Organist som bjuder på ljudkonsert och meditation

Organisten Josefine Domargård, känd för kyrkobesökarna i Råda församling, vill få fler att njuta av och orgeln som står dold i många kyrkor.
– Det finns nästan inget som ger mig en sån kick, säger hon.

ANNONS
|

Inne i Råda kyrka i Mölnlycke ljuder starka toner som studsar mot den vackra träkyrkans väggar som byggdes på 1700-talet. In i det sista övar Josefine Domargård inför en konsert. Redan som 18-åring fastnade hon för orgeln och har sedan dess inte kunnat sluta vidareutbilda sig för att bemästra instrumentet till fullo. Nyligen bjöd hon därför på en ljudkonsert baserad på sitt examensarbete.

– Jag har försökt imitera naturljud som vind, vatten och fågel med hjälp av orgeln.

Sedan tidigare har hon dessutom en kantorsutbildning. Men Josefine Domargård ville få ny kunskap och inspiration och har alltså nyligen gått ut en treårig organistutbildning på Göteborgs Musikhögskola, Högskolan för scen och musik.

ANNONS

– Jag älskar ju piano och här har vi ytterligare en dimension med fötterna och att det har en sån klangdynamisk variation, förklarar hon sin passion för orgeln.

Instrumentet är mäktigt där det står högst upp i kyrkorummet och samtidigt krångligt att spela på för den oerfarne. Men efter många års spelande på gudstjänster, begravningar och bröllop har hon en erfarenhet som räcker långt.

– Det finns nästan inget som ger mig en sån kick, det är så häftigt och ett så spännande instrument, säger Josefine Domargård.

Vill visa upp orgeln för fler

Samtidigt med studierna har hon jobbat i Råda församling i Mölnlycke de senaste åren. Men innan dess var hon anställd i Partille församling under många år. Josefine Domargård behövde egentligen ingen högre utbildning för att hitta arbete, men lusten att vässa sina kunskaper som organist har varit drivande. Och i sitt examensarbete som hon döpt till ”I Gränslandet mellan ljus och musik” kan man få njuta av en timmes meditation som baserar sig på många olika ljud.

– Jag har tittat på forskningsrapporter där man kan se hur ljud påverkar medicinskt, även naturljud och deras påverkan på människan.

Med sitt examensarbete ville Josefine Domargård lyfta orgeln som instrument och skapa ett större intresse för de många gamla orglar som ståtar i olika svenska kyrkor.

ANNONS

– Den är lite undanskymd, den står i våra fantastiska kyrkor och vi har så många orglar. Jag vill kanske få fler att upptäcka det.

Hon jämför med instrumentet gonggong, som är det klassiska vad gäller ljudmeditation. Men orgeln har ett ”rikt klangmaterial”, säger hon och vill visa på instrumentets bredd. Genom att dra ut ett register till hälften visar hon konkret hur ett oväntat ljud uppstår när hon trycker på en tangent till orgeln. Ett mjukt och dovt ljud kommer ut som mer påminner om en flöjt.

– Det blir ett litet annorlunda ljud, bekräftar Josefine Domargård.

Men det är kanske inte så lätt att ta med sig en orgel till meditationen?

– Nej, exakt, då får man ta folk till kyrkan och då står det i mitt arbete om vilka utmaningar man stöter på; smala kyrkbänkar, ska man ligga ner i dem? Kan man bjuda upp folk till orgelläktaren och ligga på träningsmattor istället kanske?, i olika kyrkor så finns det olika möjligheter, förtydligar Josefine Domargård.

Hyllar kvinnor som skrivit musik

Inför en tidigare konsert ”Ditt hjärta blommar” uppmanade hon besökare att ta med sig en yogamatta – för att till fullo njuta av konserten. Det bjöds på olika musikstilar i form av klassisk kyrkomusik, jazz och modernare musikalmusik av bland andra Doris Irene Svensson också kallad ”Doris”, född göteborgare och som dog i början av året.

ANNONS

Hon spelade också musik ur ett manuskript från 1599 som är skrivet i Holland. Musik från den tiden är ofta anonym, menar hon, men stycket är troligtvis skrivet av en kvinna.

– Framförallt om det var kvinnor så har de många gånger skrivit under pseudonym, säger Josefine Domargård, som gärna vill lyfta just kvinnor som skapat musik igenom historien.

LÄS MER:Oro för damm och sprickor i fasaden när Magasinsvägen borras och sprängs

LÄS MER:Så blir vädret i Härryda på midsommarafton

LÄS MER:Härryda kommun kan komma att stoppa inköp av Marabou

ANNONS