesus. Det väcks många existentiella frågor hos mig.

Existentiell hälsa – en viktig hälsa

I sitt yrke har hon genom åren haft många samtal och varit ett stöd för människor på olika sätt.

– Ofta handlar det om livsfrågor och existentiell hälsa. Vi behöver prata mer om det, vår existentiella hälsa. Ofta kommer de när livet går sönder eller det är jobbigt och motigt och man inte får ihop det. Eller när man vill fundera över de existentiella frågorna.

Hon har tystnadsplikt och får varken vittna eller anmäla.

Det låter som att det kan vara tungt?

– Jag vänder på det. Om personen inte kan säga det till någon är det ännu tyngre. Personen är i alla fall inte helt ensam. Sen kan jag säga ”kan vi hitta sätt som kan hjälpa dig och föreslå olika lösningar” för personen.

ANNONS

Skulle Sverige behöva mer religion och kristendom?

– Jag har svårt att säga vad någon annan behöver. Men för mig är tron viktig och värdefull och bär mig. Jag unnar andra den betydelsen som tron har för mig.

Vad är grejen under påsk med godis och påskägg och harar?

– Det kan man verkligen undra, säger hon och skrattar.

Namn: Cissi Glittvik

Ålder: Född 1966

Familj: Gift och fyra barn/unga vuxna

Bor: Frölunda

Gör på fritiden: Umgås med familj och vänner; broderar

LÄS MER:Stjärnkocken Dan Lexö visar tre enkla och goda påskrätter

LÄS MER:Fler ambulanser ses inte som lösningen för att öka responstiden

LÄS MER:Brand vid segelsällskap – ryker från båthus

ANNONS